Patika Egészségpénztár
Hír
Nagy Egészségfelmérés: a vitaminok győztek (2021.04.05)

A járvány kitörése óta egyre többen fogyasztanak rendszeresen vitaminokat, a leggyakrabban a C- és D-vitamint választják a fogyasztók – többek között ez derült ki a Nagy Egészségfelmérés idei, reprezentatívnak számító eredményeiből.

A koronavírus-járvány kitörése előtti évben mindössze a válaszadók 46%-a vásárolt rendszeresen különböző vitaminokat és étrendkiegészítőket, 34% alkalmanként, ötödük pedig soha. Ezzel szemben a pandémia alatt 60%-ra ugrott a rendszeresen vitamint szedők aránya, és már csak 23% sorolta magát az alkalmanként vitamint szedők közé. Csupán 17% mondta azt, hogy soha nem használt ilyen termékeket.

A Házipatika.com Nagy Egészségfelmérésében többek között arra keresték a választ, hogy milyen készítményeket vásárolt leginkább a lakosság, mely korcsoportok tartották legfontosabbnak a vitaminpótlást, illetve összességében mennyivel nőtt az igény a vitaminok iránt az elmúlt egy évben, azaz az első azonosított, hazai koronavírusos megbetegedés óta.

A járvány időszakában a középkorúaknál, illetve az idősebbeknél nőtt meg számottevően a vitaminfogyasztás. A 35-44 év közötti korosztálynál 45-ről 60%-ra emelkedett azok aránya, akik rendszeresen szednek valamilyen készítményt, a 45-55 közöttieknél 47-ről 67%-ra. A legnagyobb arányban az 55 év felettiek használnak ilyen készítményeket: 71%-uk a járvány kitörése óta rendszeresen szed vitaminokat, míg a pandémia előtti évben csupán 53%-uk tartotta ezt fontosnak. Kiderült továbbá, hogy a legfiatalabb, 18 év alatti válaszadók vitaminfogyasztási szokásait nem változtatta meg számottevően a világjárvány, ugyanúgy 64% nem szed semmilyen készítményt, mint a járvány előtti évben.

Legtöbben a C- és D-vitaminban hisznek  

Azok, akik vitaminpótlással próbálják felerősíteni szervezetüket a koronavírussal – illetve más kórokozókkal – szemben, rendszerint C- és D-vitamint vásároltak az elmúlt hónapokban. Ha az immunrendszer támogatása kerül szóba, a legtöbbeknek a C-vitamin jut eszébe, a válaszadók 71%-a ezt keresi a patikákban. Nagyjából hasonló, 68% a járvány kitörése óta rendszeresen D-vitamint szedők aránya. Az elmúlt hónapokban több kutatás is igazolta, hogy a vitamin hiányában nagyobb eséllyel fertőződhetünk meg, de az alacsony vitaminszintet már korábban is több egészségügyi problémával összefüggésbe hozták a diabétesztől a különböző gyulladásokon át bizonyos szívbetegségekig.

A kutatás eredményei szerint a multivitaminok népszerűsége is megugrott, a válaszadók 39%-a jelölte be, hogy a pandémia ideje alatt fogyaszt efféle készítményeket. B-vitaminokat, valamint kalciumot a kérdőívet kitöltők 20-20%-a használt az elmúlt egy évben, a cink bevitelére a válaszadók 16%-a fordított figyelmet, 14% pedig a vaspótlásról is gondoskodott. Szelént a válaszadók 9, A-vitamint 6, folátot és folsavat pedig a 4%-uk pótolt 2020 márciusa óta.

A költségtudatosak patikakártyával vásárolnak

Azok, akik nemcsak az egészségükre, hanem a guruló forintokra is odafigyelnek, az elmúlt évben is a patikakártyájukkal vásárolták meg a vitaminokat. Ezzel egyrészt jogosulttá váltak az egészségpénztári számlájukra befolyó szja-visszatérítésre, másrészt pedig bebiztosították magukat, hogy megfelelő minőségű készítményt vásárolnak. Patikakártyával ugyanis kizárólag az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által bevizsgált vitaminokért és táplálékkiegészítőkért fizethetünk.

Borítókép: unsplash.com/Michal Parzuchowski

<< VISSZA