Patika Egészségpénztár
Hír
Legyen családja egészségőre! (2021.04.05)

A család egészségére több módon is figyelhetünk, szeretteink jóllétét magunk is kézben tarthatjuk. Azon túl, hogy igyekszünk tápláló ételeket készíteni, és ha kell, beszerezzük a szükséges vitaminokat, más lehetőségeink is vannak.

Már fél egészség, ha ügyelünk arra, hogy családtagjaink egészséges, tápláló ételeket fogyasszanak, lehetőség szerint sportoljanak, rendszeresen kimozduljanak otthonról. A második lépcsőfok, ha tisztában vagyunk a betegségek rizikófaktoraival, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a hozzátartozók panaszaikkal időben orvoshoz forduljanak, szűrővizsgálatra járjanak. Túlsúlynál például nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség, gyakoribb a magas vérnyomás is, így ilyenkor célszerű többször nézetni a vércukorszintet, mérni a vérnyomást. Persze az ilyesmit senkire nem lehet ráerőltetni, de az segít, ha a sajátunk mellett a családtagok vérnyomását is rendszeresen megmérjük, és évente egyszer a vércukorszintünket is ellenőrizzük. Meg lehet kérdezni a szülőktől, nagyszülőktől azt is, hogy szeretnék-e, hogy időpontot foglaljunk nekik ilyen vizsgálathoz – írja a Gyöngy Patika Magazin.

Beszélni a szűrésekről

Hasonló a helyzet a többi szűrővizsgálattal is: érdemes a hozzátartozóknak beszélni arról, hogy hol készíttethetnek ilyeneket, korosztályuk szerint mit ajánlott elvégeztetniük. A Gyöngy Patika cikke az egészségügyi centrumok honlapjain található tájékoztatókat ajánlja. A szűrések egy része ráadásul nem is kellemetlen: semmi gond nem származhat például abból, ha a bőrgyógyász évente átnézi az anyajegyeket, vagy a szemész megvizsgálja a szemet. Ezt össze lehet kötni akár azzal is, hogy a hozzátartozót meglepjük egy ajándék szemüveggel, amelynek elkészíttetéséhez elengedhetetlen a vizsgálat. A rendszeres szemészeti szűrés azoknak különösen fontos, akik cukorbetegek vagy magas a vérnyomásuk, valamilyen keringési vagy anyagcsere-betegségük, pajzsmirigyproblémájuk van.

Felmérni a rizikót

Negyven fölött már mindenkinek célszerű évente egyszer nyugalmi EKG-t végeztetni, illetve panasz vagy szakorvosi javaslat esetén szívultrahangra és terheléses EKG-vizsgálatra is elmenni, erre szintén érdemes felhívni szeretteink figyelmét. A hölgyek esetében ilyenkor már kulcskérdés az emlődaganat korai felismerését lehetővé tevő mammográfiai vizsgálat is, már nem elég a szokásos nőgyógyászati szűrés. Az emlőre azért kell külön figyelni, mert daganatos elváltozása 45 és 49 éves kor között kezd gyakoribbá válni, csúcspontját pedig 60 és 65 éves kor között éri el. Persze ennél idősebb korban is kialakulhat, így a vizsgálatot később is célszerű kétévente ismételni. Negyvenöt éves kör felett a gyomor- és bélrendszer eredetű vérzések szűrése is ajánlott, első körben székletmintából. Ha ennek során gyanú merül föl, kolonoszkópiára van szükség. Idősebb korban a csontsűrűség mérésére is fontos, ez egy-három évenként ajánlott a 65 év fölötti nőknek és a 70 év feletti férfiaknak. A szülők, nagyszülők figyelmét erre is érdemes felhívni.

Mindebben partner az egészségpénztár

A gondoskodás az egészségpénztári működés egyik alapvetése: a pénztártag megtakarítását társkártya-birtokosként vagy szolgáltatásra jogosult kedvezményezettként az egész család élvezheti. Kevésbé kell bemutatni tagjainknak, hogy az OGYÉI engedélyszámmal ellátott vitaminokat patikakártyával is meg tudják vásárolni a gyógyszertárakban, dm üzletekben, illetve idén már a Rossmann boltjaiban is. Sok pénztártagunk kihasználja azt is, hogy a magánegészségügyi intézményekben elvégzett vizsgálatokért patikakártyával fizet. Azt azonban kevesen tudják, hogy az egészségterv alapján készült szűrővizsgálatok árára – a befizetések után járó 20%-os szja-visszatérítésen felül – 10% adókedvezményt tudnak igénybe venni.

Forrás: Gyöngy Patikák, borítókép: freepik.com

<< VISSZA