Patika Egészségpénztár
Hír
Főszerepben az egyéni befizető pénztártagok (2021.10.05)

Idén az első félévben 23%-kal emelkedett az egészségpénztári befizetések összege a tavalyi első félévhez képest. A hazai lakosság számára fontos az anyagi gondoktól mentes időskor, valamint az egészséges jövő – hangzott el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) által szervezett Pénztárkonferencián.

Az egészségpénztárakban az év első hat hónapja során a befizetések összege elérte a 19,217 milliárd forintot, ami 23 százalékos bővülés a tavalyi év azonos időszakához képest. A növekedést az egyéni befizetések hajtották: a pénztártagok 15,616 milliárd forintot tettek félre az egészségükre. Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke arról is beszélt a Pénztárkonferencián, hogy a pandémiás időszakban az egészségpénztárak egyre fontosabb szerepet töltöttek be a tagok életében, a felhasználások összege 17,5 százalékkal emelkedett, meghaladva a 25 milliárd forintot.

Ennek ellenére még mindig magas az egészségügyi célú közvetlen magánkiadások aránya az összes egészségügyi kiadáson belül. „Az ország éves egészségügyi kiadásának közel 30 százalékát költjük el minden évben saját zsebből az egészségünkre” – mutatott rá Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a konferencián tartott előadásában. 2019-ben az állam a GDP 4,3 százalékát költötte egészségügyi kiadásokra, két százalékot pedig a magánkiadások tettek ki. Utóbbiból 106 milliárd forint intézményi formában valósult meg – egészségpénztárakon, illetve egészségbiztosításon keresztül –, 850 milliárd forintot pedig zsebből tettek hozzá a családok. Ezek a számok azt mutatják, még az egészségpénztári tagok sem használják ki maradéktalanul a pénztári megtakarításban rejlő előnyöket.

A Patikapénztár arra buzdítja tagjait, hogy a család egészségcélú kiadásaihoz igazítsák az egészségpénztári befizetéseiket, hiszen így kereső családtagonként akár évi 150 000 forintot is visszakaphatnak a befizetett személyi jövedelemadójukból. Az állam egyrészt támogatja az egyéni befizetéseket 20 százalékos szja-visszatérítéssel, másrészt 10 százalékos adójóváírást ad a prevenciós célú költések után. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a rendszeres szűrővizsgálatok összességében, nemzetgazdasági szinten is csökkentik az egészségügyi kiadásokat. „Ennek ellenére nagyon alacsony a prevenciós célú pénztári költés” – hangsúlyozta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a 20 éves jubileumi Pénztárkonferencián.

A Patikapénztár a sokrétű és könnyen elérhető szolgáltatáskínálattal igyekszik ösztönözni tagjai körében az öngondoskodást. Egyre többen vannak azok, akik nem csupán a gyógyszertárakban költik megtakarításukat, hanem a magánegészségügyben igénybe vett kezelések, vizsgálatok árát is patikakártyával egyenlítik ki. Szép számmal nő azon tagjaink köre is, akik kihasználják a Pénztáron keresztül köthető kedvezményes egészségbiztosítást, amely akár az egész család számára elkerülhetővé teszi a nagy összegű, váratlan kiadásokat.

Érdemes időről időre átnézni szolgáltatásainkat, hátha az adott élethelyzetünkben olyan is felkelti az érdeklődésünket, amit korábban észre sem vettünk. Az egészségpénztári számlánkról bármilyen kezelést, egynapos sebészeti ellátást, hosszabb kórházi tartózkodást finanszírozhatunk, de akár a lakáshitel-törlesztésünkhöz vagy a gyerek taníttatásához kapcsolódó kiadásokat is fedezhetjük részben a megtakarításunkból.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA