Patika Egészségpénztár
Hír
Magánegészségügyi toplista: a fogászat és az általános sebészet dobogós (2021.10.05)

Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat – derül ki egy friss kutatásból. A magánellátások költsége a többség számára megterhelő, mégis kevesen élnek a kedvezőbb intézményes finanszírozás lehetőségével.

Az aktív korú (20-65 éves) hazai internetezők 60 százaléka igénybe vette már a magánegészségügy szolgáltatásait, 13%-uk ráadásul új belépő volt az elmúlt évben. A magánegészségügy egyre erősödő népszerűségéhez így nem férhet kétség, az NN Biztosító kutatásából emellett egyértelműen kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája is.

Az első hely vitathatatlanul a fogászaté: a magánegészségügy ügyfelei közül 94% nyilatkozott úgy, hogy járt már magánfogorvosnál, egyharmaduk az elmúlt egy év során is. A második helyen a nőgyógyászat/szülészet áll 50%-os aránnyal, amit a bőrgyógyászat követ harmadikként. A megkérdezett területek közül a legritkábban igénybe vett szolgáltatási területnek a reumatológia, a neurológia és a dietetika számít.

A kezeléseket tekintve a megkérdezettek 70%-ának volt valamilyen műtétje az élete során, ebből mintegy 16% magánegészségügyi ellátásban végeztette el a szükséges beavatkozást, amelyek jellemzően az egy napos sebészeti kategóriába estek. A toplista itt is tanulságos: jelentős előnnyel az általános sebészet (43%) vezet a nőgyógyászat (17%) és a szemészet (14%) előtt. A több napos beavatkozások terén az ortopédia (26%), a fül-orr-gégészet (24%) és a nőgyógyászat (23%) alkotja az élmezőnyt.

A válaszok alapján legtöbben a betegközpontúság és a nagyobb bizalom miatt döntöttek magánszolgáltatók mellett. A jövőben azonban ennél is többen, a kutatásban résztvevők 29%-a venne igénybe magánellátásban műtéti beavatkozást. A műtéti ellátás finanszírozása azonban közel minden második páciens (44%) számára anyagilag megterhelő volt.

„A magánegészségügyi szolgáltatások finanszírozásában erőteljes az igény a teljes családot lefedő védelem iránt. Az ügyfelek világos elvárása, hogy komplex megoldást kapjanak, amely egyben fedezi a magánellátással kapcsolatos kiadásokat a teljes család számára” – fogalmazott Holló Bence, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Miközben a kutatás szerint a magánegészségügyi ellátás a magyarok többsége számára jelentős anyagi terhet jelent, a kezeléseket a döntő többség még mindig saját zsebből fizeti. Biztató azonban, hogy 54% jelezte, tisztában van vele, hogy az előre fizetett biztosítások alkalmasak a tervezett vagy épp váratlan egészségügyi kiadások fedezésére.

Az egészségpénztári megtakarítás is azt a célt szolgálja, hogy az egész család számára elérhetővé váljon a magánorvosi ellátás. Az öngondoskodást egyrészt támogatja az állam a 20%-os szja-visszatérítéssel, másrészt a Patikapénztár fontos feladatának tekinti azt is, hogy minél kedvezőbb árakat tudjon elérni partnereinél a tagjai számára. Ennek az eredménye például az a nagyon kedvező árú 3 Allianz-csomag, amelyet a biztosító kizárólag a Pénztár tagjai számára állított össze. A részletekről tájékozódjon az oldalunkon

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA