Patika Egészségpénztár
Hír
Változást sürget az egészségügyben a Primus (2021.12.03)

Az egészségügy finanszírozásának átfogó átalakítását javasolja a Primus Egyesület. Ennek részeként bevezetnék a kiegészítő biztosítást, és a munkáltatókat az adórendszeren keresztül ösztönöznék arra, hogy részt vegyenek ők is a finanszírozásban.

A magánszektor szereplőinek bevétele tavaly meghaladta a 900 milliárd forintot – mondta el november végén tartott sajtótájékoztatóján Leitner György. Ebből 420 milliárd forint a gyógyszerek nélküli készpénzkiadások – vagyis az a pénz, amelyet a beteg például konzultáció vagy vizsgálatok miatt fizet a magánegészségügyben – mértéke. Az iparág szürke zónájában működő szolgáltatók – általában a lakásrendelők – be nem jelentett jövedelmét 125 milliárd forintra becsülik – mutatott rá a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke.

Nem a gazdagok kiváltsága

Az elmúlt 5 évben, de főképp az utóbbi két évben az alsó középosztályból is sokan kerestek fel magánegészségügyi szolgáltatókat. Ezt a trendet megakaszthatja, ha a magánszektorban tovább nőnek az árak: míg korábban 15–20 ezer forintba került egy szakorvosi konzultáció, ma 25 ezret, sőt, akár a 30 ezer forintot meghaladó összeget is elkérnek a szolgáltatásért a fővárosban – mondta Leitner György, aki arról is beszélt a sajtóeseményen, hogy korábban többször is keresték az állami döntéshozókat, hogy felajánlják a szakmai segítségüket. Az év elején párbeszéd is kezdődött, de sajnos azt a járvány megakasztotta.

Holott Leitner szerint a mostaninál lényegesen több kapacitást tudna átvenni a magánszektor, ezért is folytak a magánellátók részéről kezdeményezett egyeztetések arról, hogy részt vennének a várólisták ledolgozásában. A magánszolgáltatások szektorsemleges „használata” tehát a betegek érdeke lenne.

10 kérdés a pártoknak

A Primus Egyesület most a választásokra tekintettel a pártoknak tíz kérdésből álló kérdéssort juttat el, arról érdeklődve, milyen elképzeléseik vannak a magánegészségügyet illetően. Többek között arra kíváncsiak, hogyan képzelik az újratermelődő kórházi adósságprobléma megoldását, hogyan változtatnák meg az egészségügy finanszírozását, milyen módosításokat terveznek a magán egészségbiztosításban, vagy milyen konkrét lépésekkel/kedvezményekkel kívánják ösztönözni a munkáltatókat a munkavállalói egészségügyi programok fejlesztésében. (A 10 kérdést itt olvashatja az Mfor-on.)

– A járvány negyedik hulláma is megerősítette: égető szükség van az egészséges, szabályozott, egymás erősségeire építő működési rend kialakítására a privát és az állami egészségügy között – hangsúlyozta Leitner György.

Hozzátette, nincs a két rendszerre elegendő orvos Magyarországon, ezért nélkülözhetetlen a szabályozott és átlátható együttműködési keretrendszer, illetve finanszírozás kialakítása.

– A magánszolgáltatókat tömörítő egyesület számára mindig is fontos volt a transzparens szabályozás, ami néhány intézkedés nyomán részben erősödött, de van még teendő annak érdekében, hogy egymás erősségeire építve mindkét fél jobb ellátást tudjon nyújtani a betegek számára. A magánszolgáltatók azt remélik, hogy a jövőben megvalósul a szabályzórendszer erősítése mellett a valódi szektorsemleges finanszírozás és ösztönözni fogják a kiegészítő biztosítások igénybevételét úgy a vállalatok, mint a magánszemélyek részére – idézte az elnököt a MedicalOnline.

Borítókép: katemangostar/freepik.com

<< VISSZA