Patika Egészségpénztár
Hír
Már a GYSE-szaküzletekben is kiválthatók az e-receptek (2021.12.03)

2021. november 1-én elindult a gyógyászati segédeszközök széles körének elektronikus vényen történő rendelése és kiadása: az e-recepteket már a GYSE-szaküzletekben is ki lehet váltani.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság tájékoztatása szerint 2021. november 1-én elindult a gyógyászati segédeszközök széles körének elektronikus vényen történő rendelése és kiadása. Hasonlóan a megszokott gyógyszeres e-recepthez, minden orvos saját számítógépes programjával ír receptet, ami automatikusan elektronikus receptté válik és felkerül az EESZT-be, ahonnan az ország bármely gyógyászati segédeszköz forgalmazójánál és érintett gyógyszertárában lekérdezhetővé válik.

Lezárult tehát a 2020. május 1. óta tartó átmeneti időszak, amely az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) gyógyszeres eRecept moduljában, a NEAK által engedélyezett, szűkebb terméklistán lévő gyógyászati segédeszközök elektronikus vényfelírására és kiadására nyújtott lehetőséget. Ezt követően már az EESZT eGYSE modulján keresztül kerülnek felírásra és kiadásra a gyógyászati segédeszközök. Kivétel a szemüveglencse és -keret, a kontaktlencse és tartozékai, illetve a fogtechnikai eszköz rendelése, amelyek maradnak papír alapon, NEAK formavényen felírhatóak.

A 14/2007 EüM. rendelet módosításai szerint társadalombiztosítási támogatással gyógyászati segédeszköz, valamint annak kölcsönzése és javítása, meghatározott kivétellel az EESZT útján elektronikus vényen rendelhető. Az eGYSE rendszerbe a sorozatgyártású és egyedi méretvétellel készült termékek és szolgáltatások (például javítások, kölcsönzés, oxigén) is bekerültek. Ahol a jogszabály megengedi, több termék is rendelhető lesz elektronikus vényen (például az egységet képező eszközök és tartozékaik).

Elektronikus vényen történő segédeszköz és gyógyszerrendelés esetén, az orvos csak a beteg külön kérésére készít felírási igazolást (FIG). A felírási igazolást az orvos – a beteg választása szerint – papír alapon vagy elektronikus formában adja, így a FIG akár e-mailben, pdf dokumentumként is elküldhető a páciensnek. Megszűnt továbbá az orvosnak az a kötelezettsége is, hogy a 14 éven aluli páciensnek történő vényírás esetén az EESZT-be feltöltött gyógyszeres és eGYSE recepthez papír felírási igazolást állítson ki.

Korábban a Világgazdaságnak azt nyilatkozta Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke, hogy mivel az e-recepteket a vásárlók eddig nem tudták a GYSE-üzletekben kiváltani az informatikai fejlesztés késedelme miatt, a vevők a patikákba kényszerültek, ami 10%-os receptveszteséget okozott az GYSE-boltoknak. Ráadásul a negatív árrés gondjával is küzdenek ezek az üzletek: a vénnyel rendelt termékek ára jellemzően 5–25%-kal emelkedett az anyag- és a szállítási költségek növekedése miatt, de sem a NEAK, sem a Pénzügyminisztérium nem reagált a pandémia miatt világszerte bekövetkezett piaci folyamatokra. Mivel a TB az árakat 2003-ban határozta meg, ma egy járókeretnek 50%-kal magasabb a beszerzési, mint a közfinanszírozott ára. Ez a magyarázata, hogy a gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben.

Borítókép: Olga spb/freepik.com

<< VISSZA