Patika Egészségpénztár
Hír
Május a vérnyomásmérés hónapja (2022.05.05)

Az Egészségügyi Világszervezet minden év május 17-re hirdeti meg a Hypertonia Világnapját, mely idén is kiegészül egy egész hónapos vérnyomásmérési programmal.

A mozgalom újabb figyelemfelhívás a népbetegséggé vált hipertónia veszélyeire, kellő időben történő felismerésére és megelőzésére. A 3,5 millió hipertóniás beteg miatt Magyarország is jelentkezett a mozgalomba, melynek során, olyan egyéneknél történik adatlap kitöltés és vérnyomásmérés, akiknek egy éven belül nem mérték meg a vérnyomását.

Kit érint a magas vérnyomás?

Ha nincs panaszom, nem érzek semmi különöset, a közérzetem nem változott, akkor is kell vérnyomást mérni? Igen! A hypertonia ma már sajnos népbetegség, az egyének sokaságát érinti. Magyarországon az ismert 3,5 millió körüli hipertóniás betegen felül szakemberek szerint legalább 0,5–1 millió lakos van, aki nem tud a betegségéről.

A hipertónia oka az érfal elmeszesedése, rugalmasságának elvesztése elsősorban időskorban, valamint a szívizom és a vese működésének meg változása. Az okok között szerepel az elhízás is. Optimális esetben 120/80 Hgmm, normális esetben 140/90 Hgmm alatt van a vérnyomásérték. Tulajdonképpen a legfontosabb, hogy mindenki éljen 140/90 alatt!

Panaszmentes állapotban is 20 éves kortól érdemes bizonyos szűrővizsgálatokat elvégeztetni, különösen akkor, ha kifejezetten stresszes környezetben élünk, dolgozunk, ha elhízottak vagyunk, nem megfelelően táplálkozunk. A mérést célszerű akkor is elvégezni, ha a családban valakinél már kialakult a magasvérnyomás-betegség, vagy szív-érrendszeri esemény (stroke, infarktus) következett be. Ezek nem öröklődnek, de a hajlam igen. A 18–30 év közötti egyetemistáknál jelentősebben gyakoribb volt a már igazolható hipertónia azok körében, akiknek a szülei hipertóniások voltak. Ez is alátámasztja, hogy minél előbb végeztetjük el az egyszerű szűrővizsgálatokat (vérnyomásmérés, EKG, vizelet- és vérvizsgálat), annál hamarabb derülhet ki egy-egy betegség „lappangása” és annál eredményesebb a beavatkozás.

Nem biztos, hogy gyógyszer kell

A sófogyasztás mérséklése, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, a testsúly csökkentése és a fizikai aktivitás növelése sokat javíthat a vérnyomásunkon. Ez utóbbi lehet az egyik legeredményesebb a vérnyomás csökkentésében, a betegség megelőzésében. És egyszerű is, hiszen napi félórai sétát jelent, amikor is a kondíciónk kedvező irányba mozdul el. A sófogyasztás és a testsúly lefaragása csökkenti a vérnyomást, a több zöldség és gyümölcs fogyasztása pedig segít a stroke megelőzésében.

Vérnyomásmérőt pedig bármelyik gyógyászati segédeszköz boltban, gyógyszertárban vásárolhatunk az egészségpénztári megtakarításunk terhére. Sőt, most már a Pénztárbolt webshop is várja a patikakártyás vásárlókat!

Brítókép: freepik.com/macrovector

<< VISSZA