Patika Egészségpénztár
Hír
Ne feledje, május 20. az adóbevallás határideje! (2022.05.05)

Több mint 240 millió forint szja-visszatérítés már megérkezett tagjaink egyéni számlájára. Ha még nem rendelkezett az adójóváírásáról, sürgősen tegye meg, nehogy az államnál maradjon a pénze.

2021-ben a Patika-csoportba érkező, szja-visszatérítésre jogosító tagdíjbevételek (egyéni befizetés és munkáltatói tagdíj-hozzájárulás) meghaladták a 3768 millió forintot. Ennek alapján várhatóan 736 millió forint szja-visszatérítést írunk jóvá tagjaink egyéni számláján, amely összeg levonás nélkül azonnal költhető bármelyik egészségpénztári szolgáltatásra.

Azok, akik nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarítással is rendelkeznek, maguk döntik el, hogy melyik számlájukra kérik az előző évi befizetéseik után járó visszatérítést. Bármelyik önkéntes pénztárba kérhetik, ahová 2021-ben legalább egyszer befizettek.

Miért az egészségpénztárba?

Az adóhatóságtól érkező forintok 100%-ban az egyéni számlákat gyarapítják, abból az egészségpénztár nem von le működési költséget. A kapott összeget a pénztártagok azonnal az egészségükre vagy akár az önsegélyező támogatások kifizetésére fordíthatják. Utóbbi azért lényeges, mert kizárólag az szja-visszatérítésre és a hozamjóváírásokra nem vonatkozik a 180 napos szabály, vagyis az, hogy csak a pénztártag számláján 180 napja pihenő forintok terhére teljesíthető az önsegélyező szolgáltatás.

A pénztári adókedvezményre jogosító igazolásokat a Pénztár 2022. január 31-ig postázta, illetve elektronikusan elérhetővé tette tagjai számára. Az adóigazolások letölthetőek a pénztár honlapján, az Online ügyintézésben regisztrációt követően. Azok a tagok, akik időben elküldték az elektronikus dokumentumok kérésére irányuló nyilatkozatot, csak az internetes fiókjukba kapták meg az igazolást.

Az elektronikus dokumentumot – ebben szerepelnek a 2021-es egyéni befizetések, a pénztári tag számláján jóváírt munkáltatói tagdíj-hozzájárulás, a lekötött összeg, a prevenciós költések és az adóköteles vásárlások – a NAV hivatalosan is elfogadja az adóbevalláshoz.

Ha eddig nem rendelkezett az e-iratról, tegye meg május 13. és május 31. között és nyerjen a Patikapénztár új szolgáltatójánál elkölthető 50 000 forint értékű vásárlási utalványt! Nézzen be a Pénztárboltba és legyen az első patikás vásárlók egyike! A részleteket a www.patikapenztar.hu oldalon a Nyerő Kártya 2022 ikonra kattintva találja május 13-tól.

Meddig rendelkezhetek a visszatérítésről?

A 2021-es jövedelmekről szóló adóbevallás 2022 évi beadási határideje jogszabály szerint május 20., péntek, a NAV által összeállított adóbevallás-tervezetek is ezen a napon alakulnak át adóbevallássá. Aki rendelkezik ügyfélkapuval, a www.nav.gov.hu honlapról vagy a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon tudja ellenőrizni és jóváhagyni a tervezetet. Ha a fenti határidőig nem hagyja jóvá az adóhatóság által készített tervezetet vagy nem egészíti ki az adójóváírásról szóló rendelkezéssel, a NAV tervezete lesz a végleges adóbevallás, és elesik a visszajáró adótól is.

Amennyiben Önnek a családi szja-visszatérítésen felül nem maradt visszaigényelhető személyi jövedelemadója, előfordulhat, hogy a pénztárba befizetett megtakarítása után nem tudja érvényesíteni az adókedvezményt (tavaly decemberben itt írtunk a visszadóról). De ne feledje, a 2021 októberében hozott egyszeri intézkedés nem érinti az idei befizetései után visszaigényelhető adót!

Borítókép: freepik.com/pressfoto

<< VISSZA