2022-ben 25%-kal többet fizettek be a tagjaink

Kiugróan sikeres évet zárt a Patikapénztár. Nőttek az egyéni tagdíjbefizetések, a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások és a célzott szolgáltatásra fizetett céges támogatások is.


2023-01-06

Tavaly rekordévet zárt a pénztár, ami tanúsítja, hogy az egyének és a munkáltatók körében is egyre fontosabb szerepet kap az öngondoskodás. A trendet nem tudta megtörni sem az infláció, sem a rezsiköltségek emelkedése.

A Pénztár összes bevétele közel 12%-kal nőtt, amelyen belül a legdinamikusabb bővülést az egyéni tagdíjaknál látjuk. Pénztártagjaink tavaly összesen 25%-kal többet fizettek be, mint 2021-ben. Emellett évről évre emelkedik az egy főre eső egyéni befizetés összege is, ami 2022-ben 22%-os növekedéssel már elérte a 180 ezer forintot. Az egyéni tagdíjak közel 50%-a az oldalunkon elérhető online bankkártyás csatornán folyik be.

Szakértőink szerint a lakosság egészségtudatosságának emelkedése, a magánegészségügyi költések növekedése 2023-ban folytatódik. Dr. Trautmann László, a Patikapénztár Ellenőrző Bizottságának és az MKT Fejlődésgazdaságtani Szakosztályának elnöke úgy véli, manapság a biztonság kerül előtérbe. Ez már nem csupán a katonapolitikát jelenti, hanem megjelenik minden gazdasági döntésben, a különböző gazdaságpolitikai intézkedésekben. Ebből a szempontból beszélhetünk például az egészségről is. – Az egészségmegőrzés is biztonsági szemponttá kezd válni, sokkal inkább, mint korábban volt. A mindennapi gazdálkodásban a hosszú távú szempontok kerülnek előtérbe – mutatott rá Trautmann, amikor arról kérdeztük, milyen átalakulás zajlik a világban. Szerinte az ellátórendszer romlásával párhuzamosan az egyének feladatává válik, hogy gondoskodjanak az egészségük védelméről. De ezért egyéni erőfeszítéseket kell tenni. – Mindenkinek magának kell erőfeszítéseket tennie azért, hogy egészséges maradjon. Az erőfeszítés egyik lépcsője, hogy meg kell keresni azt a közösséget, ami őt a legjobban segíti a céljai elérésében. Az állampolgárok tanácsot, segítséget várnak – vázolta a pénztárak szerepét a szakértő. (A teljes beszélgetést itt olvashatja.)

Érdemes minden hónapban rendszeresen befizetni 

Évek óta a befizetések legnagyobb része az év utolsó két hónapjában érkezik, így azonban tagjaink eleshetnek az egyéni számlákon negyedévente jóváírt hozamoktól. A Pénztár a törvényi előírásoknak megfelelően befekteti a befizetésekből származó vagyont, és az így elért hozamot felosztja a tagok egyéni számláján az ott lévő átlagtőkére vetítve. Ha valaki az adott negyedévben nem fizetett tagdíjat, nem jut hozzá ehhez az összeghez.

Tavaly éves szinten 4%-os hozamot értünk el, idén pedig – a jelenlegi trendeket, illetve a Pénztár portfóliójában a lejáró állampapír-állományt figyelembe véve – 15% körüli eredménnyel kalkulálunk. Ez a bővülés is indokolttá teszi a magasabb összegű, rendszeres pénztári befizetéseket 2023-ban: minél többet fizet be valaki havonta a számlájára, annál nagyobb összeget tudunk jóváírni az összes hozamból, ami az egészségcélú megtakarítását gyarapítja. Ez a pénz – akárcsak az szja-visszatérítés – azonnal költhető, és akár az önsegélyező szolgáltatásokra is rögtön felhasználható.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?
Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?

Sok esetben szülőként későn vesszük észre, hogy milyen fontos lett volna gyermekünk pénzügyi tudatosságának fejlesztése. Ugyanez igaz az egészségtudatosságra is, amelyet szintén érdemes már gyerekkorban kialakítani, fejleszteni.

Elolvasom
Hiteltrükk, ami legális és működik
Hiteltrükk, ami legális és működik

A Pénzcentrum körképében annak járt utána, mennyire jellemző, hogy pénztári megtakarításból fedezze valaki a jelzáloghitele havi törlesztőjének részét esetleg egészét. Miért éri meg? Mert így 20%-kal mérsékelhetjük a hitelterheinket.

Elolvasom
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

Elolvasom
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek

Úristen, milyen nehéz a gyerek iskolatáskája! – kiállt fel sok szülő mostanában. Sajnos ilyenkor derül ki, hogy a gyerek által választott trendi modell nem ideális mindennapi viselet. Érdemes megfontolni a gerincgyógyász szakorvos tanácsait táska, íróasztal vagy szék vásárlásakor.

Elolvasom
Étkezés a rohanó hétköznapokban
Étkezés a rohanó hétköznapokban

A mai világban sajnos elég nehéz, bár nem lehetetlen betartani azokat a szabályokat, amelyekkel megőrizhetjük egészségünket – írja a Webbeteg.hu

Elolvasom