A bőrrák ellen egész életen át védekezni kell

Az adatok alapján a hazai bőrgyógyászok azzal számolnak, hogy a két évtized alatt majdnem megduplázódott bőrrákos betegszám tovább fog növekedni, és elsősorban a leginkább érintett, 50 év feletti korosztályoknál.


2024-02-05

Világszerte másfélszeresére, Magyarországon még ennél is jobban nőtt a bőrrákos esetek száma a kétezres évek elejétől. Ezzel a különböző bőrdaganatok nemcsak a leggyakoribb, de a leggyorsabban terjedő rákos betegségtípussá is váltak. A legismertebb bőrrák a melanoma, köszönhetően a társadalmi szervezetek, bőrgyógyászok és a sajtó hatékony felvilágosító munkájának. Mivel ez a ráktípus fiatal korban is jelentkezhet, és orvosi segítség nélkül rendkívül nagy az áttétképzés, sőt a halálos szövődmények veszélye, egyre többen figyelnek bőrük rendszeres ellenőrzésére és az anyajegyeik, pigmentfoltjaik szemmel is jól látható elváltozásaira.

A nem melanoma típusú bőrdaganatokkal kapcsolatban jóval kisebb a tudatosság a lakosság körében – hívta fel a figyelmet a fényvédelmi és bőrrák-edukációs kampányában a Magyar Dermatológiai Társulat. A hazai bőrgyógyászokat tömörítő szakmai szervezet nemrég megújította és bővítette a laikusoknak szóló tájékoztató és edukációs felületét, így a skindex.hu weboldalon minden eddiginél bővebb és közérthetőbb információk várják az egészségükkel foglalkozó, tájékoztatást kereső közönséget.

NMSC = Nem melanoma típusú bőrrákok                      

Ezek leginkább 45 éves kor felett jelentkeznek, mivel legtöbbjük kialakulásában az ultraibolya sugárzás mennyisége játssza a legnagyobb szerepet. Minél többet tartózkodunk megfelelő védelem nélkül a napon életünk során, az évek alatt összeadódó UV-terhelés annál nagyobb valószínűséggel okoz káros elváltozásokat a bőrsejtekben. Ezeknek a daganatos betegségeknek nem minden típusuk rosszindulatú, sőt még a rosszindulatú bőrrákok kockázatai, gyógyulási esélyei, kezelési lehetőségei is jelentősen eltérhetnek. De mindig a korai felfedezés és diagnózis nyújtja ellenük a legtöbb esélyt, és a korral, illetve a betegség előrehaladtával az orvosi beavatkozások hatása és a gyógyulás esélye is jelentősen csökkenhet. A Magyar Dermatológiai Társulat ezért a fényvédelem fontossága mellett idén is felhívja a figyelmet, hogy aki bármilyen furcsa elváltozást lát a bőrén, ne bízzon abban, hogy az magától elmúlik. Érdemes minden esetben bőrgyógyászhoz fordulni, ha:

  • a bőrön furcsa dudor, elszíneződő folt alakul ki;
  • megszokottnak tűnő bőrfoltjaink váladékoznak, esetleg kisebesednek;
  • apró, nehezen gyógyuló vagy rendszeresen kiújuló sebeket találunk;
  • a bőr bizonyos területeken vagy foltokban megvastagodik.

A nem melanoma típusú bőrrákok többsége a napfénynek rendszeresen kitett bőrfelületeken, így a fejbőrön, arcon, nyakon, vállakon és karokon jelenik meg, fontos azonban, hogy a test bármely részén kialakuló elváltozás figyelmeztető jel lehet. Érdemes a bőrgyógyász szakorvosra bízni annak a megítélését, hogy ezek ártalmasak-e. 

Fényvédelem egy életen át

A hazai statisztikák szerint 50 éves kor felett minden ötödik magyar megtapasztalja a bőrrák valamelyik formáját, főként, ha fiatalabb korában szinte állandóan a szabadban dolgozott, sportolt, világos bőrtípusú, illetve rendszeres és gyakori napozással vagy szoláriumhasználattal igyekszik elérni az egészségesnek gondolt barna bőrszínt. Közülük is fokozottan veszélyeztetettek a vérképzőszervi és immunrendszeri betegségben szenvedők. Mivel a bőrrák valamely formája mindannyiunkat érinthet, mindenkinek érdemes odafigyelnie a fényvédelemmel kapcsolatos teendőkre. Az UV-sugárzás már egyetlen nyári leégéssel is jelentősen növelheti a bőrrák kialakulásának a kockázatát, a bőrsejteket károsító és a DNS-t roncsoló hatásai azonban akkor is összeadódnak az évek, évtizedek alatt, ha fiatalkorban nem okoztak látható és tartós elváltozásokat.

A fényvédelem azonban nem csak felnőttkorban fontos! A WHO korábbi becslése szerint az életünk során felhalmozódó UV-terhelés 80%-a gyermekkorban ér bennünket. Későbbi kutatások finomították és csökkentették ezt az arányt, és arra jutottak, hogy bár a gyermekek sokkal több időt töltenek a szabadban, mint a felnőttek, az igazán komoly UV-kitettség és a megfelelő védelem hiánya tizenéves korban jellemző.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Megújult a patikakártya
Megújult a patikakártya

A 25 éves jubileumát ünneplő Patikapénztár megújította a kártyáját. A február 1-től kibocsátott kártyák a pénztártag, pénztár és szolgáltató szoros együttműködését jelképezik.

Elolvasom
Februári ízelítő webshop-kínálatunkból
Februári ízelítő webshop-kínálatunkból

Számtalan új termék közül válogathat kényelmesen, otthonról a Pénztárboltban. Fizessen patikakártyájával és használja ki a 20% adó-visszatérítést az egészséges életet szolgáló eszközökre.

Elolvasom
2024-ben indul a Humán Immun Projekt
2024-ben indul a Humán Immun Projekt

A globális felmérésben az emberi immunrendszer sajátosságainak megismerését tűzték ki célul. A hatalmas projekt a tervek szerint 2033-ig tart.

Elolvasom
Az egészségügyet tartják a legaggasztóbbnak a magyarok
Az egészségügyet tartják a legaggasztóbbnak a magyarok

Az elmúlt években változatlanul az egészségügy helyzete aggasztja leginkább a hazai lakosságot, mutat rá a 24.hu az Ipsos felmérésére hivatkozva.

Elolvasom
Létezik a „minden az egyben” családbarát juttatás
Létezik a „minden az egyben” családbarát juttatás

2020 óta nő a családbarát munkahelyi juttatások száma a szervezeteknél. Kattintson, ha szeretné megtudni, hogy mi az, ami a családbarát intézkedésnek számító szinte valamennyi juttatást egyben kínálja.

Elolvasom