A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek

Úristen, milyen nehéz a gyerek iskolatáskája! – kiállt fel sok szülő mostanában. Sajnos ilyenkor derül ki, hogy a gyerek által választott trendi modell nem ideális mindennapi viselet. Érdemes megfontolni a gerincgyógyász szakorvos tanácsait táska, íróasztal vagy szék vásárlásakor.


2023-09-06

Változhat a tananyag, az iskolai órák száma, a számonkérés módja vagy a tanárok helyzete, de a kisiskolások táskája nehéz volt már 20 éve és az ma is. Az iskolatáskák típustól, mérettől, márkától függetlenül elszámolhatóak a beiskolázási támogatás terhére, mégsem mindegy, hogy melyiket vesszük meg. 

„Mivel a gyermek nagyon sok időt tölt az iskolapadban és otthon a tanulással, valamint, ha nincs lehetőség arra, hogy az iskolában hagyja a könyveket, minden nap viszi magával a felszerelését, így a megfelelő táska és szék választásával nagyon sokat tehetünk a gerincbetegségek kialakulása ellen” – mondta Dr. Márkus István, az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincgyógyász, gerincsebész szakorvosa. 

A jó iskolatáska a szakember szemével

  • Fontos, hogy a telepakolt táska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10-12 százalékát, ezért minél könnyebb anyagból készült, annál jobb.
  • Az ideális iskolatáskának két vállpántja van, így mindkét vállat egyforma mértékben terheljük, ezáltal pedig elkerülhető a gerinc fél oldalas terhelése. Fontos, hogy a pánt ne szorítsa a gyermek vállát és széles, párnázott legyen.
  • A merevített, párnázott hátrész nemcsak a tartást segíti, de kényelmesebbé is teszik a súly viselését. 
  • Előnyös, ha van derékpánt is a hátizsákon, a súly így a medencecsontra nehezedik, leveszi a vállakról a terhelést.
  • A táska mérete is döntő: ne érjen túl a tarkón, a csípőtől egy kicsivel magasabban helyezkedjen el - így nem ütődik minden lépéskor a deréknak -, és ne legyen szélesebb a gyermeknél.

Szerencsére egyre több gyártó törekszik arra, hogy a dizájn és a divat mellett az ergonómia is hangsúlyos legyen. Persze árban hatalmas különbség lehet a táskák között. Azok, akik egészségpénztári megtakarítással rendelkeznek az szja-visszatérítés révén akár 20%-ot is spórolhatnak.

Ki veheti igénybe?A pénztártag vagy a szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje, aki a közoktatásról szóló törvényben meghatározott gyermek után családi pótlékra jogosult.
Mekkora összeg igénylehető?Gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér, ami 2023-ban 232 000 forint.
Mire lehet költeni?Tankönyv, füzetek, ruházat, cipő vagy számítástechnikai eszközök árának támogatására.
Hogyan lehet igénybe venni?A vásárlásnál számlát kell kérni a pénztár nevére (Patika Egészségpénztár, 1028 Budapest, Bimbó út 18. adószám: 18238949-1-41) és elküldeni az onsegelyezo@patikapenztar.hu címre.  Minden esetben szükség van a szolgáltatásigénylő-lapra, tanévenként az iskolalátogatási igazolásra, valamint a Magyar Államkincstár által kiállított családi pótlékra való jogosultságot igazoló, 120 napnál nem régebbi dokumentum másolatára is.

Az otthon tanulással töltött idő is terheli a gerincet, ezért az íróasztal és a tanulószék kiválasztásakor a gyermek mérete legyen a döntő – javasolja Márkus István és hozzáteszi: az sem mindegy, hogyan ülünk a széken. A lényeg, hogy a gyerek feneke amennyire lehet csússzon hátra, a dereka támaszkodjon a szék támlájához és az ékpárna is segít a helyes tartás kialakításában. Lényeges az is, hogy a gyerek támassza a földre a lábát. Ha a gyermekünk túl kicsi a szék magasságához képest, akkor dobozra is teheti a lábát. A fontos, hogy a láb támaszkodjon, így nem terheljük a derekat.

Borítókép: created by www.freepik.com/pvproductions

Ezek is érdekelhetik...

Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?
Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?

Sok esetben szülőként későn vesszük észre, hogy milyen fontos lett volna gyermekünk pénzügyi tudatosságának fejlesztése. Ugyanez igaz az egészségtudatosságra is, amelyet szintén érdemes már gyerekkorban kialakítani, fejleszteni.

Elolvasom
Hiteltrükk, ami legális és működik
Hiteltrükk, ami legális és működik

A Pénzcentrum körképében annak járt utána, mennyire jellemző, hogy pénztári megtakarításból fedezze valaki a jelzáloghitele havi törlesztőjének részét esetleg egészét. Miért éri meg? Mert így 20%-kal mérsékelhetjük a hitelterheinket.

Elolvasom
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

Elolvasom
Étkezés a rohanó hétköznapokban
Étkezés a rohanó hétköznapokban

A mai világban sajnos elég nehéz, bár nem lehetetlen betartani azokat a szabályokat, amelyekkel megőrizhetjük egészségünket – írja a Webbeteg.hu

Elolvasom
Hatalmas segítség lehet a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás
Hatalmas segítség lehet a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint 2023. második negyedévében jelentősen növekedtek a háztartások hitelintézetektől felvett fogyasztási hitelei és nőtt az elmúlt évben a lakossági folyószámlahitel-állomány is.

Elolvasom