A kiszáradó porckorongok veszélyesek

A hátfájás lassan mindennapi életünk állandó velejárójává válik. Az okok megértésével sokat tehetünk egy egészségesebb munkakörnyezet kialakítása felé.


2024-07-05

A porckorong egy olyan része a gerincoszlopnak, ami sem saját idegezéssel, sem saját keringéssel nem rendelkezik. Bármilyen elváltozása is van, az önmagában nem fáj (ezért élnek sokan együtt kezdődő porckorong-sérvvel). Mivel a gerinc terhelése alatt amúgy is erős igénybevételnek van kitéve, néma és érzéketlen dolgozóként teszi a feladatát a testben – hívja fel a figyelmet a problémára a szakértő.

Fájdalmat akkor kezd okozni, ha a külső kérge megsérül, és a belső kocsonyás része (a nucleus pulposus) kiboltosodik, majd nyomni kezdi a környező idegeket. De miért tud kialakulni benne a sérv? Ennek megértése a legfontosabb, a felelőse pedig a legtöbb esetben az ülő életmód, ezen belül pedig a passzív (hagyományos) székek által okozott egyenetlen terhelés. Mivel saját keringéssel a porckorong nem rendelkezik, a tápanyagokat, amik rugalmasságát garantálják, a környező háti mélyizomzatból szerzi.

A passzív ülőmunkával az az alapvető probléma, hogy a hátizomzat elgyengülésével, keringésének visszaesésével jár, ami salakanyagok lerakódását is eredményezi. Ez az érzés, amikor „beáll” a váll vagy a hát. Járulékos probléma azonban, hogy ilyen izomzat-környezetben a porckorongok sem jutnak fontos alapanyagokhoz, így lassan elkezdenek ellaposodni és deformálódni. Elveszítik rugalmasságukat és alkalmatlanná válnak feladatuk ellátására. A passzív ülőmunka így egyfelől koptatja a porckorongokat, másfelől a hátizomzat elgyengítésével hozzájárul azok „megfullasztásához” is.

Szerencsére tehetünk a gerincproblémák kialakulása ellen akkor is, ha a napi munkánk a székhez köt bennünket. Nagyon fontos a hátizomzat visszaerősítése, ami élénkíti a keringést és így fokozza a porckorongok tápanyag-ellátását. Ehhez olyan ülőeszköz kell, amiben a mélyizomzat mozgatása folyamatos. Az aktív ülést garantáló székek között ebben a számos manuálterapeuta, masszőr, sőt az Országos Gerincgyógyászati Központ által is ajánlott SpinaliS minden irányban kitéríthető ülőlapja élen jár, ráadásul ez a szék megvásárolható az egészségpénztári megtakarítás terhére.

Az aktív ülés segítségével hosszú távon egészségesebbé és erősebbé válik a háti mélyizomzat, másrészt a medence mozgatásával nem a deréktáji szakaszon kopnak elsősorban a csigolyák, hanem a terhelés egészségesebben oszlik el, a mozgásból fakadó nyíró erőket a szék edzett ötvözetből készülő élettartam-garanciás rugója viseli.

Borítókép: created by www.spinalisules.hu

Ezek is érdekelhetik...

Rendszerfejlesztés miatt szolgáltatáskiesés várható
Rendszerfejlesztés miatt szolgáltatáskiesés várható

Megújul a Pénztár informatikai rendszere. Az átállás miatt kimaradást tapasztalhat patikakártyás és digitális szolgáltatásainkban a hónap végén.

Elolvasom
Vakáción a tanévkezdési támogatás
Vakáción a tanévkezdési támogatás

A július 5-én és 6-án kiállított számlákat még el tudja számolni az egészségpénztárban. Ezt követően csak az augusztus 18-tól kiállított számlákat fogadjuk be.

Elolvasom
Várakozáson felüli a beérkezett szja-visszatérítés
Várakozáson felüli a beérkezett szja-visszatérítés

Közel 14%-kal több tagunk örülhet idén az adó-visszatérítésnek 2023-hoz képest. Az szja-jóváírásnak köszönhetően átlagosan 43 ezer forinttal gazdagodtak tagjaink július 1-ig. Az extrapénzt növeli az idén már másodszor felosztott hozam.

Elolvasom
Webáruházi ajánlónk
Webáruházi ajánlónk

Az elmúlt hónapokban megugrott webáruházunk forgalma, aminek a magyarázata egyszerű. Az egyéni befizetések súlyának növekedésével egyre tudatosabban keresik tagjaink a számukra előnyös szolgáltatásokat.

Elolvasom
Hamarosan még több adattal segítjük a munkáját
Hamarosan még több adattal segítjük a munkáját

Informatikai fejlesztés miatt július utolsó hetében leáll a NetPénztár: szünetelni fog a bevallásfeltöltés és a belépési nyilatkozatok feltöltése, valamint nem lesz lehetőség a munkáltatói kapcsolattartó adatának módosítására sem.

Elolvasom