A sófogyasztás csökkentésére figyelmeztet a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5 grammban maximálta az ajánlott napi sófogyasztást. Ezzel szemben az emberek átlag naponta 10,8 grammot visznek be a szervezetükbe. A túlzott sófogyasztás visszaszorítás akár 7 millió életet menthetne meg 2030-ig.


2023-04-05

A WHO 2013-ban kitűzött globális célja az volt, hogy 2025-re 30%-kal csökkenjen a lakosság átlagos sófogyasztása. A szervezet legfrissebb jelentése szerint ezt már biztos, hogy nem fogja tudni teljesíteni a világ.

A felesleges nátriumbevitel növeli a szívbetegség, a stroke és a korai halálozás kockázatát. Legnagyobb arányban asztali só formájában fogyasztjuk, de más adalékanyagokban, például a nátrium glutamátban is megtalálható. Eddig a WHO tagállamainak mindössze 5%-a vezetett be kötelező és átfogó nátriumcsökkentési politikákat, 73%-ban viszont teljességgel hiányoznak ezek a kezdeményezések. Pedig az alapvetően költséghatékony nátriumcsökkentési politikák végrehajtása a becslések szerint 7 millió életet menthetne meg világszerte 2030-ig, ami jelentősen hozzájárulna a nem fertőző betegségekből eredő halálozások csökkentésére irányuló Fenntartható Fejlődési Célok eléréséhez. 

A globális átlagos sóbevitel a becslések szerint 10,8 gramm naponta, ami több mint kétszerese a WHO által javasolt kevesebb mint napi 5 grammnak (egy teáskanálnak). A túl sok só fogyasztása a táplálkozással és a táplálkozással összefüggő halálozások legfőbb kockázati tényezője. Egyre újabb bizonyítékok születnek, amelyek igazolják a magas nátriumbevitel és számos betegség, például gyomorrák, elhízás, csontritkulás és vesebetegség fokozott kockázata közötti összefüggéseket.

„Az egészségtelen táplálkozás a vezető halálokok és betegségek között szerepel világszerte, amiben a túlzott nátriumbevitel az egyik fő bűnös” – mondta Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. „Ez a jelentés azt mutatja, hogy a legtöbb ország még nem fogadott el semmilyen kötelező nátrium-csökkentési politikát, így lakosságukat szívinfarktus, szélütés és egyéb egészségügyi problémák veszélye fenyegeti.” A WHO az országokat és az élelmiszer-gyártókat is sürgeti, hogy tegyenek lépéseket a nátriumcsökkentés érdekében.

Borítókép: created by www.freepik.com/rawpixel

Ezek is érdekelhetik...

Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?
Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?

Sok esetben szülőként későn vesszük észre, hogy milyen fontos lett volna gyermekünk pénzügyi tudatosságának fejlesztése. Ugyanez igaz az egészségtudatosságra is, amelyet szintén érdemes már gyerekkorban kialakítani, fejleszteni.

Elolvasom
Hiteltrükk, ami legális és működik
Hiteltrükk, ami legális és működik

A Pénzcentrum körképében annak járt utána, mennyire jellemző, hogy pénztári megtakarításból fedezze valaki a jelzáloghitele havi törlesztőjének részét esetleg egészét. Miért éri meg? Mert így 20%-kal mérsékelhetjük a hitelterheinket.

Elolvasom
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

Elolvasom
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek

Úristen, milyen nehéz a gyerek iskolatáskája! – kiállt fel sok szülő mostanában. Sajnos ilyenkor derül ki, hogy a gyerek által választott trendi modell nem ideális mindennapi viselet. Érdemes megfontolni a gerincgyógyász szakorvos tanácsait táska, íróasztal vagy szék vásárlásakor.

Elolvasom
Étkezés a rohanó hétköznapokban
Étkezés a rohanó hétköznapokban

A mai világban sajnos elég nehéz, bár nem lehetetlen betartani azokat a szabályokat, amelyekkel megőrizhetjük egészségünket – írja a Webbeteg.hu

Elolvasom