Az iskolakezdésben is segít az egészségpénztár

Idén augusztusban várhatóan sok család kiadásai megugranak többek között a növekvő rezsiköltségek miatt. Ráadásul az iskolakezdés is közeleg, ami szintén költségeket jelent a szülők számára. Utóbbin enyhíthet az egészségpénztár.


2022-08-04

Az iskolakezdés minden évben komoly kiadást jelent családok ezreinek. Idén még rosszabb a helyzet az infláció, valamint a megugró áram és gázárak miatt is. Azt tanácsoljuk, aki teheti, használja ki a tanévkezdési támogatást, amely lehetővé teszi, hogy az egészségpénztári megtakarításból fedezze az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások egészét vagy egy részét.

Kizárólag a tanév első napját megelőző 15 napon belül és a tanév utolsó napját követő 15 napon belül kiállított és teljesített számlát tudja befogadni az egészségpénztár. Ennek értelmében az Augusztus 15. előtt vásárolt termékeket nem tudjuk elszámolni!

Tudnivalók a tanévkezdési támogatásról

Az önsegélyező szolgáltatás célja, hogy megkönnyítse a családok számára a tankönyvek, taneszközök, ruházat megvásárlását általános vagy középiskolás tanuló számára, illetve igénybe lehet venni 25 év alatti felsőoktatási intézményben tanuló hallgató tandíjának, kollégiumi díjának vagy albérletének finanszírozására. A gyerekek esetében a családi pótlékra jogosult pénztártag vagy a bejelentett szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje igényelheti, egyetemisták esetében pedig a pénztártag saját jogán vagy szolgáltatásra jogosult kedvezményezettként veheti igénybe.

Az igényelhető összeg jogosultanként és gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér, azaz idén összesen 200 000 forint lehet.

Az igényléssel egyidejűleg benyújtandó iratok:

  • szolgáltatásigénylő-lap,
  • a szolgáltatást igénybe vevő jogosultat bejelentő (ha nem azonos a pénztártaggal),
  • iskolalátogatási igazolás másolata,
  • a Magyar Államkincstár által kiállított a családi pótlékra jogosultságról szóló igazolás másolata,
  • a termékek megvásárlását igazoló, a pénztártag nevére és címére kiállított számlák, egyszerűsített számlák, bizonylatok eredeti példányai, elektronikus számlák másolata.

Felhasználható fedezet

Minimum 180 napja befizetett egyéni tagdíj, munkáltatói tagdíj-hozzájárulás vagy a munkáltató által célzottan erre a szolgáltatásra adott támogatás. Utóbbi esetben nincs szükség a 180 napig várakozni, a támogatás azonnal felhasználható, viszont a pénztártagnak adófizetési kötelezettsége keletkezik az igénybe vett összeg után. A számlán jóváírt hozam és a visszatérített adókedvezmény is azonnal felhasználható a szolgáltatásra. A rendelkezésre álló 180 napos egyenlegét a NetPénztárban tudja ellenőrizni regisztrációt követően.

Borítókép: pressfoto / freepik

Ezek is érdekelhetik...

Szezonális slágertermékek egészségpénztári számláról
Szezonális slágertermékek egészségpénztári számláról

Minden évszakban megvannak a tipikus slágertermékek. Szerencsére nagyon sok esetben az egészségszámlánkat is kihasználhatjuk a szezonális cikkek beszerzésére. Akár a gluténmentes jégkrém árát is visszakaphatjuk a Pénztárból.

Elolvasom
Akár az albérleti díjat is fizethetjük a Pénztárból
Akár az albérleti díjat is fizethetjük a Pénztárból

Az infláció az albérletárakat sem kíméli. 2021 óta töretlenül drágul a lakásbérlés, idén januárban 22%-kal kellett többet fizetni Budapesten egy lakásért a megelőző év hasonló időszakához képest. Jól jöhet az egészségpénztárban gyűjtött megtakarításunk az egyetemet kezdő gyermekünk lakbérének fedezésére is.

Elolvasom
A Pénztárbolt nyári ajánlata tagjainknak
A Pénztárbolt nyári ajánlata tagjainknak

Hamarosan minden arra jogosult pénztártagunk számláján ott lesz a tavalyi befizetései alapján járó adójóváírás. Összegyűjtöttünk néhány hasznos terméket a Pénztárbolt kínálatából, amelyek az ön háztartásából sem hiányozhatnak.

Elolvasom
Másfélfok: még fejfájósabb évtizedek jöhetnek
Másfélfok: még fejfájósabb évtizedek jöhetnek

Egyre több vizsgálat támasztja alá, hogy a klímaváltozás és a légszennyezés hatására súlyosbodhatnak a különböző neurológiai betegségben, demenciában vagy például migrénes fejfájásban szenvedő betegek tünetei, idézte a MedicalOnline a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál cikkét.

Elolvasom
A mentális egészséghez elengedhetetlen a nyaralás
A mentális egészséghez elengedhetetlen a nyaralás

A Kiwi.com korábbi felmérése szerint a magyarok kétharmada úgy érzi, a nyaralás határozottan hozzájárul a mentális egészség javításához, és évi egy-két utazás lenne elegendő ahhoz, hogy feltöltekezhessenek.

Elolvasom