Bemutatjuk az időseket segítő szolgáltatásainkat!

Hazánkban mintegy félmillióan gondoznak családon belül idős, beteg hozzátartozót. Az ő helyzetüket méri fel a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének kutatása. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a Pénztár idős családtagokhoz kapcsolódó szolgáltatásait.


2022-09-05

„Családi gondozók kiégés-prevenciója, munkaerőpiacon tartása pandémia és poszt-pandémia idején” címmel kezdett vizsgálatba a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézete az MTA Poszt-COVID jelenségek kutatására irányuló pályázati támogatás segítésével. A kérdőíves kutatás részként a szakemberek azt kérik azoktól, akik idős családtagot gondoznak vagy ezt a feladatot korábban látták el, hogy idézzék fel a gondozási időszak tapasztalatait és osszák meg ezt annak érdekében, hogy a gondozók helyzetéről valós képet kaphassanak a szakemberek. Az érintettek szeptember 30-ig tölthetik ki az online kérdőívet.

Az idős hozzátartók gondozását felvállalók helyzetét nemzetközi szinten évtizedek óta vizsgálják, hazánkban a családi gondozók számát 4-500 ezer főre becsülik. A leterheltségüket mérő 2019-es hazai kutatásunk jelentős gondozási terheket igazolt és megerősítette, hogy az érintettek munkaerőpiaci helyzetének feltárására további vizsgálat szükséges – ismertette dr. Leleszi-Tróbert Anett Mária mentálhigiénés szakember. Ráadásul a pandémia jelentős negatív hatást gyakorolt a gondozási folyamatra.

„Jelenlegi kutatásunkban vizsgáljuk a gondozói szerep és a munkaerőpiaci részvétel összefüggéseit, különös tekintettel a pandémiára. Az online elérhető és kitölthető nyomtatványban rákérdezünk egyebek mellett a gondozási helyzetre, a munkahelyi munkavégzésre és a koronavírus járvány hatásaira a gondozás és munkavégzés terén. A kérdésekre nincsenek jó vagy rossz válaszok, minden visszajelzés hozzájárul kutatásunk sikeréhez. Munkánk célja, hogy feltárjuk az idős családtagot gondozók problémáit, és előmozdítsuk helyzetük javítását” – összegezte a mentálhigiénés szakember.

A Pénztár is szeretne hozzájárulni az idős, beteg családtagot gondozók terheinek csökkentéséhez, ezért a törvény által lehetővé tett összes ehhez kapcsolódó egészség és önsegélyező szolgáltatást nyújtjuk tagjainknak.

  • Kifizetjük az otthonápolás számlával igazolt díját, ha a számlát kiállító a Pénztár szerződéses partnere. Az orvosi javaslattal igénybe vehető egészségpénztári szolgáltatás bármekkora összegben igényelhető az egyéni számlaegyenlege erejéig. Az elszámolásra beküldött számlát a Pénztár nevére kell kiállítani.
  • Támogatjuk az intézményi elhelyezés költségeit. A szolgáltatást a pénztártag veheti igénybe saját jogon vagy a bejelentett szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje jogán. A kifizethető összeg a napi vagy havi díj, de legfeljebb a nyugdíjminimum napi vagy havi összege, ami 28 500 forint 2008 óta. térítési díjról szóló számlának a pénztártag vagy bejelentett közeli hozzátartozója nevére kell szólni.
  • Támogatjuk a mozgáskorlátozott vagy megváltozott egészségi állapotú személyek életvitelét megkönnyítő speciális eszközök beszerzését, a lakókörnyezet szükséges átalakítását (korlátok, kapaszkodók felszerelése, ajtók, kijárók, folyosók szélesítése, emelőeszközök beszerelése). A támogatás korlátlanul igénybe vehető az egyéni számlán lévő egyenlege terhére, a Pénztár nevére kiállított számla ellenében.

Borítókép: Freepik

Ezek is érdekelhetik...

Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?
Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?

Sok esetben szülőként későn vesszük észre, hogy milyen fontos lett volna gyermekünk pénzügyi tudatosságának fejlesztése. Ugyanez igaz az egészségtudatosságra is, amelyet szintén érdemes már gyerekkorban kialakítani, fejleszteni.

Elolvasom
Hiteltrükk, ami legális és működik
Hiteltrükk, ami legális és működik

A Pénzcentrum körképében annak járt utána, mennyire jellemző, hogy pénztári megtakarításból fedezze valaki a jelzáloghitele havi törlesztőjének részét esetleg egészét. Miért éri meg? Mert így 20%-kal mérsékelhetjük a hitelterheinket.

Elolvasom
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

Elolvasom
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek

Úristen, milyen nehéz a gyerek iskolatáskája! – kiállt fel sok szülő mostanában. Sajnos ilyenkor derül ki, hogy a gyerek által választott trendi modell nem ideális mindennapi viselet. Érdemes megfontolni a gerincgyógyász szakorvos tanácsait táska, íróasztal vagy szék vásárlásakor.

Elolvasom
Étkezés a rohanó hétköznapokban
Étkezés a rohanó hétköznapokban

A mai világban sajnos elég nehéz, bár nem lehetetlen betartani azokat a szabályokat, amelyekkel megőrizhetjük egészségünket – írja a Webbeteg.hu

Elolvasom