Bemutatjuk az időseket segítő szolgáltatásainkat!

Hazánkban mintegy félmillióan gondoznak családon belül idős, beteg hozzátartozót. Az ő helyzetüket méri fel a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének kutatása. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a Pénztár idős családtagokhoz kapcsolódó szolgáltatásait.


2022-09-05

„Családi gondozók kiégés-prevenciója, munkaerőpiacon tartása pandémia és poszt-pandémia idején” címmel kezdett vizsgálatba a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézete az MTA Poszt-COVID jelenségek kutatására irányuló pályázati támogatás segítésével. A kérdőíves kutatás részként a szakemberek azt kérik azoktól, akik idős családtagot gondoznak vagy ezt a feladatot korábban látták el, hogy idézzék fel a gondozási időszak tapasztalatait és osszák meg ezt annak érdekében, hogy a gondozók helyzetéről valós képet kaphassanak a szakemberek. Az érintettek szeptember 30-ig tölthetik ki az online kérdőívet.

Az idős hozzátartók gondozását felvállalók helyzetét nemzetközi szinten évtizedek óta vizsgálják, hazánkban a családi gondozók számát 4-500 ezer főre becsülik. A leterheltségüket mérő 2019-es hazai kutatásunk jelentős gondozási terheket igazolt és megerősítette, hogy az érintettek munkaerőpiaci helyzetének feltárására további vizsgálat szükséges – ismertette dr. Leleszi-Tróbert Anett Mária mentálhigiénés szakember. Ráadásul a pandémia jelentős negatív hatást gyakorolt a gondozási folyamatra.

„Jelenlegi kutatásunkban vizsgáljuk a gondozói szerep és a munkaerőpiaci részvétel összefüggéseit, különös tekintettel a pandémiára. Az online elérhető és kitölthető nyomtatványban rákérdezünk egyebek mellett a gondozási helyzetre, a munkahelyi munkavégzésre és a koronavírus járvány hatásaira a gondozás és munkavégzés terén. A kérdésekre nincsenek jó vagy rossz válaszok, minden visszajelzés hozzájárul kutatásunk sikeréhez. Munkánk célja, hogy feltárjuk az idős családtagot gondozók problémáit, és előmozdítsuk helyzetük javítását” – összegezte a mentálhigiénés szakember.

A Pénztár is szeretne hozzájárulni az idős, beteg családtagot gondozók terheinek csökkentéséhez, ezért a törvény által lehetővé tett összes ehhez kapcsolódó egészség és önsegélyező szolgáltatást nyújtjuk tagjainknak.

  • Kifizetjük az otthonápolás számlával igazolt díját, ha a számlát kiállító a Pénztár szerződéses partnere. Az orvosi javaslattal igénybe vehető egészségpénztári szolgáltatás bármekkora összegben igényelhető az egyéni számlaegyenlege erejéig. Az elszámolásra beküldött számlát a Pénztár nevére kell kiállítani.
  • Támogatjuk az intézményi elhelyezés költségeit. A szolgáltatást a pénztártag veheti igénybe saját jogon vagy a bejelentett szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje jogán. A kifizethető összeg a napi vagy havi díj, de legfeljebb a nyugdíjminimum napi vagy havi összege, ami 28 500 forint 2008 óta. térítési díjról szóló számlának a pénztártag vagy bejelentett közeli hozzátartozója nevére kell szólni.
  • Támogatjuk a mozgáskorlátozott vagy megváltozott egészségi állapotú személyek életvitelét megkönnyítő speciális eszközök beszerzését, a lakókörnyezet szükséges átalakítását (korlátok, kapaszkodók felszerelése, ajtók, kijárók, folyosók szélesítése, emelőeszközök beszerelése). A támogatás korlátlanul igénybe vehető az egyéni számlán lévő egyenlege terhére, a Pénztár nevére kiállított számla ellenében.

Borítókép: Freepik

Ezek is érdekelhetik...

Szakértői vélemény a GoodID azonosításról
Szakértői vélemény a GoodID azonosításról

Augusztusban vezette be a pénztár a GoodID applikációval történő azonosítást. Gergely Péter, a pénzügyi termékekkel foglalkozó BiztosDöntés.hu alapítója és szakértője kipróbálta ezt a megoldást, és beszámolt a tapasztalatairól.

Elolvasom
Kifizeti a Pénztár, ha iskolás gyerekének vásárol
Kifizeti a Pénztár, ha iskolás gyerekének vásárol

Az óvodás és iskoláskorú gyermekek, illetve a felsőoktatásban tanulók tanulmányaival kapcsolatos kiadásokat is egyre többen fedezik az egészségpénztárból, kihasználva a befizetések után járó 20%-os állami támogatást.

Elolvasom
Fizessen patikakártyával kedvenc webshopjában!
Fizessen patikakártyával kedvenc webshopjában!

Egyre népszerűbb a Pénztárbolt szolgáltatása tagjaink körében, ezért további webáruházakkal is szeretnénk megállapodni a patikakártya online elfogadásáról. Most Ön is javasolhat internetes áruházat.

Elolvasom
A jövőben számolni kell új kórokozókkal
A jövőben számolni kell új kórokozókkal

Az éghajlatváltozás hatására új, a szervezet számára eddig ismeretlen allergének és kórokozók jelennek meg, melyek az egészséges légző- és keringési rendszert is károsíthatják, hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem.

Elolvasom
Nem javulnak a fontos népegészségügyi mutatók
Nem javulnak a fontos népegészségügyi mutatók

A problémák már régen túlmutatnak a népegészségügy határain, hiszen a lakosság egészségi állapota a társadalom valamennyi szegmensére hatással van. A tendencia azt mutatja, hogy 2050-ben másfél millióval leszünk kevesebben, mint most.

Elolvasom