Egészítse ki a navos adóbevallás-tervezetét, nehogy lemaradjon az szja-visszatérítésről!

Több mint 200 millió forint szja-visszatérítés már megérkezett tagjaink egyéni számlájára. Ha még nem rendelkezett az adójóváírásáról, május 22-ig tegye meg, nehogy az államnál maradjon a pénze.


2023-05-05

2022-ben a Patikapénztárba érkező, szja-visszatérítésre jogosító tagdíjbevételek (egyéni befizetés és munkáltatói tagdíj-hozzájárulás) meghaladták a 3,3 milliárd forintot. Ennek alapján akár több mint 662 millió forint szja-visszatérítés is gazdagíthatja tagjaink egyéni számláját. A 24 hónapra lekötött egyéni megtakarítások után pedig további 15,4 millió forintra számíthatnak tagjaink. Ez az összeg azonnal és működési költség levonása nélkül költhető egészségcélú és önsegélyező szolgáltatásra.

Ha valaki több önkéntes pénztár – akár egészség- vagy nyugdíjpénztár – tagja, bármelyikbe kérheti az adó-visszatérítést, ahová a tavalyi év során legalább egyszer befizetett. A maximálisan visszaigényelhető összeg 150 ezer forint.

Miért az egészségpénztárba?

Az adóhatóságtól érkező forintok 100%-ban az egyéni számlákat gyarapítják, abból az egészségpénztár nem von le működési költséget. A kapott összeget a pénztártagok azonnal az egészségükre vagy akár az önsegélyező támogatások kifizetésére fordíthatják. Utóbbi azért lényeges, mert kizárólag az szja-visszatérítésre és a hozamjóváírásokra nem vonatkozik a 180 napos szabály, vagyis az, hogy csak a pénztártag számláján 180 napja pihenő forintok terhére teljesíthető az önsegélyező szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóságtól érkező forintokkal azonnal csökkentheti például a jelzálogalapú lakáshitele törlesztőjét vagy ennek terhére kifizetésre kerülhetnek a beiskolázási szolgáltatásra korábban vagy most benyújtott számlái.

A pénztári adókedvezményre jogosító igazolásokat a Pénztár 2023. január 31-ig postázta, illetve az e-irat-igénylést benyújtott tagjai számára elektronikusan elérhetővé tette a NetPénztári ügyfélfiókban. Ha nem találja a kiküldött adóigazolást és a NetPénztárban sem tudja letölteni, írjon e-mailt az ugyfelszolgalat@patikapenztar.hu címre, és kérje a dokumentum újraküldését. Egyúttal javasoljuk, hogy csatolja az elektronikus dokumentumok kérésére irányuló nyilatkozatot, hogy a jövőben mindig kéznél legyen az adóigazolása és az egyéni egyenlegközlője. 

Az elektronikus dokumentumot – ebben szerepelnek a 2022-es egyéni befizetések, a pénztári tag számláján jóváírt munkáltatói tagdíj-hozzájárulás, a lekötött összeg, a prevenciós költések és az adóköteles vásárlások – a NAV hivatalosan is elfogadja az adóbevalláshoz.

Meddig lehet rendelkezni a visszatérítésről?

Idén az adóbevallást 2023. május 22. hétfőig kell benyújtani. A NAV által összeállított adóbevallás-tervezetek is ezen a napon alakulnak át végleges bevallássá. Aki rendelkezik ügyfélkapuval, a nav.gov.hu honlapról vagy a magyarorszag.hu oldalról elérhető eSZJA oldalon tudja ellenőrizni, javítani és az adójóváírásról szóló rendelkezéssel kiegészíteni a tervezetet. Ha a fenti határidőig ezt nem teszi meg, az adóhatóság által készített tervezet lesz a végleges adóbevallás, és elesik a visszajáró összegtől.

Az adóhatóság az adóforintokat a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja a Pénztárnak, amit mi azonnal és hiánytalanul jóváírunk az egyéni számláján. Figyelem! Adó-visszatérítés csak abban az esetben jár, ha:

  • nincs 1000 forintot meghaladó adótartozása,
  • van befizetett személyi jövedelemadója,
  • 2022 évről szóló bevallásában rendelkezett a pénztári befizetések kedvezményéről

Ha a Patika Egészségpénztárba vezetett egyéni számlájára igényli vissza az összeget, az alábbi adatokat kell beírja az adóbevallás 137. sorába:

Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár

Adószám: 18238949-1-41

Bankszámlaszám: 10700024-02400406-51100005

Kitöltési segítség

  • A Rendelkező nyilatkozatok az adóról II. lapon a 131–135. sorba kell beírnia a pénztári befizetések és szolgáltatások után járó adókedvezmények összegét.
  • Ha adófizetésre kötelező tételt is tartalmaz a Pénztártól kapott adóigazolás, töltse ki a nyomtatvány 18., 19. és 293. sorát.

Egyéb jogcímen kapott jövedelem kategória, ami után 15% szja-t kell fizetni

Ebbe a kategóriába tartozik az igénybe vett adóköteles szolgáltatás. Az összeget a 18. sor b oszlopába kell beírni, ami alapján a d oszlopot automatikusan kitölti a program.

Egyéb jövedelem kategória: az összeg 89%-a után 15% szja-t és 13% szochót kell fizetni.

Ebbe a kategóriába tartozik a jogtalanul igénybe vett szolgáltatások összege, amelyet a 19. sor b oszlopába kell beírni, az összeg 89%-át pedig a d oszlopba (ezt automatikusan kitölti a program).

Szintén így adózik az igénybe vett célzott önsegélyező támogatás, amely összegét a 19. sor b oszlopába kell íni, a d oszlopba az összeg 89%-át (automatikusan kitölti a program).

A NAV kitöltési útmutatóját itt találja a 22SZJA nyomtatványhoz.

Borítókép: created by www.freepik.com/storyset

Ezek is érdekelhetik...

Szezonális slágertermékek egészségpénztári számláról
Szezonális slágertermékek egészségpénztári számláról

Minden évszakban megvannak a tipikus slágertermékek. Szerencsére nagyon sok esetben az egészségszámlánkat is kihasználhatjuk a szezonális cikkek beszerzésére. Akár a gluténmentes jégkrém árát is visszakaphatjuk a Pénztárból.

Elolvasom
Akár az albérleti díjat is fizethetjük a Pénztárból
Akár az albérleti díjat is fizethetjük a Pénztárból

Az infláció az albérletárakat sem kíméli. 2021 óta töretlenül drágul a lakásbérlés, idén januárban 22%-kal kellett többet fizetni Budapesten egy lakásért a megelőző év hasonló időszakához képest. Jól jöhet az egészségpénztárban gyűjtött megtakarításunk az egyetemet kezdő gyermekünk lakbérének fedezésére is.

Elolvasom
A Pénztárbolt nyári ajánlata tagjainknak
A Pénztárbolt nyári ajánlata tagjainknak

Hamarosan minden arra jogosult pénztártagunk számláján ott lesz a tavalyi befizetései alapján járó adójóváírás. Összegyűjtöttünk néhány hasznos terméket a Pénztárbolt kínálatából, amelyek az ön háztartásából sem hiányozhatnak.

Elolvasom
Másfélfok: még fejfájósabb évtizedek jöhetnek
Másfélfok: még fejfájósabb évtizedek jöhetnek

Egyre több vizsgálat támasztja alá, hogy a klímaváltozás és a légszennyezés hatására súlyosbodhatnak a különböző neurológiai betegségben, demenciában vagy például migrénes fejfájásban szenvedő betegek tünetei, idézte a MedicalOnline a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál cikkét.

Elolvasom
A mentális egészséghez elengedhetetlen a nyaralás
A mentális egészséghez elengedhetetlen a nyaralás

A Kiwi.com korábbi felmérése szerint a magyarok kétharmada úgy érzi, a nyaralás határozottan hozzájárul a mentális egészség javításához, és évi egy-két utazás lenne elegendő ahhoz, hogy feltöltekezhessenek.

Elolvasom