Gondoljuk újra a napozási szokásainkat és a barnulás kultúráját!

A Magyar Dermatológiai Társulat háromszintű védekezést javasol a bőrrák ellen. A szakértők határozott álláspontot képviselnek az esztétikai célú napozással, szoláriumhasználattal szemben, nyomatékosítják az önvizsgálat és az egyéni rizikók tudatosításának jelentőségét.


2024-06-05

A Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) május végén induló érzékenyítő kampányának célja, hogy a bőrrák, ezen belül kiemelten a melanoma elleni küzdelem mindhárom pillérére felhívja a figyelmet. Ezek ugyanis más módon, eltérő eszközökkel járulnak hozzá a bőrdaganatok kialakulásának, illetve a betegség előrehaladásának a megelőzéséhez.

„A komplex stratégiában a megelőzésnek, a korai felismerésnek és az időben elindított kezelésnek egyaránt kulcsszerepe van. A prevencióban az UV-védelmen van a hangsúly: a korai felismerés alapja a rendszeres önvizsgálat; a diagnosztizált betegek kezelésében pedig az időben indított, adekvát terápiaválasztás, illetve a beteg utánkövetése a legfontosabb” – fogalmazott dr. Baltás Eszter bőrgyógyász, a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségi tagja.

Nincs „egészséges barnaság”

A prevenciós stratégia első pillére az UV-sugárzás elleni fényvédelemre épül. Európa az elsők között van az UV-sugárzás miatt kialakuló bőrrákos megbetegedések számát tekintve, ezért kulcsfeladat az UV-sugárzásnak való kitettség csökkentése. Ennek első lépése, hogy esztétikai céllal ne napozzunk és ne használjunk szoláriumot a barnaság érdekében. Az UV-sugarak káros hatásait már egyenesen a dohányzás okozta egészségkárosításhoz hasonlítják.

Az MDT elnöke ugyanakkor rámutatott, hogy orvosi szempontból meg kell különböztetni a “napon tartózkodás” és a “napozás” fogalmakat. „Míg a napon tartózkodás egyértelmű fiziológiai szükségesség, hiszen az UV-sugárzás – a D-vitamin képzésen túlmutatóan is – számos élettani folyamat fontos feltétele. A nagy testfelületet érintő, hosszabb ideig tartó, UV-védelem nélküli napozás ugyanakkor egyértelműen egészségkárosító hatású és kerülendő.” - fogalmazott. 

Az MDT elnöke szerint a nyári hónapokban a legalább 30-as, de még inkább az 50-es faktorszámú napvédő krémek és naptejek használata nemcsak nyaralás közben a vízparton fontos, de a szabadban végzett munka vagy sporttevékenység esetén is minden alkalommal. A legjobb, ha mindennapi rutinná válik a reggeli alkalmazásuk, amikor a hivatalos UV-index meghaladja a 3-as (!) értéket.

Erős UV-sugárzás esetén ugyancsak ajánlott a testet fedő ruházatot és széles karimájú kalapot viselni. Általános ajánlás mindenkinek, hogy a legerősebb napsütést (ez általában kora délután jellemző) megelőző és követő 2 órában UV-védelem nélkül egyáltalán ne tartózkodjon a szabadban.

Dr. Lengyel Zsuzsanna bőrgyógyász, a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségi tagja szerint azonban tévhit, hogy a magas faktorszámú készítményekkel 100 százalékban biztonságban vagyunk. A termékeket két óránként újra alkalmazni kell, a maximális védelemhez pedig az szükséges, hogy a kritikus időszakokat megfelelő ruházatban, illetve árnyékban töltsük.   

A fényvédelemről szóló legfontosabb tudnivalók az MDT laikusoknak készített honlapján, a skindex.hu-n ismerhetők meg: https://skindex.hu/betegsegek/melanoma/fenyvedelem/ 

Ezen a linken az aktuális hazai UV-sugárzási adatokat és a kapcsolódó védekezési ajánlást is valós időben ellenőrizhetik az érdeklődők.

Borítókép: created by www.unsplash.com/vidar nordli mathisen

Ezek is érdekelhetik...

Felgyorsítjuk számlás vásárlásai visszafizetését
Felgyorsítjuk számlás vásárlásai visszafizetését

Hamarosan induló újdonságunknak köszönhetően akkor sem kell lemondjon készpénzfizetési számlája teljes összegéről, ha a benyújtás pillanatában nincs elegendő egyenlege a teljes összeg kiutalásához.

Elolvasom
Rendszerfrissítés a Pénztárnál
Rendszerfrissítés a Pénztárnál

Pénztártagjaink minél gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálása érdekében megújul a Pénztár informatikai rendszere. Az átállásnak köszönhetően a jövőben még több digitális élményt ígérünk.

Elolvasom
Sárga csekk helyett fizessen bankkártyával
Sárga csekk helyett fizessen bankkártyával

Pénztártagjaink túlnyomó többsége az oldalunkon bankkártyával tölti fel a számláját, azonban még mindig sokan ragaszkodnak a sárga csekkhez. A lassanként kivesző fizetési mód számtalan hátránnyal jár.

Elolvasom
A nyaralás előtt is érdemes bekukkantani a pénztárboltba
A nyaralás előtt is érdemes bekukkantani a pénztárboltba

Még a jól megtervezett utazást is beárnyékolhatja egy váratlan sérülés a nyaralás alatt vagy az utazás fáradalmai. A webshopunkban számos az egészségpénztárban elszámolható terméket talál, amellyel felkészülhet a kellemetlenségekre.

Elolvasom
Új értelmet adunk a céges juttatásnak
Új értelmet adunk a céges juttatásnak

A munkáltató üzleti érdeke, hogy támogassa munkavállalói egészségmegőrzését. Az új részletkifizetés szolgáltatás ezt teszi minden eddiginél hatékonyabbá.

Elolvasom