Használja ki a prevenciós szűrővizsgálatra járó adó-visszatérítést

Megújítottuk a letölthető orvosi javaslat-nyomtatványunkat tagjaink kérésére. Így nagyon egyszerűvé vált a Pénztár által nyújtható egészségmegőrzést elősegítő, prevenciós szűrővizsgálatok után járó 10%-os szja-visszatérítés érvényesítése.


2023-11-06

Az egészségpénztár nem betegségpénztár, ahogy egy jól működő egészségügy sem betegségügy. Azt szeretnénk, hogy a tagjaink minél több évet tölthessenek egészségesen. A rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a függőségektől (dohányzástól és alkoholfogyasztástól) mentes élet az egészségmegőrzés érdekében tett első és legfontosabb lépések. De legalább ilyen fontos a betegségek korai felismerése, vagyis a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. Magyarország sajnos egyik pontban sem jeleskedik: az egy főre jutó prevenciós kiadások nem érik el az EU-s átlag egyharmadát sem, mutat rá az Egyensúly Intézet által tavaly készített tanulmány. Ennek meg is van az eredménye: közel öt évvel kevesebbet élünk az EU átlagánál és az egészségben eltöltött évek számát illetően is a rangsor végén állunk.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az elmúlt időszakban több konferencián is ismertette a tárca legfontosabb célkitűzéseit erre a kormányzati ciklusra. Az egyik az egészségben eltöltött életévek számának közelítése az uniós átlaghoz, a másik a lakóhelyhez közeli ellátások megerősítése, a harmadik pedig a prevenció, a szűrések lennének.

Az állami egészségügy nehézségeit látjuk, tapasztaljuk. Szűrővizsgálatokra például csak akkor van lehetőség (akkor sem gyorsan), ha már panaszunk van, és ezért beutalónk is. Többek között ez is okozhatja azt, hogy nálunk a legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedésekben és bizonyos daganatos betegségekben halnak meg, holott ezek a betegségek ma már sok esetben gyógyíthatóak lennének. Nem arról van szó, hogy az Unió más államaiban a rettegett betegségek nincsenek jelen, viszont az időben történő felismerésnek köszönhetően ott ezekből sokkal nagyobb arányban meggyógyulnak az emberek, mint nálunk. Megérné tehát részt venni a szűrővizsgálatokon.

Leginkább a korunk, az életmódunk és a családi kortörténet határozza meg, hogy mire érdemes hangsúlyt fektetni akkor is, ha nincs semmilyen panaszunk. Erre azonban csak a magánegészségügyben van lehetőség, ami nem olcsó. Ingyenes az egészségpénztárral sem lesz, de akár 30%-ot is visszakaphatunk a kiadásunkból.

Közismert, hogy az egészségpénztári befizetések után 20% szja-visszatérítés jár, azt azonban lényegesen kevesebben tudják, hogy bizonyos szűrővizsgálatok után is jár 10% adójóváírás. Annak érdekében, hogy a patikás tagok minél többen és könnyebben hozzájuthassanak ehhez a pénzhez, megújítottuk az oldalunkról letölthető orvosi javaslatot. Mostantól, ha a háziorvosa vagy más szakorvos ezen a nyomtatványon kitölti, hogy a felsorolt – például méhnyakrák-, vastagbélrák-, prosztatarák-, mozgásszervi, fogászati szűrés vagy egyéb, a megbetegedések korai felismerésére alkalmas – szűrővizsgálatok közül melyik javallott, és ön ezt a javaslatot eljuttatja hozzánk, jogosult lesz az ezt követően elvégzett vizsgálat ára után járó 10%-os szja-jóváírásra az önkéntes pénztárak működését szabályozó 1993. évi XCVI. törvény 51/E. § (5) bekezdése szerint. A visszaigényelhető szja összege automatikusan szerepelni fog az Ön számára kiállított adóigazoláson.

A javaslatot egyszer kell kiállítani, az érvényessége időben nem korlátozott. A szolgáltatásra a pénztártag szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje is jogosult, ha az ő nevére szól az orvosi javaslat. A 10%-os adókedvezményt a pénztártag tudja érvényesíteni. Figyelem, csak a pénztárnál bejelentett közeli hozzátartozó számít szolgáltatásra jogosult kedvezményezettnek!

Hogyan tudom igénybe venni a pénztáron keresztül járó adó-visszatérítést?

  • Fizessen be az egyéni számlájára, hogy legyen fedezet a prevenciós szűrővizsgálat árára. A befizetés után jogosult lesz 20% szja-visszatérítésre.
  • Töltse le és nyomtassa ki az orvosi javaslatot, és keresse fel vele a háziorvosát vagy kezelőorvosát. Neki kell kitölteni és aláírni, hogy milyen vizsgálatokat tart fontosnak az ön esetében. Egy javaslaton több vizsgálat is szerepelhet a rizikófaktoroknak megfelelően! Ezt elég a tagsági jogviszonya alatt egyszer benyújtani. Ha a családtagja szeretne szűrővizsgálatra menni, az orvosi javaslat az ő nevére szóljon!
  • Ha a családtagja veszi igénybe a szűrést, ellenőrizze a NetPénztárban, hogy szerepel-e a bejelentett szolgáltatásra jogosult kedvezményezettjei között. Amennyiben nem, kérjük pótolja a bejelentést az erre szolgáló nyomtatvány elküldésével az ugyfelszolgalat@patikapenztar.hu e-mail címre.
  • Ezután kérjen időpontot a szűrésre. A szolgáltatást olyan rendelőben vegye igénybe, amely szerződött partnerünk.
  • A klinikán fizessen a vizsgálatért patikakártyával vagy kérjen számlát a Pénztár nevére, ha készpénzzel fizet. A számlán szerepeljen a pénztártag vagy a kedvezményezettjének a neve és a prevenciós vizsgálat megnevezése. Figyelem! 10%-os adó-visszatérítés csak az orvos által kitöltött javaslaton szereplő szűrővizsgálatok után jár. Az orvosi javaslat kiállításának meg kell előznie a vizsgálatot.
  • A vizsgálatról szóló számlát és a 10%-os adó-visszatérítésre jogosító orvosi javaslatot töltse fel az oldalunkon online vagy küldje meg e-mailen vagy postai úton. Ha patikakártyával fizetett, az orvosi javaslat megküldésével egyidejűleg jelezze felénk, hogy melyik tétel (dátum és összeg) volt a prevenciós szűrés.

Azok számára, akik korábban hallás- vagy látásjavító terméket vásároltak vagy otthongondozás szolgáltatást vettek igénybe, nem ismeretlen az orvosi javaslat. Ezekre azonban továbbra sem jár a 10%-os adójóváírás.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Használja ki a gyors kifizetést biztosító számlafeltöltési lehetőséget!
Használja ki a gyors kifizetést biztosító számlafeltöltési lehetőséget!

Kérje a Pénztár nevére készpénzes számláit, és töltse fel azokat online az oldalunkon. A kifizetés néhány napon belül megtörténik, ha a szükséges egyenleg rendelkezésre áll a számláján.

Elolvasom
Közeleg a határidő, amire január óta várunk
Közeleg a határidő, amire január óta várunk

Május 21-ig egészítheti ki a navos adóbevallás-tervezetét, ha nem szeretné elbukni a tavalyi befizetései alapján járó szja-visszatérítést. Az Önnek járó összegről a Pénztár által kiállított adóigazolásból tájékozódhat.

Elolvasom
Felhívás adategyeztetésre
Felhívás adategyeztetésre

Ellenőrizze a NetPénztárban, hogy van-e bármilyen teendője az adategyeztetés kapcsán. Ha az azonosítása öt évvel ezelőtt történt vagy időközben megváltoztak a személyes okmányai, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Elolvasom
Tegye tökéletessé éjszakáit patikakártyával!
Tegye tökéletessé éjszakáit patikakártyával!

A pihentető alvás éppen annyira hozzájárul szervezetünk tökéletes működéséhez, mint az egészséges táplálkozás. Ezért sem mindegy, hogy milyen ágyneműt választunk.

Elolvasom
Ingyenes szűrőprogramot indít a főváros
Ingyenes szűrőprogramot indít a főváros

Budapesten 24 helyszínen május 2-től június 16-ig várják a vizsgálatokra előre regisztráló budapestieket.

Elolvasom