Hogyan szedjük a D-vitamint?

A Házipatika utánajárt annak az állításnak, miszerint káros is lehet a D-vitamin szedése, ha közben alacsony a szervezetünk K-vitamin-szintje. Tényleg lehet kedvezőtlen hatása a vitaminpótlásnak?


2022-11-04

A D-vitamin pótlására az őszi és téli időszakban különösen oda kell figyelni, hiszen kevesebb napsütésben van részünk. A D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé sorolják, de valójában nem is vitamin, hanem egyfajta hormonszerű előanyag, amelyet az emberi szervezet a napfény hatására állít elő. Nyáron akár napi 30 perc napon töltött idő is elég ahhoz, hogy szervezetünk előállítsa a megfelelő D-vitamin-mennyiséget, ilyenkor ősszel azonban már nem elég erős a napsugárzás. A D-vitamin azonban ilyenkor is elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. Ha indokolatlanul fáradtnak érezzük magunkat, vagy gyakran vagyunk levertek, érdemes gyanakodni vitaminhiányra. Az immunrendszer rossz működése a gyakori vírusos megbetegedés vagy gombás fertőzés is lehet az alacsony D-vitamin szint jele.

Házipatika a K-vitaminnal együtt vizsgálta a D-vitamin hatását a HealthLine cikke nyomán. Mint írják, mindkettő nélkülözhetetlen zsírban oldódó mikrotápanyag. Általában a magasabb zsírtartalmú ételekben találhatóak meg a legnagyobb mennyiségben, valamilyen zsiradékkal együtt fogyasztva pedig hatékonyabban felszívódnak. Mivel a K-vitamin a kulcsa a kalcium beépülésének, felmerülhet a gondolat, hogy az alacsony K-vitamin-szinttel rendelkezők esetében káros lehet a magas D-vitamin-bevitel. A sok D-vitamin ugyanis magas vérkalciumszintet (hiperkalcémiát) eredményez, ami viszont hosszú távon érelmeszesedést és szívbetegséget okozhat. A K-vitamin-hiányt ráadásul már önmagában is kapcsolatba hozták az érelmeszesedés fokozott kockázatával. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ezek a megállapítások még nem számítanak egyértelmű bizonyítékoknak, és a tudósok szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk a D- és a K-vitamin kölcsönhatásáról.

Bár a bevezetőben felvetett dilemmára nem kaptunk egyértelmű választ, érdemes belgyógyásszal vagy a háziorvosunkkal konzultálni mielőtt magas dózisban szednénk zsírban oldódó vitamint. Ezek túladagolhatóak, és lehet, nem csak kedvező hatást érünk el a pótlásukkal.

Borítókép: created by 8photo

Ezek is érdekelhetik...

Ne halogassa az egészségszámlái beküldését!
Ne halogassa az egészségszámlái beküldését!

Az év végi hajrában rendszerint megnyúlik az elszámolásra beküldött számlák kifizetési ideje köszönhetően a számladömpingnek. Ne várjon decemberig, ha most beküldi a számláit, lényegesen gyorsabban juthat a pénzéhez.

Elolvasom
A többség nem engedheti meg a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást
A többség nem engedheti meg a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást

Az Ipsos idén nyáron 34 országban online platformon végzett egészségügyi felmérése szerint Magyarország szinte minden kérdésben a sor végén kullog. A jelenleg elérhető ellátást nem tartják jónak, és nem hisznek abban sem, hogy a jövőben javulni fog.

Elolvasom
Igényeljen elektronikus adóigazolást és egyenlegközlőt!
Igényeljen elektronikus adóigazolást és egyenlegközlőt!

Éljen online szolgáltatásunkkal, hogy a NetPénztárban lévő fiókjába tölthessük fel önnek az adó-visszatérítéshez szükséges igazolást és az éves költéseit mutató számlaértesítőt.

Elolvasom
Egyre többen szülnek magánklinikán
Egyre többen szülnek magánklinikán

Friss felmérések szerint tavaly 46%-kal többen szültek magánszülészeteken, mint egy évvel korábban. Az Index cikke arra kereste a választ, hogy az egyre növekvő, akár milliós tételre rúgó árak ellenére miért nő a magánszolgáltatást választók száma.

Elolvasom
Nálunk már digitális az azonosítás
Nálunk már digitális az azonosítás

A HR Portál Deák Andrást, a GoodID eAláírás szolgáltatás üzletfejlesztési vezetőjét kérdezte arról, hogyan lehet a munkaügyeket papírmentessé tenni, ezáltal a céget fenntarthatóvá? Mi már elindultunk ezen az úton, többek között azzal, hogy bevezettük a GoodID szelfis távazonosítási megoldását.

Elolvasom