Kifizeti a Pénztár, ha iskolás gyerekének vásárol

Az óvodás és iskoláskorú gyermekek, illetve a felsőoktatásban tanulók tanulmányaival kapcsolatos kiadásokat is egyre többen fedezik az egészségpénztárból, kihasználva a befizetések után járó 20%-os állami támogatást.


2022-09-05

A Pénztár tanévkezdési szolgáltatását általában tankönyv, füzetek, ruházat, cipő árának támogatására veheti igénybe az a pénztártag vagy a szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje, aki a közoktatásról szóló törvényben meghatározott gyermek után családi pótlékra jogosult. Az óvodás, általános vagy középiskolás tanulókra vonatkozóan igényelhető támogatás éves maximuma gyermekenként a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér. Idén tehát az iskolához kapcsolódó kiadásokra összesen 200 000 forintnyi számlát tud elszámolni. A befizetés után 40 ezer forint szja-visszatérítésre számíthat, azaz 40 ezer forinttal járul hozzá az állam a tanévkezdéshez.

Szintén évi 200 000 forintot lehet igényelni 25 évesnél nem idősebb egyetemi, főiskolai hallgatók tandíjára (nappali, esti, levelezőképzés vagy távoktatás esetén is) kollégiumi vagy albérleti költségeire. Akár a 25 évesnél nem idősebb pénztártag saját jogán is igénybe veheti a szolgáltatást, de a szülő is jogosult ilyen jogcímen számlát elszámolni.

Figyelem! A törvényi előírás szerint a Pénztár kizárólag a 180 napja az egyéni számlán lévő egyenleg terhére tudja elszámolni a számlákat. Ez a szabály nem vonatkozik azonban a személyi jövedelemadó-visszatérítésre, az egyéni számlákon jóváírt hozamra, sem a munkáltatói célzott támogatásra. 

Egyre több cég ajánlja fel munkavállalóinak, hogy a bérnél kedvezőbben adható támogatás révén hozzájárul az idei tanévkezdéshez tompítva így az infláció és a megnövekedett rezsiköltségek okozta nehézségeket. Ez történhet a cafeteriakeret megemelésével vagy azon felül, egyszeri juttatásként. Érdemes élni a lehetőséggel, egyrészt azért, mert a támogatást azonnal lehet költeni. Másrészt összehasonlítva egyéb cafeteria-elemekkel, magasabb összeg kerül a munkavállaló számlájára, mivel a munkáltató számára a juttatás adómentes. Attól sem kell megijedni, hogy az igénybevett támogatás után a pénztártagnak 24,92%-os adófizetési kötelezettsége keletkezik. Ezt a pénztár által kiállított adóigazolás alapján a májusi adóbevallásban kell bevallani és ezt követően befizetni.

Hogyan tudom elszámolni a számlákat?

A számla vevő rovatában a Pénztár szerepeljen így: Patika Egészségpénztár, 1022 Budapest, Bimbó út 18., adószám: 18238949-1-41. Ezen felül a számlán fel kell tüntetni a pénztártag kártyaszámát és lehetőség szerint a pénztártag vagy a szolgáltatásra jogosult nevét is. Amire figyelni kell, hogy kizárólag a tanév első napját megelőző 15 napon belül és a tanév utolsó napját követő 15 napon belül kiállított számlákat tudjuk elszámolni a kiállítástól számított 120 napon belül. 

Az elektronikus számlákat az onsegelyezo@patikapenztar.hu címre küldje el, a papír alapú számla eredeti példányát postázza a 1535 Budapest Pf. 861. címre, vagy benyújthatja személyesen is (1022 Budapest, Bimbó út 18.). Minden esetben szükség van a szolgáltatásigénylő-lapra, tanévenként az iskolalátogatási igazolásra, valamint a Magyar Államkincstár által kiállított családi pótlékra való jogosultságot igazoló, 120 napnál nem régebbi dokumentum másolatára.

Jó tudni!

2021-ben 22%-kal nőtt a pénztártagok által átlagosan igénybe vett beiskolázási támogatás összege az azt megelőző évhez képest. Tavaly az egy főre eső kifizetés meghaladta a 120 000 forintot. A szolgáltatást kihasználó pénztártagok száma 43%-kal, míg a Pénztár által ezen a jogcímen teljesített összes kifizetés 77%-kal szárnyalta túl a 2020-as összeget.

2022-ben tagjaink már az első félévben nagyobb összegben igényeltek iskolakezdési támogatást, mint 2020-ban éves szinten.

Borítókép: Rawpixel

Ezek is érdekelhetik...

Szakértői vélemény a GoodID azonosításról
Szakértői vélemény a GoodID azonosításról

Augusztusban vezette be a pénztár a GoodID applikációval történő azonosítást. Gergely Péter, a pénzügyi termékekkel foglalkozó BiztosDöntés.hu alapítója és szakértője kipróbálta ezt a megoldást, és beszámolt a tapasztalatairól.

Elolvasom
Fizessen patikakártyával kedvenc webshopjában!
Fizessen patikakártyával kedvenc webshopjában!

Egyre népszerűbb a Pénztárbolt szolgáltatása tagjaink körében, ezért további webáruházakkal is szeretnénk megállapodni a patikakártya online elfogadásáról. Most Ön is javasolhat internetes áruházat.

Elolvasom
A jövőben számolni kell új kórokozókkal
A jövőben számolni kell új kórokozókkal

Az éghajlatváltozás hatására új, a szervezet számára eddig ismeretlen allergének és kórokozók jelennek meg, melyek az egészséges légző- és keringési rendszert is károsíthatják, hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem.

Elolvasom
Bemutatjuk az időseket segítő szolgáltatásainkat!
Bemutatjuk az időseket segítő szolgáltatásainkat!

Hazánkban mintegy félmillióan gondoznak családon belül idős, beteg hozzátartozót. Az ő helyzetüket méri fel a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének kutatása. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a Pénztár idős családtagokhoz kapcsolódó szolgáltatásait.

Elolvasom
Nem javulnak a fontos népegészségügyi mutatók
Nem javulnak a fontos népegészségügyi mutatók

A problémák már régen túlmutatnak a népegészségügy határain, hiszen a lakosság egészségi állapota a társadalom valamennyi szegmensére hatással van. A tendencia azt mutatja, hogy 2050-ben másfél millióval leszünk kevesebben, mint most.

Elolvasom