Magasabb hozamokra számít a Pénztár 2023-ban

A Pénztár a törvény által megszabott keretek között igyekszik tagjai számára minél magasabb hozamokat elérni. A törekvésnek kedvez a jövőben várható hozamkörnyezet. Erről beszélt Tuli Péter, a HOLD Alapkezelő ügyvezető igazgatója a Pénztár Igazgatótanácsa számára készített beszámolójában.


2022-12-05

Az emelkedő inflációs környezet negatívan hat a családi kiadásokra, de az érem másik oldala, hogy hatására emelkednek a hozamok és a kamatok globálisan és Magyarországon is. Recessziós félelem jellemzi a világot – mutatott rá Tuli Péter, a Pénztár által megbízott vagyonkezelő ügyvezető igazgatója. Az amerikai jegybank, a FED jelenleg az infláció megfékezésére törekszik, ezért jelentősen szigorít. Kínában legfőképpen az ingatlanbuborék okoz problémákat a gazdaságban, ezért ott a monetáris politika inkább lazít, ami szintén a világban jelen lévő recessziós félelmeket növeli. Ehhez társul a zéró-covid-politika, ami azt jelenti, hogy sokmilliós városokat zárnak le egyik napról a másikra nehezítve a beszállítói láncok helyzetét. Az európai energiaválság és háborús fenyegetettség szintén a világban uralkodó recessziós félelmeket erősíti.

A Magyar Nemzeti Bank válasza a kamatemelés, aminek a hatására Magyarországon a kötvények és részvények árfolyama is esett. Összesen 35% megtakarítás égett el világszinten a befektetők között az elmúlt egy évben, ami főleg a nyugdíjcélú megtakarításokra hatott negatívan. A folyamatnak ugyanakkor van pozitív hatása is: már vannak olyan szektorok és régiók a részvény- és kötvénypiacokon, ami olcsó és befektetésre érdemes – mutatott rá a szakember, aki szerint a hazai inflációt az energiaárak, a mezőgazdasági- és az élelmiszerárak nyomják felfelé. Amennyiben sikerül megfogni a forintgyengülést, és Magyarország legalább kommunikációs szinten hozzájut az uniós pénzekhez, a következő 1–3 évben az infláció mérséklődhet, és a Hold Alapkezelő várakozása szerint a magyar államkötvények kamata 3–5 éves időtávon lejjebb mehet, míg árfolyamuk jelentősebben emelkedhet.

– Az elmúlt másfél év fájdalmas volt, jelentősek voltak az átárazódások, viszont az elkövetkező időszak alacsonyabb volatilitást hozhat, amikor érdemes lesz magyar állampapírokba fektetni.

Pénztár 2022-ben vagyona 100%-át állampapírokba fektette. Ezen belül 2022. szeptember 1-től tovább diverzifikálta a portfóliót: a Magyar Nemzeti Bank javaslatára a referenciaindex összetételének „finomhangolására” került sor, így 90% RMAX (diszkont kincstárjegyek és éven belüli lejáratú állampapírok) és 10% MAX Composite-ra módosult a benchmark. Éppen akkor, amikor a Max Composite papírok árfolyama már alacsonyan volt, így az esésből eredő veszteséget a pénztártagok nem szenvedték el. 

– A Pénztár hozama a negyedik negyedévben 5% körül alakulhat, a következő időszakban pedig a portfólión átlagosan kétszámjegyű hozamot érhetünk el csökkenő inflációs pálya mellett – tette hozzá Tuli Péter.

Felvetődik a kérdés, hogy megéri-e az egészségpénztári befektetés, ha a megtakarításon elérhető hozamok esetleg nem érik el az infláció mértékét. A befizetések után járó 20%-os szja visszatérítés viszont a legvadabb inflációt is ellensúlyozza, sőt! Ha a pénztártag prevenciós céllal vesz igénybe szolgáltatást vagy leköti a megtakarítását 24 hónapra, további 10%-os szja-visszatérítésre is jogosulttá válik. A 20% + 10%-os „hozam” pedig verhetetlen ajánlat a befektetési piacon.

A Hold Alapkezelőről

A Pénztár vagyonának befektetéséről a Hold Alapkezelő gondoskodik. Magyarország legnagyobb portfoliókezelő csapata több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a befektetések világában, az egyik legtöbbet díjazott vagyon-, és alapkezelő társaság Magyarországon. Működésére a kezdetektől fogva a teljes transzparencia és függetlenség jellemző. Befektetési filozófiája értékalapú, célja a magas színvonalú befektetési eredmények hosszú távú biztosítása mind a magán, mind az intézményi ügyfelek számára.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom