Miért hagyják ott a munkahelyüket az emberek?

Magyarországon 2021-ben 32%-ra ugrott a fluktuáció a HR-Evolution Kft. országos fluktuációkutatása szerint. Az elvándorlás nemcsak fokozódott, hanem mélyült is: már a fehérgallérosokat is érinti. Egészségpénztári juttatással azonban fékezhető a felmondási hullám.


2022-08-04

A munkahelyváltás gyakorisága nem csak Magyarországon ugrott meg, és körözte le a járvány előtti szintet. Kutatók a munkaerő-piaci világtrendek alapján a Great Resignation, azaz a nagy felmondási hullám időszakának nevezik azt, ami mostanában történik. A jelenség fokozottan érinti az Amerikai Egyesült Államokat, ahol a pandémiát megelőző évekhez képest 25%-kal többen hagyják abba a munkájukat. A tömeges távozás és mozgás pedig 15%-os növekedést eredményezett a fluktuációban a korábbi évekhez képest: a Frissdiplomás Blog szerint 2021 augusztusában például 4,3 millióan mondtak fel az országban, leginkább a 30–45 év közötti munkavállalók. Ráadásul a McKinsey & Company friss, több mint 13 ezer ausztrál, kanadai, indiai, szingapúri, egyesült királyságbeli és amerikai munkavállaló körében készült felmérése szerint a munkájukat abbahagyók 65%-a nem is tért vissza mostanáig ugyanabba az iparágba dolgozni.

Nemzetközi kutatók arra hívják fel a munkáltatók figyelmét, hogy a hagyományos módszerekkel nem lehet megállítani az elvándorlást. Ezzel összecseng Csikós-Nagy Katalin, a HR-Evolution Kft. ügyvezetőjének véleménye is. A szakember a Napi.hu-n megjelent cikkben azt mondja, nem fog tudni megküzdeni a fluktuációval az a cég, amelyik nem bánik emberségesen a munkavállalóval és nem biztosít legalább átlagos feltételeket, valamint nem tanulja meg kezelni a fiatal generációkat. Ez legalább átlagos béreket és átlagon felüli törődést, valamint paradigmaváltást jelent.

Dr. Trautmann László, az OFA szakértője, a Patikapénztár Ellenőrző Bizottságának elnöke idén februárban figyelmeztetett a nagy felmondási hullámra. Hírlevelünknek adott interjújában rámutatott a megváltozott termelési kultúrából eredő kihívásokra. „Napjaink termelési kultúrája a szabad munkára, a kreativitás kiteljesítésére, az alkotás örömének a megtapasztalására épül. A munkavállalókat arra kell ösztönözni, hogy a folyamatos tanulás elégedetté tegye őket, és persze a cégeknek biztosítaniuk kell az ehhez szükséges közeget. A bér és a juttatási rendszer csak az érem egyik oldala, a szakmai műhely kialakítása a másik. Bizonyos esetekben e nélkül nem fogjuk tudni megtartani a dolgozóinkat. Kulcskérdés a csapathoz tartozás és a tanulás. Tudomásul kell venni, hogy a vállalatban nem gépek vannak, hanem fejlődni vágyó emberek” – fejtette ki a szakember.

A McKinsey-kutatás eredménye is alátámasztja Trautmann László vélekedését. A legtöbb válaszadó továbbra is a karrierlehetőség/előrelépés hiányát és az elégtelen kompenzációt említi a munkahelye elhagyásának okaként, de egyre nagyobb hangsúlyt kap a „jó főnök”. A felmondási okok között harmadik leggyakrabban említett tényező lett a nemtörődöm, nem motiváló vezető. Szintén új és valószínűleg a pandémiával magyarázható, hogy a válaszadók negyede említette a munkahely rugalmasságának hiányát (home office lehetőségét) vagy a nem támogató kollégákat a munkahelyváltás mögött álló okként. Sokan pedig azért adják fel korábbi munkájukat, mert a vezetőség nem támogatja az egészséget, jóllétet.

Grafikon
A leggyakoribb felmondási okok (%)

Utóbbi hiányosság pótlásában partner az egészségpénztár. Széles szolgáltatási köre és kiterjedt szerződéses partnereinek száma szinte korlátlan lehetőséget ad a vállalatok kezébe, hogy a HR-stratégiájukhoz illeszkedve támogassák munkatársaik egészségét vagy csökkentsék a mindennapi megélhetésük egyre emelkedő költségeit akár a lakáshitel-támogatás vagy az iskolakezdési költségek csökkentése révén.

A támogatási lehetőségekről és adóvonzatukról itt olvashat bővebben. A honlapunkon megismerheti a Pénztáron keresztül adható szolgáltatásokat, amelyekkel könnyebbé teheti munkavállalói életét. A megemelt rezsiköltségek, a száguldó élelmiszerárak mellett különösen sokat jelenthet az egészségpénztári juttatás a családok számára.

Ha valamelyik felkeltette az érdeklődését, írjon a munkaltato@patikapenztar.hu címre és kollégáink elkészítik személyre szabott ajánlatunkat. Év közben is érdemes lehet új támogatást bevezetni annak érdekében, hogy munkatársaink jövőre is velünk maradjanak.

 

Borítókép: freepik / pch.vector

Ezek is érdekelhetik...

Élménnyé tettük az azonosítást!
Élménnyé tettük az azonosítást!

Sem személyes jelenlétre, sem az okmányok postázására nincs szükség ahhoz, hogy a törvény által előírt teljes körű azonosítást elvégezze vagy a személyes adatainak módosítását bejelentse.

Elolvasom
Független szakértők is az egészségpénztári megtakarítást ajánlják
Független szakértők is az egészségpénztári megtakarítást ajánlják

A szakorvosi rendelések területén mostanra komoly technikai felkészültséggel rendelkeznek a magánintézmények, miközben az állami ellátásban a várólisták egyre hosszabbak, az ellátás körülményei romlanak.

Elolvasom
Augusztusi akciók a Pénztárboltban
Augusztusi akciók a Pénztárboltban

Tagjaink egyre többet vásárolnak a közelmúltban indult webshopunkban. Ezúttal az internetes áruház augusztusi kiemelt kínálatában tallóztunk.

Elolvasom
Hogyan hat az infláció az egészségpénztárra?
Hogyan hat az infláció az egészségpénztárra?

A Magyar Nemzeti Bank 11–12,6%-os inflációt vár 2022-ben, jövőre pedig 8% körül alakulhat a pénzromlás. Vajon biztonságban van a pénzünk az egészségpénztárban?

Elolvasom
Az iskolakezdésben is segít az egészségpénztár
Az iskolakezdésben is segít az egészségpénztár

Idén augusztusban várhatóan sok család kiadásai megugranak többek között a növekvő rezsiköltségek miatt. Ráadásul az iskolakezdés is közeleg, ami szintén költségeket jelent a szülők számára. Utóbbin enyhíthet az egészségpénztár.

Elolvasom