Mire költenek tagjaink a munkáltatói juttatásból?

A hatékony juttatási rendszer fontos ismérve a kihasználtság mérhetősége. Ehhez szeretnénk segítséget adni vállalati partnereinknek úgy, hogy megmutatjuk, mire költöttek tagjaink 2023-ban az egészségpénztári egyenlegükből.


2024-03-05

Az összes vállalati befizetés közel 9%-kal nőtt 2023-ban a megelőző évhez képest. Rég látott mértékben, 30%-kal bővültek a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások, amelyek így meghaladták a Pénztárba érkezett tagdíj-jellegű befizetések 20%-át.

Tagjaink 4,6 milliárd forintot költöttek pénztári szolgáltatásokra 2023-ban, ami 21%-os növekedés 2022-höz képest. Az összes költés 11%-a a vállalatok által nyújtott célzott szolgáltatásra adott támogatás terhére történt.

A kiadásokban legnagyobb aránnyal a gyógyszerköltések részesednek, de évek óta csökken a súlyuk az összes költésben. A legerősebben az egészségügyi szolgáltatásokra kiadott forintok nőttek tavaly. Az évek óta tartó trend magyarázata egyrészt az ellátások emelkedő ára, de az is igaz, hogy egyre több pénztártag keres fel magánorvost köszönhetően az állami ellátás romló színvonalának és a várólisták hosszának.

Az elmúlt évben jelentősen megnőtt a lakáshitel-törlesztési támogatást igénybe vevő pénztártagok száma és a törlesztés kiegészítésére fordított támogatási összeg is. A költések jelentős hányadát finanszírozzák a tagjaink vállalati célzott támogatásból. Tavaly az összes törlesztésre fordított kifizetés 40%-át a cégek finanszírozták pénztártag munkavállalóik számára.

Borítókép: created by freepik.com/jcomp

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom