Nő néhány önsegélyező szolgáltatás összege

A minimálbér változása hatással van néhány önsegélyező szolgáltatás plafonösszegére. Nő a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztéshez, az iskoláskorú gyermek kapcsán felmerülő kiadásokhoz és a közüzemi díja finanszírozásához igényelhető támogatás is.


2023-01-06

2023. január 1-től a garantált bérminimum 14%-kal, bruttó 296 400 forintra nő, a minimálbér 16%-kal, bruttó 232 ezer forintra. Utóbbi megemeli a minimálbérhez kötött önsegélyező szolgáltatásokra kifizethető támogatások maximumát: emelkedik a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztésre fizethető havi támogatás, a beiskolázási támogatás éves kerete és a havonta a közüzemi díjak támogatásához igénybe vehető összeg.

Az egyes szolgáltatások igénybevételének feltételeiről részletesen olvashat az oldalunkon.

Elnevezés

Támogatás mértéke

Támogatás maximuma 2023-ban (Ft)

A maximum kifizetéséhez szükséges befizetés (Ft)

Befizetés után járó szja-visszatérítés (Ft)

Az Ön nyeresége (Ft)

Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása

Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó

34 800

37 021

7404

5183

Beiskolázási támogatás

Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér összege/év

232 000

246 809

49 362

34 553

Közüzemi díjak finanszírozása

Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó

34 800

37 021

7404

5183

 

Gyűjtsön tudatosan az önsegélyező kifizetésekre!

Hiába emelkedik a jogszabály szerint a fent felsorolt támogatásokra kifizethető összeghatár, ez nem jelenti azt, hogy automatikusan többet utal a Pénztár. Mivel az ebbe a kategóriába tartozó szolgáltatásokat kizárólag a pénztártag számláján 180 napja pihenő összegből lehet kifizetni, a 180 napos egyenleg is befolyásolja a kifizethető összeg felső határát, illetve a kifizetés időpontját. 

Bármikor ellenőrizheti a 180 napos egyenlegét a NetPénztárban, ahol a folyószámla-kimutatásban külön sorban szerepel a teljes költhető egyenlege és a 180 napja befizetett összeg. Előbbi valószínűleg nagyobb szám, hiszen az akár aznap bankkártyával befizetett forintok is szerepelnek benne. A 180 napos egyenleg tehát része a költhető egyenlegnek, nem azon felül értendő megtakarítás. Az önsegélyező szolgáltatásokra beérkező igényeket pedig csak ebből a keretből tudjuk teljesíteni. A 180 naposítási szabály egyedül a pénztári hozamra és az szja-visszatérítésre nem vonatkozik, az ilyen címen jóváírt pénzeket azonnal beforgathatja a támogatási igényébe. 

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Az átlagnál egészségesebben élnek tagjaink
Az átlagnál egészségesebben élnek tagjaink

Tagjaink körében végzett felmérésünkből kiderült, a válaszadók saját megítélésük szerint egészségesen élnek és az országos átlagnál egészségesebbnek érzik magukat.

Elolvasom
Hamarosan pénz érkezhet az egészségpénztári számlájára!
Hamarosan pénz érkezhet az egészségpénztári számlájára!

A napokban kapja kézhez vagy – ha korábban az elektronikus iratkezelést választotta – már letöltheti a NetPénztárban az éves egyéni számlaértesítőt és az adó-visszatérítéshez szükséges adóigazolást. Minél korábban véglegesíti az szja-bevallását, annál korábban érkezik meg az adó-visszatérítés a pénztárba.

Elolvasom
Hűségpont jár az elektronikus adóigazolásért és az egyenlegközlőért! Igényelje most!
Hűségpont jár az elektronikus adóigazolásért és az egyenlegközlőért! Igényelje most!

Igényelje online szolgáltatásunkat, hogy elektronikusan küldhessük önnek az adó-visszatérítéshez szükséges igazolást és az előző évi költéseit mutató számlaértesítőt. Az e-iratra való áttérésért 1000 hűségpontot írunk jóvá az ÉnPénztáramban♥.

Elolvasom
Önt is érintheti: változik a patikás biztosítás díja
Önt is érintheti: változik a patikás biztosítás díja

Az Allianz Hungária Zrt. felülvizsgálta a Patika Egészségpénztárral fennálló csoportos egészségbiztosítási szerződéseit és az elmúlt időszak káralakulására való hivatkozással korrigálta a díjakat 2023. március 1-től. A biztosítási összegek nem változtak.

Elolvasom
Befagyasztottuk a költségeket
Befagyasztottuk a költségeket

Ne feledkezzen meg a havi rendszeres befizetésről és gyűjtse be az ezért járó hűségpontokat! Fontos az összeg és fontos az időzítés is. Februártól pedig nemcsak gyűjtheti a pontokat, hanem beválthatja azokat patikakártyás költései függvényében.

Elolvasom