Szakértői vélemény a GoodID azonosításról

Augusztusban vezette be a pénztár a GoodID applikációval történő azonosítást. Gergely Péter, a pénzügyi termékekkel foglalkozó BiztosDöntés.hu alapítója és szakértője kipróbálta ezt a megoldást, és beszámolt a tapasztalatairól.


2022-09-16

A világ gyorsan változik körülöttünk, és az egészségpénztárakon is egyre nagyobb a nyomás, hogy az ügyintézés hagyományos módjait modern eljárásokra cseréljék. A bankok mind nagyobb mértékű digitalizációval igyekeznek megnyerni az ügyfeleket: már nyithatunk bankszámlát, és személyi kölcsönt is vehetünk fel anélkül, hogy elhagynánk a lakásunkat.

A bankok azonban annyi erőforrást állítanak a fejlesztések szolgálatába, amelyekkel az egészségpénztárak nem versenyezhetnek, és a pénztárak esetében a jogszabályi környezet sem könnyíti meg a modernizációt. Közben a környezet védelmére egyre inkább figyelő lakosság jogos elvárása, hogy minél kevesebbet, vagy az ügyintézés során egyáltalán ne kelljen nyomtatni és postázni.

Mostanra a legtöbb egészségpénztárba beléphetünk papírkímélő módon. Ennek legegyszerűbb formája az AVDH és az e-mail kettőse. A pénztárak honlapján elektronikusan kitölthető formában megtalálható a Belépési nyilatkozat, amelyet aztán AVDH hitelesítés után e-mailben is elküldhetünk a pénztárnak.

Ennél kényelmesebb és fejlettebb megoldás az online adatfeltöltés. Az egészségpénztár honlapján közvetlenül elérhető űrlap kitöltésével léphetünk be a pénztárba. Az adatok azonnal bekerülnek az egészségpénztár adatbázisába, semmit nem kell postán vagy e-mailben küldenünk. Ezzel azonban még nem vagyunk készen.

Valamivel nehezebb feladat a pénztárak számára az ügyfél-azonosítás. Az egészségpénztár, minden más pénzügyi intézményhez hasonlóan köteles azonosítani az ügyfeleit, ezt a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáról szóló törvény (Pmt.) írja elő számára. Amíg a teljes körű azonosítás nem történik meg, addig nem használhatjuk a számlánkat. Befizetni ugyan tudunk, de nem vásárolhatunk és nem kérhetünk kifizetést sem.

A Biztosdöntés.hu több egészségpénztárnál megvizsgálta az azonosítás folyamatát. Az azonosítás legkézenfekvőbb módja, hogy személyesen ellátogatunk az ügyfélszolgálatra, ahol megnézik és lemásolják a személyes okmányainkat. Ez persze nem kényelmes, és nem is gyors, és nem is feltétlenül van rá lehetőségünk – mondja Gergely Péter.

Azt is megtehetjük, hogy lemásoljuk a személyi igazolványunkat és a lakcímkártyánkat, és a másolatot postán, vagy AVDH hitelesítés után e-mailben elküldjük a pénztárnak. A legtöbb egészségpénztárnál ez a módszer működik. Ennek modernebb változata, amikor az AVDH másolatot közvetlenül a pénztár honlapjára tölthetjük fel.

Én a környezetkímélő megoldások híve vagyok, így örömmel láttam, hogy a Patika Egészségpénztárnál van lehetőség az online belépésre. Természetesen ezt az utat választottam – mondja Péter. – A Belépési nyilatkozat kitöltése után elérkeztem az azonosításhoz. A Patikapénztár egyedi módszert alkalmaz az ügyfelek online azonosítására, amelyet rajta kívül egy pénztárnál sem láttunk még, így kíváncsi voltam, hogy mennyire jól használható.

A GoodID egy digitális irattárca. Az applikáció Androidra és iOS-re is elérhető. Sokan használják már a banki mobilfizetést, amikor a bankkártyánk helyett a mobiltelefonunkkal fizethetünk a boltban. Nincs is ennél kényelmesebb, hiszen a telefonunk mindig nálunk van, és így nem kell magunkkal vinnünk a pénztárcánkat. A GoodID ehhez hasonló, de itt a személyes okmányainkat és a különböző törzsvásárlói kártyáinkat tarthatjuk a mobilunkon.

A GoodID-val távolról azonosíthatjuk magunkat, és nincs szükségünk fénymásolatokra vagy személyes megjelenésre. Az alkalmazás ráadásul teljesen biztonságos. A dokumentumokat titkosítva tárolják, így azok tartalmát maga a GoodID sem ismerheti meg.

Az alkalmazást az a fejlesztőcsapat készítette, akik a magyar eSzemélyi chipjét is. A cég a Magyar Nemzeti Bank távoli ügyfél-azonosítással kapcsolatos rendelete előírásainak megfelelően auditált.

Péter azt mondja, annak ellenére, hogy otthonosan mozog a digitális megoldásokban, és aktívan használja is ezeket, először voltak kétségei, hogy a GoodID valóban egyszerű. Előre letöltöttem az alkalmazást, és persze azonnal bele is néztem. Lefotóztam vele a személyi igazolványomat és a lakcímkártyámat. Az applikációban azonban nem találtam a Patika Egészségpénztárt, így vártam, hogy mi történik majd – meséli. – A pénztár munkatársa hamarosan felhívott, és az e-mail címemre egy linket küldött, amely az applikációba vitt. Pontos instrukciókkal vezetett végig az egyes lépéseken, és meglepve tapasztaltam, hogy az egész folyamat mindössze 5 percet vett igénybe.

Az adataimat elküldtem a szolgáltatónak, és már készen is volt az azonosítás. Az egész nagyon gördülékenyen és egyszerűen zajlott – zárja a beszámolóját Péter.

Egészségpénztári számlát nyitni remek döntés, amelynek segítségével nemcsak az egészségünkre figyelhetünk jobban, de az adó-visszatérítésnek köszönhetően anyagilag is jól járunk – teszi hozzá a szakértő. – Ha már eldöntöttük, hogy megnyitjuk a sajátunkat, ne sajnáljuk azt a pár lépést megtenni, amivel végigvihetjük a folyamatot, és a számlánkat már használhatjuk is.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Kifizeti a Pénztár, ha iskolás gyerekének vásárol
Kifizeti a Pénztár, ha iskolás gyerekének vásárol

Az óvodás és iskoláskorú gyermekek, illetve a felsőoktatásban tanulók tanulmányaival kapcsolatos kiadásokat is egyre többen fedezik az egészségpénztárból, kihasználva a befizetések után járó 20%-os állami támogatást.

Elolvasom
Fizessen patikakártyával kedvenc webshopjában!
Fizessen patikakártyával kedvenc webshopjában!

Egyre népszerűbb a Pénztárbolt szolgáltatása tagjaink körében, ezért további webáruházakkal is szeretnénk megállapodni a patikakártya online elfogadásáról. Most Ön is javasolhat internetes áruházat.

Elolvasom
A jövőben számolni kell új kórokozókkal
A jövőben számolni kell új kórokozókkal

Az éghajlatváltozás hatására új, a szervezet számára eddig ismeretlen allergének és kórokozók jelennek meg, melyek az egészséges légző- és keringési rendszert is károsíthatják, hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem.

Elolvasom
Bemutatjuk az időseket segítő szolgáltatásainkat!
Bemutatjuk az időseket segítő szolgáltatásainkat!

Hazánkban mintegy félmillióan gondoznak családon belül idős, beteg hozzátartozót. Az ő helyzetüket méri fel a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének kutatása. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a Pénztár idős családtagokhoz kapcsolódó szolgáltatásait.

Elolvasom
Nem javulnak a fontos népegészségügyi mutatók
Nem javulnak a fontos népegészségügyi mutatók

A problémák már régen túlmutatnak a népegészségügy határain, hiszen a lakosság egészségi állapota a társadalom valamennyi szegmensére hatással van. A tendencia azt mutatja, hogy 2050-ben másfél millióval leszünk kevesebben, mint most.

Elolvasom