Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.


2024-04-05

A munkavégzési kötelesség teljesítése alól a munkavállaló a munkáltató engedélye vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján mentesülhet. A Munka Törvénykönyve (Mt.) 55. §-a olyan eseteket sorol fel, amelyek alapján a munkavállaló kötelezően mentesül rendelkezésre állási, illetve munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól. A törvény szerint mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelesség alól a kötelező orvosi vizsgálat tartamára – írja az Adózóna. Ebben az esetben nem számít, ha a vizsgálat a nap közepére esik vagy elveszi az egész napot esetleg.

Az Mt. alapján (294. § (1) bekezdés d) pontja) akkor beszélünk kötelező orvosi vizsgálatról, ha a munkavállalónak azért kell részt kell vennie rajta, mert a munkaviszonyra vonatkozó szabály ezt előírja, ideértve a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálatot is. De ha bármilyen más okból keressük fel az orvost, szabadnapot kell kivenni. Egy-egy alkalommal ez nyilván nem jelent gondot, ám ha már rendszeresen kell például kontrollra, kötözésre menni, nem fogja a munkáltató jó szemmel nézni, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg senki sem szeretné erre „pazarolni” a szabadnapjait.

Éppen ez az egyik legfőbb hajtóerő, ami a magánegészségügy felé tereli a lakosságot. A felmérések alapján a rövidebb várakozási idő, a jobb minőségű szolgáltatás és az emberközpontú bánásmód, ami általában az első három helyen szerepel a motivációs rangsorban. Ezekért az előnyökért hajlandóak vagyunk fizetni, nem is keveset. A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. reprezentatív kutatása szerint 2022-ben már közel 350 ezer forintra emelkedett a magyar háztartások évi egészségügyi kiadása, ami az egy évvel korábbi 290 ezer forinthoz képest jelentős növekedés. Az emberek harmada rendszeresen vesz igénybe valamilyen privát egészségügyi szolgáltatást, viszont 50% még mindig zsebből fizet ezekért. Ők azok, akik lemondanak az adóvisszatérítésről. A pénztári tagság előnyeit kihasználók viszont hamarosan akár 150 ezer forinttal is gazdagodhatnak, ha a NAV visszautalja a nekik járó szja-visszatérítést.

Borítókép: created by www.freepik.com/cookie studio

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom
Az MNB szerint is nemzetgazdasági kérdés az egészség
Az MNB szerint is nemzetgazdasági kérdés az egészség

A társadalom rossz egészségi állapota negatívan hat a gazdaság teljesítményére: csökken a munkában töltött idő, a beteges dolgozó kevesebbet termel, ráadásul korábban kiesik a munkaerő-piacról. Éppen ezért a vállalatok üzleti érdeke, hogy javítsák a munkavállalóik egészségi állapotát.

Elolvasom