Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.


2024-04-05

A munkavégzési kötelesség teljesítése alól a munkavállaló a munkáltató engedélye vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján mentesülhet. A Munka Törvénykönyve (Mt.) 55. §-a olyan eseteket sorol fel, amelyek alapján a munkavállaló kötelezően mentesül rendelkezésre állási, illetve munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól. A törvény szerint mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelesség alól a kötelező orvosi vizsgálat tartamára – írja az Adózóna. Ebben az esetben nem számít, ha a vizsgálat a nap közepére esik vagy elveszi az egész napot esetleg.

Az Mt. alapján (294. § (1) bekezdés d) pontja) akkor beszélünk kötelező orvosi vizsgálatról, ha a munkavállalónak azért kell részt kell vennie rajta, mert a munkaviszonyra vonatkozó szabály ezt előírja, ideértve a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálatot is. De ha bármilyen más okból keressük fel az orvost, szabadnapot kell kivenni. Egy-egy alkalommal ez nyilván nem jelent gondot, ám ha már rendszeresen kell például kontrollra, kötözésre menni, nem fogja a munkáltató jó szemmel nézni, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg senki sem szeretné erre „pazarolni” a szabadnapjait.

Éppen ez az egyik legfőbb hajtóerő, ami a magánegészségügy felé tereli a lakosságot. A felmérések alapján a rövidebb várakozási idő, a jobb minőségű szolgáltatás és az emberközpontú bánásmód, ami általában az első három helyen szerepel a motivációs rangsorban. Ezekért az előnyökért hajlandóak vagyunk fizetni, nem is keveset. A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. reprezentatív kutatása szerint 2022-ben már közel 350 ezer forintra emelkedett a magyar háztartások évi egészségügyi kiadása, ami az egy évvel korábbi 290 ezer forinthoz képest jelentős növekedés. Az emberek harmada rendszeresen vesz igénybe valamilyen privát egészségügyi szolgáltatást, viszont 50% még mindig zsebből fizet ezekért. Ők azok, akik lemondanak az adóvisszatérítésről. A pénztári tagság előnyeit kihasználók viszont hamarosan akár 150 ezer forinttal is gazdagodhatnak, ha a NAV visszautalja a nekik járó szja-visszatérítést.

Borítókép: created by www.freepik.com/cookie studio

Ezek is érdekelhetik...

Használja ki a gyors kifizetést biztosító számlafeltöltési lehetőséget!
Használja ki a gyors kifizetést biztosító számlafeltöltési lehetőséget!

Kérje a Pénztár nevére készpénzes számláit, és töltse fel azokat online az oldalunkon. A kifizetés néhány napon belül megtörténik, ha a szükséges egyenleg rendelkezésre áll a számláján.

Elolvasom
Közeleg a határidő, amire január óta várunk
Közeleg a határidő, amire január óta várunk

Május 21-ig egészítheti ki a navos adóbevallás-tervezetét, ha nem szeretné elbukni a tavalyi befizetései alapján járó szja-visszatérítést. Az Önnek járó összegről a Pénztár által kiállított adóigazolásból tájékozódhat.

Elolvasom
Felhívás adategyeztetésre
Felhívás adategyeztetésre

Ellenőrizze a NetPénztárban, hogy van-e bármilyen teendője az adategyeztetés kapcsán. Ha az azonosítása öt évvel ezelőtt történt vagy időközben megváltoztak a személyes okmányai, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Elolvasom
Tegye tökéletessé éjszakáit patikakártyával!
Tegye tökéletessé éjszakáit patikakártyával!

A pihentető alvás éppen annyira hozzájárul szervezetünk tökéletes működéséhez, mint az egészséges táplálkozás. Ezért sem mindegy, hogy milyen ágyneműt választunk.

Elolvasom
Ingyenes szűrőprogramot indít a főváros
Ingyenes szűrőprogramot indít a főváros

Budapesten 24 helyszínen május 2-től június 16-ig várják a vizsgálatokra előre regisztráló budapestieket.

Elolvasom