Gondoskodjon idős hozzátartozóiról! Segítünk!

A modern társadalmak újabb kihívással néznek szembe: a várható élettartam emelkedésével egyre nagyobb feladat a szülőkről való gondoskodás. Magyarországon a legtöbb nyugdíjas betegségekkel küzd, sokan folyamatos figyelmet, vagy akár 0-24 órás ápolást igényelnek. Idősebb korban nőnek az egészség megőrzése vagy visszaszerzése érdekében szükséges kiadások, a rendszeres jövedelem viszont jelentősen lecsökken az alacsony nyugdíjjal. Emiatt az idősek családtagjaik anyagi támogatására szorulnak. Erre a kihívásra ad választ az egészségpénztári társkártya: így az egész család – a nagyszülőtől a gyermekekig – élvezheti az szja-visszatérítésnek köszönhető olcsóbb ellátást.

A társkártya nemcsak a patikakártyán levő megtakarítás szeretteinkkel való megosztását jelenti, hanem jelképezi azt, ami az életben a legfontosabb. Gondoskodni valakiről, szavak nélkül elmondani neki, hogy milyen fontos, hogy még sokáig egészségben, velünk éljen.

Társkártya-akciót hirdet a Patika-csoport a Patikanap alkalmából. Azok, akik június 7. és augusztus 31. között két társkártyát rendelnek – akár már meglévő társkártyáik mellé – az egyik kártyát ajándékba kapják. Ezzel szeretné a Patikapénztár és az Új Pillér Egészségpénztár mindenki számára könnyebbé tenni a szeretteiről való gondoskodást. Kattintson és rendelje meg akciós patikás vagy újpilléres társkártyáit! Most további két közeli hozzátartozója számára is lehetővé teheti, hogy 20%-ot spóroljon az egészségügyi kiadásain.

A lakosság egészségi állapota tükre az ország társadalmi-, gazdasági és politikai folyamatainak. Az egészségi állapotot a várható egészségben eltöltött évek száma és a halálozási ráta mutatja. Utóbbi része az elkerülhető halálozás: megelőzhető vagy meggyógyítható az adott betegség, azaz hatékonyan működik a prevenció és jó minőségű a gyógyítás, amelyhez a társadalom széles rétege hozzáfér az adott országban. Magyarország helyzete különösen rossz az elkerülhető halálozás mutató esetében derül ki a Tárki Társadalmi Riport 2016 tanulmányából: míg 2013-ban az összes halálokot tekintve a magyar (standardizált) halálozási ráta 1,5-szerese volt az EU14-országok halálozási rátájának, addig a kezelhető halálozási ráta 2,5-szerese, a megelőzhető halálozás ráta pedig 2,1-szerese. (Orosz Éva – Kollányi Zsófia: Egészségi állapot, egészség-egyenlőtlenségek nemzetközi összehasonlításban) A magyar adat nemcsak európai viszonylatban riasztó, hanem rosszabb Csehországhoz és Lengyelországhoz viszonyítva is.

A Patika-csoport független piaci szereplőként már közel két évtizede bizonyítja, hogy ügyel tagjai megtakarítására, figyeli és követi a társadalmi folyamatokat, ennek megfelelően bővül és fejleszt. Mivel a patikás társkártyával a fő patikakártya teljes egyenlege elérhető, a társkártya-tulajdonos éppoly szabadon vásárolhat, vehet igénybe egészségügyi ellátást, mint a pénztár bármelyik tagja. A családtagok egymástól függetlenül, különböző helyszíneken akár egyazon időben is használhatják kártyájukat, országszerte már több mint 11 ezer szolgáltatási ponton.

Egészségpénztári tagsággal nemcsak a pénztártag jut tehát minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz, hanem a család akár minden tagja korlátlanul élvezheti és kihasználhatja az adóvisszatérítéssel támogatott megtakarítás előnyeit. Így a nyugdíjas hozzátartozóink is nyernek az egyéni befizetés után járó szja-visszatérítésből.

180 millió érkezett a pénztári számlákra. Ellenőrizze, hogy költheti-e már az szja-visszatérítését!
Középpontban az allergia az idei Patikanapon, ahol a nagyközönség betekintést nyerhet a gyógyszerészek mindennapi tevékenységébe.

Másfél évtizede június első szerdája a patikákról szól: a Patikanap olyan nyílt nap, ahol a nagyközönség közelebbről megismerheti a gyógyszertárakban dolgozók felelősségteljes munkáját és az egészségügyben betöltött fontos szerepét. Ehhez a naphoz kapcsolódóan indul el minden évben az a szakmai program is, amely az azt követő hónapokban – egészen a következő év júniusának első szerdájáig – a gyógyszerészek népegészségügyi aktivitásának fókuszába kerül.

Idén a 14. Országos Patikanap középpontjában az allergia áll: az urbanizációs ártalmakra, az allergén tényezők kiküszöbölésének lehetőségeire, illetve a már kialakult allergiás tünetegyüttesre ható korszerű terápiákra koncentrálnak a gyógyszertárak, az egészségügyi szakemberek. A Magyar Gyógyszerészi Kamara célja, hogy egészségmegőrző előadásaival, kerekasztal beszélgetéseivel, szóróanyagaival és a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram keretén belül működő szűrőbusz közreműködésével a helyi lakosság minél szélesebb rétegéhez eljussanak az allergiával kapcsolatos tudnivalók, innovatív terápiák.

A Patikanap megnyitója Debrecenben lesz, ahol szakmai konferencián vezető allergológusok és egyetemi szakemberek tartanak előadásokat. Az esemény kapcsán országszerte számtalan gyógyszertár hirdet akciót, nyílt napot, hozzájárulva a beteg és patikus közötti kötetlen és bizalmi kapcsolat kialakításához.

Az allergia ellen a patikakártya is segít felvenni a harcot több fronton is. A Patika-csoport szerződéses partnerei között számtalan allergológiai kezelést nyújtó szolgáltató található, amelyek közül többen 5%-os kedvezményt is nyújtanak a Patika-csoport tagjai számára. A magán egészségügyi szolgáltatóknál többféle allergiavizsgálat közül választhatunk, többek között igénybe vehetjük például a legmodernebb komponens alapú diagnosztikát is, amely számtalan kérdésre az eddigieknél pontosabb választ ad és lehetővé teszi az egyénre szabott kezelést. Az allergia elleni gyógyszerek is elszámolhatók patikakártyára, illetve az OÉTI-számmal rendelkező étrendkiegészítők és az OGYÉI-számmal ellátott vitaminok, valamint bizonyos mentes élelmiszerek, mint például a gluténérzékenyeknek szántak. A kezelésért és a gyógyszerekért is érdemes patikakártyával fizetni, hogy a saját befizetések után járó adókedvezményeket kihasználjuk. Akár évi 150 ezer forinttal is csökkenthetjük a család egészségügyi kiadásait az egészségpénztáron keresztül!

Allergia témában számtalan érdekes cikket talál a Patika-csoport médiapartnere, a Ritmus.hu oldalán itt.

ÁSZ: Nem működött eredményesen a parlagfű elleni védekezés
Hírkomment: „a politika az őszinteség tudománya” - Dr. Trautmann László, véleménye a Nielsen fogyasztói bizalomról szóló kutatás kapcsán

A válság utáni gazdaságpolitika egyik sarokköve a létbizonytalanság megszüntetése, a bizalom megteremtése és helyreállítása, mint a fejlődés és növekedés mozgatórugói. A bizalom azonban nem vakhit és nem szkepszis, hanem hit az ígéretek teljesülésében, aminek az alapja a korábbi tapasztalat. Bizalom akkor alakul ki, ha a vezetők az igazat mondják, mert csak azt tudják érvényesíteni. A fogyasztói bizalom erősödése a világban azt jelentheti, hogy a válságból való kilábalásnak megvannak a politikai és gazdaságpolitikai feltételei: olyan vezetők vannak, akik tudják és képviselik az igazságot, és ezt az igazságot a választók, illetve a társadalom nagy része el is tudja fogadni. A populista hullám végét jelzi ez a fordulat, mert nincs talaja a felelőtlen ígérgetéseknek. Ez a korábbi korszak lezárulását is jelzi, azét az időszakét, amelyre az volt jellemző, hogy a választókat mélyen lenézték: a kampányban csak az ígéretek számítottak, a kampány után pedig ezeket elfelejtették. 

Ez fokozottan volt érvényes a mi térségünkre, és az adatok azt mutatják, hogy ezen a korszakon nem is vagyunk még teljesen túl. Az a tény, hogy a fogyasztói bizalom nálunk stagnál, annak lehet a jele, hogy a politikai vezetők egy része még mindig nem értette meg, hogy a politika nem a hazugság, hanem az őszinteség tudománya. Annak tudása és kimondása, hogyan tud fejlődni a társadalom és a gazdaság, és milyen erőfeszítésekre van szükség ehhez. Az erőfeszítés nem áldozat, hanem maga a fejlődés, az elkerülhetetlen és szükségszerű alkalmazkodás az uralkodó értékrendhez. A jó élet valósul meg az erőfeszítéssel, de ez nem kettő, hanem egy szakasz. Nem az a fejlődés, hogy először áldozatot kell hozni, és ezt követi a jó élet, hanem maga az erőfeszítés része az önmegvalósításnak. A vezetés feladata, hogy keretet adjon az erőfeszítésnek, célt, ennek részeként anyagi-gazdasági célt is állítson a társadalom tagjai elé. A céladás nem önkényes döntés, hanem a globálisan érvényesülő értékrend alkalmazásához adott támpont.

A jó élet egyben erkölcsös élet is, és abban kell a gazdaságpolitikai vezetésnek támpontot adnia, hogy melyek azok a javak és szolgáltatások, illetve hogyan érdemes termelni ahhoz, hogy az ember jó életet tudjon élni. Ebben megint le vagyunk maradva. A magyar lakosság pénzügyi viselkedésére vonatkozó adat, ami szerint a lakás csinosítására költenénk, azt mutatja, hogy nem a hosszú távú tervezés uralja a gondolkodást, amit a megtakarítás képviselne, hanem az anyagi javak felhalmozása. A lakás, az otthonteremtés iránti igény, a gondoskodás iránti vágy mutatkozik meg talán a lakás csinosításában, a szeretet-éhség, amit más kutatások is visszaigazolnak.

A szeretet azonban nem mond ellent a racionalitásnak, a tervezésnek, sőt! Csak a tudatosan élt életben lehet valóban szeretni, ezt támasztja alá a közgazdaságtudományban az úgynevezett neoskolasztikus iskola is. Az egészség, mint problémaforrás, mint az aggódás tárgya a fenti állítást igazolja. A betegségtől való félelem, a szorongás az általános létbizonytalanság kifejeződése, és ez hatja át a magyar társadalmat. Nem az a probléma, hogy a magyarok szeretnék a betegséget elkerülni – minden ember erre törekszik. De ezt racionális kérdésként kell felvetni: egészséges életmódra, szűrésekre van szükség, erőfeszítést kell tenni a megelőzés érdekében, stb. Ha jól élünk, ha mindent megteszünk a kockázati tényezők csökkentéséért, akkor félelmünk csökkenhet. Ezzel szemben a magyar lakosság jellemzően rosszul, nem egészségtudatosan él, és ugyanakkor fél a betegségtől. Irracionálissá válik a félelme és irracionális a reakciója is. Nem gondolja végig az aggódás tárgyát, nem cselekszik ennek megfelelően, hanem csak fél, és menekül a félelmétől, idegességétől különböző eszközökkel (dohány, alkohol, más tudatmódosító szerek).

Ezt a problémát csak úgy lehet kezelni, ha olyan közösségeket teremt a politika – akár gazdasági-pénzügyi eszközökkel –, amivel ez a félelem oldható, amely kiutat kínál. Egyéni stratégiák itt nincsenek, csak közösségben lehet megoldást találni. Ez lehet család, lehet vallási közösség, lehet Facebook-csoport, sokféle forma elképzelhető. Az biztos, hogy a magyar társadalom individualizált jellege a probléma része, és nem megoldása. Ebbe az irányba történt előrelépés, de a hazai politikai-gazdaságpolitikai vezetésnek még mindig van egy olyan része, amelyik ezt az irracionalitás félelmet nem csökkenti, hanem kihasználja és gerjeszti, gátlástalanul hazudozik céljai érdekében. Ez bűn a magyar társadalommal szemben. És persze, orvosi kutatások igazolják, hogy a szorongás fizikai betegséget okoz, öngerjesztővé válik a folyamat, ami tovább erősíti a félelmet, és ez önpusztítóvá válhat. Ennek ellenszere csak az értékrendbe és az igazságba vetett bizalom lehet, és a határozott fellépés minden olyan irányzattal szemben, amelyik a hazugságot a politika szerves részének tartja.

Dr. Trautmann László, Objektív Kutató Intézet kutatási igazgatója, a Budapesti Corvinus Egyetem Mikroökonómiai tanszék tanszékvezető tanára

A korábbi Egészségügyi Hírkommentjeinkért látogasson el weboldalunkra (www.patikapenztar.hu, www.ujpiller.hu).

A magyaroknak nem marad pénzük a rendszeres megtakarításra és az egészségükért aggódnak leginkább.

2016-ban számtalan politikai és társadalmi esemény ingathatta meg a fogyasztók bizalmát világszerte, mégis Európában szerény növekedést regisztrált az év végére a Nielsen fogyasztói bizalomról és a költési hajlandóságról szóló online vizsgálata.

– Néhány negatív faktor lecsengett, ami miatt valamelyest helyrebillent az átlagos fogyasztói bizalom – mondja Louise Keely, a Nielsen alelnöke a hatvanhárom országában végzett kutatás alapján. Az országonkénti eredményekben azonban jelentősek az eltérések.

Magyarországon például az egészségi állapot a vezető aggodalom (25%), ezt követi az adósság (20%), és a munkahelyi biztonság (18%). De nyugtalanít bennünket még a gazdasági helyzet alakulása (17%), a bevándorlás (14%) és az iskolai oktatás és/vagy jóléti intézkedések kérdése is (14%). A munkahely-magánélet közötti egyensúly is sok honfitársunkat aggasztja (13%), emellett tartunk az elszabaduló élelmiszeráraktól is (13%). Európa más országaiban viszont az egészségi állapot 18%-kal csupán a 4. a fogyasztókat leginkább aggasztó kérdések sorában, míg a terrorizmus 21% számára az első vagy második számú aggodalmat kiváltó ok. Európában sokan tartanak a gazdasági helyzettől (21%) és a munkahelyi biztonságtól (19%) is.

A magyaroknak nem marad pénzük megtakarításra


A régióban az országok zömében (34 országból 25 esetében) jellemzően emelkedett a fogyasztói bizalom 2016 első negyedévét összevetve az utolsó negyedévvel. A legnagyobb ugrást 15 ponttal Hollandiában mérték (ami így most 100-on áll), ezt követi a 11 pontos spanyolországi eredmény (86 ponttal), és szintén kétszámjegyű növekedés jellemezte Svájcot (11 pontos növekedéssel 102 ponton áll). Magyarországon az index stagnál, 64 ponton áll, ami nemcsak az európai átlagtól marad el jelentősen, de a régióban is a sereghajtó pozíciót jelenti számunkra. Csehországban a fogyasztói bizalom 103 pont, Lengyelországban 88, Romániában 85, Szlovákiában 82 ponton áll.

Számoljon velünk! Megmutatjuk miért éri meg az önsegélyező pénztári tagság

A családi költségvetést érdemes előrelátóan tervezni, hogy optimális finanszírozási megoldást találjunk az egyes élethelyzetekre. Ha valaki például gyerekvállalásban gondolkodik, az önsegélyező pénztár több szolgáltatását is igénybe tudja venni, és az egészségpénztáron keresztül is csökkentheti a szülés kapcsán felmerülő tetemes költségeket. A Patika-csoport magán egészségügyi szolgáltatói partnerei között számtalan szülész-nőgyógyász megtalálható, de nincs semmi akadálya annak se, hogy a saját kezelőorvosa által kiállított számlát számolja el a megtakarítása terhére. A gyógyszertárban is érdemes patikakártyával fizetni, hiszen mindenegyes egészségpénztárba befizetett forint után 20% szja-visszatérítés jár (legfeljebb 150 ezer forint).

Önsegélyező kasszából pedig egyrészt a gyermek megszületésekor igényelhetünk újszülöttenként egyszeri támogatást, valamint havonta a csecsemőgondozási díj (CSED) és a gyermekgondozási díj (GYED) megállapításának alapjául szolgáló nettó jövedelem és a folyósított összeg különbözetét (azzal a kikötéssel, hogy az igényelhető összeg nem lehet nagyobb, mint a kapott CSED vagy GYED), amennyiben minden hónapban igazoljuk a folyósított ellátást.

Figyelem! Az önsegélyező szolgáltatások iránti igényt legkésőbb a szolgáltatás alapjául szolgáló esemény bekövetkezését, állapot kialakulását, illetve a szolgáltatásra való jogosultságot igazoló dokumentum kézhezvételét követő 120 napon belül kell a pénztárhoz benyújtani. Ezt követően a jogosultság érvényét veszti.

Így lesz 800 ezerből több mint egymillió

Érdemes legalább két évre előregondolkodni azoknak, akik szeretnék az önsegélyező és egészségpénztáron keresztül igénybe vehető öngondoskodási szolgáltatásokat teljes körűen kihasználni és élni a maximális megtakarítási lehetőségekkel. Az előrelátók két év alatt 800 ezer forint befizetésével több, mint 200 ezer forintos hozamra tehetnek szert! Számoljon velünk és kezdjen el takarékoskodni most!

Ha 2017 júniusában befizet 400 ezer forintot és leköti két évre, az egyéni befizetés után 20%, a lekötés után 10% szja-visszatérítést ad a NAV, amelyet a 2018-as adóbevallásában érvényesíthet. 2018. május környékén – ha más befizetés nem érkezik a számlájára időközben – már 520 ezer forint lesz a számláján. Ha 2018-ban ismét befizet 400 ezer forintot, ezután is jár a 80 ezer forintos szja-visszatérítés így 2019 nyarán már egymillió forintot költhet, miután az adójóváírás megérkezett a számlájára. A pénztárban lévő megtakarítás azonban kamatozik is! A Concorde Alapkezelő, a Patika-csoportnál elhelyezetett megtakarítások őrének szakértelme garancia a piaci átlagot meghaladó hozamokra, amelyek után kamatadót sem kell fizetni. A Patika-csoport befektetései 2009 óta minden évben az inflációt jelentősen meghaladó hozamot produkáltak és a kezelt vagyon 10 éves nettó átlaghozama is meghaladja a 3,46%-os (KSH adatok alapján Patikapénztár számítása) 10 évre számított inflációs rátát.

A gyermek születésekor igényelhető egyösszegű támogatásra jogosult az édesapa, édesanya és az ő szüleik (egyenes ági rokonok). Vagyis, ha mindenki, aki szja-t fizet, nyit egy önsegélyező pénztári számlát, amely kedvezményezettjének az egyenes ági leszármazottját jelöli meg, a nyereség akár meghatszorozható!

Leggyakrabban feltett kérdések az önsegélyező pénztári szolgáltatásokkal kapcsolatban
Garantáltan magas hozamot ígérnek az önkéntes nyugdíjpénztárak

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint – az önkéntes pénztári szektorra vonatkozó cafeteriaadó drasztikus emelkedése ellenére – 2017 első negyedében 16,4%-kal nőttek a kasszákba érkező befizetések a megelőző év hasonló időszakához képest. Ahogyan az egészségpénztárak esetében, a nyugdíjkasszáknál is az egyéni tagdíjak húzzák a befizetéseket. Az MNB statisztikák alapján a lakosság egyre tudatosabban tesz félre az időskori megélhetése biztosítására, illetve az állami adókedvezmény kihasználásában is érezhető a trendforduló: míg 2016 első negyedévében 0,86 milliárd forint volt a pénztári befizetések után visszautalt kedvezmény, idén az első három hónapban 1,6 milliárdra, vagyis a duplájára nőtt az szja-visszatérítés összege. Az attitűdváltozást igazolja az is, hogy az elmúlt két évben jelentősen csökkent a várakozási idő letelte után, de még a felhalmozási időszakon belüli kifizetés összege.

Az egyéni számlákra évek óta nem érkezett három hónap alatt ennyi pénz, mint 2017. január – március között, amikor 23,8 milliárd forint folyt be. Az önkéntes nyugdíjpénztári taglétszám is bővült az elmúlt hónapokban. Idén 11 ezren léptek be, amivel újból 1,14 millió fő fölé került a tagok száma.

A kasszák vagyona az MNB jelentése szerint március végén 1285,4 milliárd forint volt, ami 100 milliárddal több, mint egy évvel korábban volt. Az idei első negyedévben a befektetéseken 19,6 milliárd forint nyereség keletkezett.

A Patika-csoport két nyugdíjpénztára, a Tempo és Tradíció sem lógnak ki a sorból, sőt a független kis pénztárak mezőnyében nagyon jól teljesítenek.

Amennyiben érdekesnek találta hírlevelünket, ajánlja ismerőseinek  |  Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu
Copyright ® Patika-csoport  |   2017   |   Minden jog fenntartva.