Ne maradjon le, most indul az adóvisszaigénylési futam! Megéri az élen végezni!

A Patika-csoport mindkét egészségpénztárának tagjai letették voksukat az egészségpénztári intézmény mellett: 2017-ben a magánbefizetések minden korábbinál magasabb szintet értek el a Patika és az Új Pillér Egészségpénztár esetében is.

A patikások 33, az újpilléresek közel 40%-kal növelték egyéni befizetéseiket, amelynek köszönhetően mindkét kasszánál megközelítette – az Új Pillér esetében meghaladta – az 50%-os álomhatárt az egyéni tagdíjak aránya az összes befizetéshez viszonyítva. Bár a szektoradatokra tavaszig várni kell, biztosak vagyunk abban, hogy ezzel csoportszinten az élmezőnyhöz tartozunk.

A pénztártagok aktivitása a várható szja-visszatérítés nagyságában is megmutatkozik: a tavalyi év befizetései alapján a Patikába közel 30, az Új Pillérbe közel 40%-kal többet utalhat vissza a NAV, mint tavaly.

Az adóhatóságtól érkező forintok 100%-ban az egyéni számlákat gyarapítják, abból az egészségpénztár nem von működési költséget. A kapott összeget a pénztártagok azonnal az egészségükre vagy akár az önsegélyező támogatások kifizetésére fordíthatják. Utóbbi azért lényeges, mert kizárólag az szja-visszatérítésre és a hozamjóváírásokra nem vonatkozik a 180 napos szabály, vagyis az, hogy csak a pénztártag számláján 180 napja pihenő forintok terhére teljesíthető az önsegélyező szolgáltatás. Mindenképpen érdemes tehát a személyi jövedelemadó-bevallást minél előbb elkészíteni és eljuttatni az adóhatósághoz, hogy a számlánkon tudhassuk a nekünk járó forintokat.

A 2017-ben megkeresett forintokról így kell számot adni

December végéig közel kétmilliárd forintot töltöttek fel számlájukra a Patika-csoport tagjai, akik a befizetési boomnak köszönhetően idén összesen több mint 400 millió forint szja-jóváírásra számíthatnak.

Az szja-kedvezmények alakulása csoportszinten

  2016. 2017. változás
  Magánbefizető (fő) Összeg (millió Ft) Magánbefizető (fő) Összeg (millió Ft) Magánbefizető (%) Összeg (%)
Egyéni befizetés 11 678 1 434 13 130 1 875 +12,40 +30,75
24 hónapos lekötés 194 89 257 114 +32,47 +28,10
Prevenciós céllal igénybevett pénztári szolgáltatás 1 1 170 11 +170 +11
A pénztártag javára teljesített munkáltatói adomány 874 89 802 96 -8,24 +7,86
Tagokat megillető összes szja-kedvezmény
313,6
406,7
+29,69

Prevenciós programot hirdetett egy patikás munkáltató 2017-ben
Vonzó költséggel a cefeteriában

Sokan már döntöttek, de sokan még hezitálnak, hogy hogyan osszák fel a munkáltatójuk által felkínált cafeteriakeretet. Nekik szeretnénk segíteni Kardos György, a Bonus-Cafeteria ügyvezetőjének tanácsaival.

– Amennyiben a munkáltatója felkínálja az egészségpénztári juttatást, érdemes legalább a minimális havi tagdíjat erre a célra kérni. A pénztári számlára viszont érdemes a nettó bérünkből is befizetni annak érdekében, hogy ki tudjuk használni a magánbefizetések után járó állami támogatást, a 20 százalékos szja-visszatérítést. Így tudunk 20 százalékot megspórolni szinte minden egészségcélú kiadásunkból. És nemcsak a mienkből, hanem az egész családéból – vezeti le Kardos György, aki szerint a gyógyszerköltések, szükséges prevenciós vagy gyógyító orvosi kezelések számbavétele mellett az önsegélyező szolgáltatások között is érdemes tallózni, amikor azt próbáljuk kiszámolni, hogy mennyi pénzt érdemes befizetnünk az egészségpénztári számlánkra.

– Az önsegélyező portfólióban a gyermek születésétől kezdve a lakáshitel-törlesztés támogatásáig számtalan élethelyzetre találhat a család támogatást. A gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy szinte nincs olyan magyar munkavállaló, akinek ne tudnánk költséghatékony segítséget találni a pénztári szolgáltatás-portfólióban. Az önsegélyező szolgáltatások készpénztámogatást nyújtanak, míg a magánorvosi szolgáltatások esetében az árkedvezmény szól az egészségpénztárak mellett: egy 50 ezer forintos fogorvosi kezelés patikakártyával 40 ezer forintba kerül a nap végén, hiszen 50 ezer forint magánbefizetés után 10 ezer forintos szja-visszatérítés jár.

Kardos György szerint az egészségpénztárak megtakarítási jellegéről sem szabad megfeledkezni: 65 évesen nem mindegy, hogy a napi – és nagy valószínűséggel egyre emelkedő – gyógyszerköltésünket az aktív éveink során félretett és adó-visszatérítéssel támogatott megtakarításunkból tudjuk fedezni, vagy a nyugdíjunkból kell erre a célra fordítanunk a megélhetés egyéb költségeitől vonva el forrást.

A cafeteriaszakértő úgy látja, a nagyobb munkáltatók szívesen támogatják havi rendszerességgel dolgozóik egészségpénztári megtakarítását, hiszen az egészséges, boldog munkavállaló nemcsak kevesebb időt tölt betegállományban, hanem a feladatát is hatékonyabban végzi el. Ha pedig mindezt összeadjuk, sokszorosan megtérül a havi ráfordítás.

– Szeretném felhívni, munkáltatók és munkavállalók figyelmét is arra, hogy az önkéntes kasszák esetében nagyon fontos a folyamatos tagdíjfizetés annak érdekében, hogy a költségeket optimális szinten tartsuk. A Patika-csoport kasszái például a piacon működő leginkább költséghatékony kasszák közé tartoznak, ha tudatosan tervezzük meg befizetéseinket és a magánbefizetések jelentős hányadát novemberben, az alapszabályba foglalt akció idejére időzítjük. Előny a kassza havonta újrainduló sávos költsége is, mert bármelyik hónapban szorul rá az ember, hogy finanszírozza a váratlanul felmerült egészségügyi kiadásait, kedvező feltételekkel fizethet be és teheti meg patikakártyájával.

Figyelje a postást!

Ezekben a napokban kézbesíti a postás a pénztár által elkészített adóigazolást, amelyben szerepelnek a 2017-es egyéni befizetések, a pénztári tag számláján jóváírt támogatói adomány, a lekötött összeg, a prevenciós költések és az adóköteles összegek.

Az igazolás segítségével érvényesíthetjük szja-bevallásunkban az adókedvezményt, amelyre jogosultak vagyunk vagy ellenőrizhetjük, hogy a NAV által készített bevallásban minden helyesen szerepel-e. (A Ne maradjon le, most indul az adóvisszaigénylési futam! Megéri az élen végezni! című pontunkban gyűjtöttük össze az adóbevallással kapcsolatos fontos határidőket.)

A NAV a visszatérítést igény szerint bármelyik önkéntes pénztári – egészség- vagy nyugdíjpénztári – számlánkra utalhatja, amelyre 2017 során valamekkora összeget befizettünk. De csak abban az esetben, ha nincs adótartozásunk, és ha az aktuális bevallás szerinti adót megfizettük. A feltételek teljesülése esetén az adóhatóság 30 napon belül átutalja a rendelkezett összeget a bevallásban megadott számlára, szerződésre.

A számlakimutatásához azonban ennél kényelmesebben is hozzájuthat, hiszen az adóigazolások és az egyéni számlakimutatások letölthetőek az egészségpénztár honlapjáról is. Az elektronikus dokumentumot a NAV hivatalosan is elfogadja az adóbevalláshoz.

Egyre több pénztártagunk már csak elektronikusan kéri a számlakimutatását, amely nemcsak olcsóbb és környezettudatosabb ügyintézést tesz lehetővé, hanem hozzájárul a pénztár működési költségeinek lefaragásához is. Minden egyes forintot, amit bármilyen módon megspórolunk, a tagok magasabb színvonalú kiszolgálására és a költhető megtakarításaik növelésére fordítjuk. 2017 például az online fejlesztések éve volt.

Az ügyfélbarát szolgáltató 3 patikás ismérve

Ha eddig nem élt a lehetőséggel, itt az alkalom, hogy kitöltse és elküldje a Patika-csoport címére a szükséges nyilatkozatot és jövőre már ne kelljen a postásra várnia. Azok, akik 2018. december 15-ig eljuttatják hozzánk a nyilatkozatot, 2019-ben már e-mailben kapják kártyaforgalmi adataikat. A kitöltendő nyomtatvány a pénztár honlapján a letölthető dokumentumok menüpontban (itt és itt) található. A nyomtatvány érvényességének feltétele, hogy azt a pénztártag és két tanú saját kezűleg aláírja.

Játékot hirdetünk! Regisztráljon online ügyintézésre most!

Ügyintézés várakozás nélkül, kényelmesen? Igen van ilyen! Használja online ügyintézési felületünket, hogy bármikor, bárhonnan intézhesse egészségpénztári ügyeit. Ha még nem regisztrált, tegye meg gyorsan! Megéri…

A Patika-csoport online ügyintézési menüpontjában tájékozódhat aktuális egyenlegéről, rendelhet társkártyát családtagjainak, módosíthatja adatait, beállíthat emlékeztetőt, letöltheti adóigazolását, kiszámolhatja várható szja-visszatérítését, ellenőrizheti az igénybe vett adóköteles szolgáltatásokat akkor, amikor éppen szüksége van az információra.

Időről időre bővítjük az online lehetőségek sorát, ahogy a technikai fejlődés és a jogszabályi környezet változása ezt lehetővé teszi. Célunk, hogy az egészségpénztári szektorban ár/érték arányban a mi tagjaink jussanak a legkedvezőbb szolgáltatáscsomaghoz: ezt szolgálja honlapunk folyamatos fejlesztése, a minél több információt tartalmazó, érthető és átlátható tájékoztatásra való törekvésünk, a velünk való kapcsolattartási lehetőségek szélesítése, a minden év novemberében hirdetett befizetési akciónk, a patikakártyát elfogadó szolgáltatók számának dinamikus bővítése.

Elektronikusan a hagyományos, személyes ügyintézésnél kényelmesebben, gyorsabban eleget tehet az egészségpénztári tagsággal járó adminisztrációs kötelezettségeinek, ráadásul több olyan információhoz is hozzájuthat, amely segítségével még jobban kihasználhatja az egészségcélú megtakarításban rejlő előnyöket.

Kattintson IDE, ha a Patika Egészségpénztár tagja és még nem regisztrált felhasználónk!

Kattintson IDE, ha az Új Pillér Egészségpénztár tagja és még nem regisztrált felhasználónk!

Hogyan regisztrálhat?

Az ügyintézéshez első lépésben néhány adatot – kártyaszám, adóazonosító jel, személyi igazolvány száma és az e-mail címe - kell megadnia, majd a megadott e-mailcímre elküldjük a belépéshez szükséges jelszavát. Az automatikusan generált belépőkódot a bejelentkezés után módosíthatja.

Jelszó dilemmák

Tartozzon Ön is a digitális ügyfélélményt kínáló csatornánkat használók naponta bővülő csapatához! Kattintson, regisztráljon és most okosórát vagy pörgettyűt vagy tornazsákot kaphat. Az akció a február 5–28. között beérkező online ügyintézési regisztrációkra vonatkozik (a részletes szabályokat megtalálja honlapunkon az online regisztráció alatt).

Kétmilliárdos fejlesztés a biztonságosabb tájékoztatásért

Kétmilliárd forintot fordíthat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakmai fejlesztésekre egy elnyert uniós pályázatnak köszönhetően. A pályázattal az a cél is megvalósul, hogy a szakemberek és a fogyasztók pontos tudáshoz jussanak.

A fejlesztésnek köszönhetően megújul és a betegek számára „értelmezhetőbbé”, kereshetővé válik a klinikai-és a beavatkozással nem járó vizsgálatok adatbázisa. A transzparens, magyar nyelven elérhető adatok nyomán a betegek is ellenőrizhetik, van-e olyan vizsgálat, melyhez csatlakozva esetleg remélhetik állapotuk javulását.

A projektben jelentős hangsúlyt kap a gyógyszerek mellékhatásainak jelentését ösztönző rendszer fejlesztése is, ugyanis a betegektől származó információk nélkülözhetetlenek a gyógyszerfejlesztések folyamatában. Készül egy speciális gyógyszer-interakciós adatbázis is, emellett pedig a betegbiztonságot növelő, hamisítás elleni fejlesztésekre is jut forrás a támogatásból. A pályázat lehetőséget teremt arra, hogy a gyógyászati segédeszközök felhasználásával kapcsolatos lakossági ismeretek bővüljenek.

Különösen nagy hangsúlyt fordít az OGYÉI az időskorúak táplálkozási ajánlásának elkészítésére, ezzel kapcsolatban több nagy kutatást és felmérést is készítenek az Intézetnél dolgozó táplálkozástudományi szakemberek. A projekt során választ kaphatunk az e-cigaretta egészségre gyakorolt hatásaira is, pillanatnyilag ez egy olyan terület, mely kevés megbízható tudományos bizonyítékot hordoz.

Részben ez a kutatás, részben pedig a Népegészségügyi Termékadó hatásvizsgálata, illetve a projekt keretében elvégzett vizsgálatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a folyamatosan formálódó és újra pozícionálandó népegészségügyi program szempontjából megalapozott döntést hozhassanak az egészségpolitikusok.

Adatbázis a pontos tudás érdekében

Tényleg mindenre tudja a választ dr. Google?

Ha valamilyen betegség tünetét észleljük magunkon, gyakran elsőként az internethez fordulunk. A 18-39 éves korosztálynak közel a fele, az 50-59 éveseknek a 26%-a tesz így egészségügyi panasz esetén. Íme, a betegségek és tünetek, amikre a leggyakrabban keresünk.

Többek közt a kényelem és a gyorsaság lehet az oka annak, hogy sokan elsőként dr. Google-t, azaz az internetet hívják segítségül, amikor valamilyen betegséggel vagy egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésük merül fel. A fiatalabb korosztállyal szemben az 50-59 évesek nagy része viszont rögtön orvoshoz fordul (61%), míg a középkorúak (40-49 év) stílusosan középen helyezkednek el: kevesebb, mint a felük (40%) keres először online megoldást a bajaira – derül ki a Generális megbízásából az NRC által 2017 szeptemberében készített kutatásából.

Dobogós keresőszavak

A Google Trends adatai szerint 2016 novembere és 2017 novembere között a terhesség tüneteire kerestek rá a legtöbben. A cukorbetegség, az allergia, a pajzsmirigy és a reflux szintén a keresési toplistán szerepeltek, de a gerincsérv, az influenza és a depresszió is a legnépszerűbb keresőszavak között volt.

Bizonyos kifejezések népszerűsége tavaly feltűnően megugrott: ilyen például az influenza, a kanyaró és a merevedési zavar. A betegségek közül a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával járó Crohn-betegség került az élre, amelyet az autoimmun betegség és a pajzsmirigybetegség követ. Az utóbbi időben előtérbe került laktóz- és a gluténérzékenységre – a gluténérzékenyek számára az egészségpénztári megtakarítás is komoly segítséget jelent a gluténmentes élelmiszerek beszerzésében – is gyakran kerestünk rá az említett időszakban.

Természetesen a fejfájás is ott van a gyakori keresések között: a Google Trends szerint 2017-ben Fejér megye lakóinak fájt legjobban a feje, a városok közül pedig Debrecen és Budapest végzett az élen. A vérnyomással kapcsolatban Győr netezett a legtöbbet, a cukorbetegségre pedig Nógrád megyéből kerestek rá a leggyakrabban.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a net soha nem helyettesítheti az orvosi diagnózist!

A pénztár oldalán az orvost is megtalálja!

Hírkomment: „Hatalmas a felelősségünk az egészségünkkel kapcsolatban”

A szűrővizsgálatot mindenki megérdemli!

Komplett egészségmegőrző szűrővizsgálattal mindenki sokat tehet egészségéért – mondja Bátay Szabolcs, a Bagoly Egészségház ügyvezetője. Az egészségtervvel támogatott prevenciós vizsgálatokat az állam is ösztönzi: 10% szja-jóváírás jár ezért a pénztártagoknak.

A mai betegségek többsége összefügg az életmóddal, a táplálkozással, a civilizációs ártalmakkal, a stresszel. Felelősek vagyunk az egészségünkért, és ennek része – az egészséges életmódra való törekvés mellett – a rendszeres, alapos, több szempontú szűrés is. A szakorvosokkal elvégzett komplex egészségügyi szűrővizsgálattal – ilyen csomagot kínál például a Patika-csoport partnere, a Bagoly Egészségház – a magánszemélyek is hiteles, pontos képet kaphatnak saját egészségügyi állapotukról.

Az elmúlt évek tapasztalatai alátámasztják: egy komplett szűrővizsgálattal időben felismerhető és megelőzhető a legtöbb súlyosabb kórkép kialakulása. Húsz év alatt több rákos beteget szűrtünk ki, akik mit sem tudva a betegségükről kerestek fel minket, és egy-két hét múlva már a mű- téten átesve gyógyultak, és élnek még ma is. A pácienseink közérthetően megfogalmazott, nagyon részletes, írásos szakvéleményt kapnak az összesített leletek feldolgozása és értékelése után. Egy esetlegesen feltárt probléma esetén sem engedjük el a kezüket.

A prevenciós csomagok általában több szűrési vizsgálatból állnak, de a szakmailag ajánlott és a leggyakrabban választott vizsgálatok a következők: részletes laboratórium, EKG, hasi ultrahang, belgyógyászati-, szemészeti-, fül-orr-gégészeti-, bőrgyógyászati-, mozgásszervi-, fogorvosi-, pszichológiai és urológiai vagy nőgyógyászati vizsgálat.

Bátay Szabolcs úgy látja, hogy mind az emberek, mind a munkaadók nyitottak a szűrővizsgálatokra, tisztában vannak a megelőzés fontosságával, és keresik az optimális megoldásokat. Azt azonban kevesen tudják, hogy az egészségpénztári befizetésekből finanszírozott prevenció akár 30%-kal is olcsóbb lehet: az egyéni tagdíj után 20, az egészségtervvel alátámasztott szűrővizsgálat – ezt például az Egészségház elkészíti – után 10%-os szja-visszatérítés jár. (Bővebben az 1. pontnál)

– Nem az a prevenció, hogy elmegyek ultrahang-szűrésre, majd máskor csináltatok egy általános vérképet, fél év múlva pedig a szemészetet keresem fel. A lényeg a kivizsgálás komplexitása és az eredmények elemzése: a Bagoly Egészségházban készített vizsgálatokat belgyógyász egyben értékeli és ad részletes, írásos összefoglalót, amely alapján – ha kell – tovább lehet lépni, és tartalmaz életmód-javaslatokat is. A menedzserszűrés eredményei, azaz a szakorvosi vélemények és a diagnosztikai vizsgálatok alapján értékeljük az egészségi állapotot, javaslatot teszünk az életmód, étkezés, testmozgás szokásainak megváltoztatására, további kiegészítő vizsgálatokra és a szükséges kontroll vizsgálatokra. Elsősorban a rosszindulatú daganatok, szív- és érrendszeri betegségek valamint az anyagcserezavarok kivizsgálására helyezzük a hangsúlyt, hiszen a magyar népesség megbetegedésének és halálozásának leggyakoribb okai között ezek a betegségek szerepelnek.

A munkáltatók számára is fontos lehet a dolgozók egészségi állapota. A megelőző vizsgálatok elvégzését ezért több cég támogatja egészségpénztári adomány vagy munkáltatói tagdíj-hozzájárulás révén (a Prevenciós programot hirdetett egy patikás munkáltató 2017-ben című cikkben olvashatja a BÁCSVÍZ gyakorlatát).

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2018   |   Minden jog fenntartva.