Patika Egészségpénztár
Hír
Ősszel jöhet az adócsomag 2.0 (2018.07.24.)

Varga Mihály szerint nem járt rosszul az öngondoskodás a most elfogadott adócsomaggal. – Az szja-kedvezmények köre nem változott, és a munkáltatók is támogathatják dolgozóik egészség- és nyugdíjcélú megtakarításait a cafeteriarendszeren kívül – válaszolta újságírói kérdésre a pénzügyminiszter az adócsomag elfogadása kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Mint ismeretes, július 20-án az Országgyűlés minimális módosítással elfogadta a beterjesztett költségvetési törvényt. Jövőre a kormányzat 4,1%-os gazdasági növekedéssel, GDP arányosan 1,8%-os államháztartási hiánnyal és 2,7%-os inflációval számol. „Az elfogadott jövő évi költségvetés középpontjában Magyarország biztonságának megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatás elérése áll” – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a zárószavazás után tartott sajtótájékoztatón, az Országházban.

A költségvetés mellett az adótörvényekről is szavazott a parlament, amely során a képviselők a már korábban megismert adócsomagot szinte változtatás nélkül fogadták el. Az adótörvényekben számos módosítás található, amelyek lényeges pontokon érintik a cégek adózását, és befolyásolják a munkavállalóknak adott juttatásokat. Az egyik legjelentősebb változás a cafeteriarendszer módosítása, amelyet az egyszerűsítés szándékával indokolt Varga Mihály.

Nem sérül az öngondoskodás

Az új adótörvények értelmében jövőre a munkáltató már nem adhat egyes meghatározott juttatásként önkéntes pénztári tagdíj-hozzájárulást, kizárólag célzott szolgáltatás formájában tudja a bérnél alacsonyabb adózással támogatni a munkavállalója egészségcélú megtakarítását. Varga Mihály szerint ennek ellenére az elfogadott adócsomag nem érinti hátrányosan az öngondoskodást.

– A munkavállalóknak továbbra is lehetőségük van a fennálló adókedvezmények igénybe vétele mellett öngondoskodás jellegű megtakarításokra, és arról se feledkezzünk meg, hogy a cafeteria csak egy eleme volt annak, hogy a munkaadó ilyen jellegű támogatást adjon a dolgozójának. Nagyon bízom benne, hogy sok olyan vállalat lesz a jövőben is, amelyik ösztönzi a munkavállalóját az ilyen jellegű megtakarításokra. Az, hogy lesznek-e újabb kedvezmények, az őszi parlamenti menetrendtől is függ: ekkor kerül napirendre néhány uniós jogszabály átültetése, így lesz arra lehetőség, hogy újra beszéljünk adózási kérdésekről – mondta a tárcavezető a július 20-i zárószavazást követő sajtótájékoztatón.

Korábban Varga Mihály a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta: vizsgálják, hogy a hosszú távú megtakarítások, az öngondoskodás elősegítése érdekében szükséges-e további kedvezmények fenntartása, bevezetése, elsősorban a biztosítások, az egészség- és nyugdíjpénztárak terén. "Itt nem biztos, hogy a cafeteria, hanem például a személyi jövedelemadóban elérhető kedvezmények kibővítése lehet megoldás. Idén ősszel, az időközben szükségessé váló EU-jogszabályok átültetése miatt valószínű, hogy lesz még egy kisebb adócsomag" – idézte a napi.hu a Világgazdaságban megjelent interjút.

A 110 ezer tagot számláló Patika-csoport célkitűzése az öngondoskodás széles körű elterjesztése, a családok jóllétének támogatása. A Magyar Nemzeti Bank 2017-es Versenyképességi jelentésével összhangban azon dolgozunk, hogy stabil intézményi hátteret nyújtsunk a részleges öngondoskodás megerősítéséhez az egészségügy területén. Ennek érdekében az egészségpénztár megbízható szolgáltatói partnere a pénztártagoknak, a munkáltatóknak és az egyre szélesebb szolgáltatói körnek, ahol az intézményesített egészségcélú megtakarításokat hatékonyan lehet költeni.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

<< VISSZA