Patika Egészségpénztár
Hír
Megtakarítási lehetőség a pénztárunknál (2019.05.03.)
Biztonságos és jövedelmező megtakarítási lehetőséget kínálunk pénztártagjainknak. A 24 hónapra lekötött összeg 10%-át kapja vissza a lekötés évére fizetett személyi jövedelemadójából.

A lakossági megtakarítások 57%-a egy évnél rövidebb futamidejű megtakarítási formákban van – ismertette a statisztikát Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a Napi.hu Magyar Öngondoskodás 2019 konferenciáján. Fontos lenne, hogy nőjön a családok pénzügyi előrelátása: tervezzenek a jövőben felmerülő egészségügyi kiadásokkal, gondoljanak a nyugdíjas éveikre, egyáltalán készítsenek valamiféle költségvetést a mindennapi kiadásaikról. Utóbbi csak a családok negyedénél jellemző. A kormány Okosan a pénzzel! elnevezésű hétéves stratégiájában a hét kiemelt cél közül az egyik éppen a lakosság öngondoskodási szemléletének erősítését célozza annak érdekében, hogy a pénzügyi tervezésbe a hosszú távú stratégiák, a nyugdíjaskori megélhetés és az egészségügyi kiadások fedezése is belekerüljön – mondta Balogh.

Az egészségpénztári számla egyik nagy vonzereje, hogy a befizetés azonnal költhető, azt azonban kevesen tudják, hogy a számlán felhalmozott összeget le is lehet kötni 24 hónapra. A futamidő fix, sem hosszabb, sem rövidebb nem lehet, és a kétéves előrelátást a lekötött összeg 10%-ával „jutalmazza” az állam: a befizetés után járó 20%-os szja-jóváíráson túl a lekötésre további 10%-os – összesen legfeljebb évi 150 000 Ft – visszatérítést ad a NAV.

A lekötött összegre járó adókedvezményt a lekötés évére vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallásában érvényesítheti a pénztártól kapott adóigazolás alapján. Figyelem, a persely feltörése drága! Ha a lekötést a lekötés napjától számított 24 hónapon belül részben vagy egészben megszünteti, a teljes lekötött összeg után járó kedvezményt 20%-kal növelten kell az adóévre vonatkozó adóbevallásban bevallani és megfizetni.

A minimálisan leköthető összeg 5 000 forint, de arra is van lehetőség, hogy az év során többször rendelkezzen lekötésről. Amennyiben élni szeretne a kockázatmentes megtakarítás lehetőségével, töltse le a Rendelkezés az egyéni számlán 24 hónapra történő lekötésről elnevezésű dokumentumot és küldje be ügyfélszolgálatunkra. A számláján szabadon maradt egészségforintjai terhére továbbra is igénybe veheti a pénztár egészség- és önsegélyező szolgáltatásait. Az egész család számára kihasználható szolgáltatáspalettánkat ITT nézheti meg.

Fotó: freepik.com

 

<< VISSZA