Patika Egészségpénztár
Hír
Munkáltatók figyelmébe: 38,35% adózású juttatással munkaórát nyerhet (2019.10.16.)

A munkaerő mennyiségére és minőségére vonatkozó számítások azt mutatják, hogy a magyar lakosság nem megfelelő egészségi állapota jelentős hatékonysági, termelékenységi és növekedési tartalékokat jelent a gazdaság számára.

Mindenki azzal jár a legjobban, ha az egyén minél hosszabb ideig, minél egészségesebben él – írja Asztalos Péter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Versenyképességi és strukturális elemzések főosztályának munkatársa az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című folyóirat szeptemberi számában. Az MNB számításai szerint az egészségi állapot elérhető mértékű javításával éves szinten 8,8 millió munkanappal, azaz az összes ledolgozott munkanapok 0,9%-ával lehetne növelni a munkaerő-kínálatot hazánkban. Asztalos Péter helyzetértékelésében azt írja: fontos lenne, hogy a társadalom tagjai minél szélesebb körben felismerjék, hogy az egészségi állapot egyúttal versenyképességi tényező is, és a lakosság egészségi állapotának javítása számottevő mértékben tudja támogatni a gazdasági növekedést.

Az MNB versenyképességi javaslatainak kidolgozásában az egészségügyi és az oktatási fejezet témafelelőseként részt vevő szakember úgy véli, a magyar gazdasági felzárkózáshoz elengedhetetlen a humán erőforrások fejlesztése, amelyhez mind az egyéni felelősség felismerése, mind pedig az egészségügyi ágazat további fejlesztése is számottevő mértékben tudna hozzájárulni. A prevenció erősítése, az állami ellátórendszer hatékonyságának növelése, valamint az állami és a magán ellátórendszer viszonyának tisztázása egyaránt szükséges lenne ahhoz, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota.

Óriási munkaerőpiaci tartalékot jelent az egészség

A nem megfelelő egészségi állapotban lévő egyén nem tudja figyelmét teljes mértékben a munkájára fordítani, így csökken a termelékenysége. Bár az általános egészségi állapotnak a munkaerő minőségére és a termelékenységére gyakorolt hatását nehéz számszerűsíteni, az Európai Bizottság felmérése során arra jutott, hogy a magas vérnyomás átlagosan 30 perc munkaidő-kiesést eredményez a betegek esetén egy átlagos 8 órás munkanapon, miközben például a depresszióban szenvedők napi körülbelül 70 perc kiesésről számoltak be. Ennek alapján Asztalos becslése szerint, ha például sikerülne a magasvérnyomás-betegségben szenvedők magyarországi arányát a jelenlegi 23%-ról 16%-ra (a többi visegrádi ország átlagos szintjére) csökkenteni, körülbelül 0,3 százalékponttal nőne a foglalkoztatottak termelékenysége.

Az emberek egészségi állapota hat a munkaerőpiaci részvételre is: egy átlagos munkanapon több mint százezren hiányoznak munkahelyükről egészségügyi okokból Magyarországon. Ha tehát kevesebb a beteg, nő az elérhető munkaerő-állomány létszáma is.

Mit tehet a munkaadó?

A hatályos adószabályok tükrében jelenleg az egészségpénztárakba fizetett célzott támogatás a leghatékonyabb módja a munkavállalók egészségi állapotának javítására és a társadalom egészségtudatosságának fokozására. Ezt felismerve a Patikapénztár idén jelentős fejlesztéseket valósított meg ezen a területen, aminek következtében a szektorba ilyen címen érkezett támogatások egyharmada landolt nálunk.

Az egyes meghatározott juttatásként nyújtható egészségpénztári szolgáltatásra szóló támogatás adóterhe 38,35%, de csak annak a dolgozónak lehet adni, aki tagja az egészségpénztárnak és vállalja a minimális havi hozzájárulási kötelezettséget. Az első hallásra előnytelen tűnő feltétel valójában a munkáltató és munkavállaló közös érdeke, de egyben a pénztárak fenntartható szolgáltatásának is alapfeltétele: ezáltal nő az öngondoskodók aránya, amely az egészségtudatosság növekedésének motorja is egyben. És ez a garanciája a vállalati egészségcélú ráfordítás hasznosulásának is.

Célzott támogatással a munkáltató hozzájárulhat a zsebből fizetett egészségkiadások csökkentéséhez, a társadalmi esélyegyenlőséghez, a prevenció elterjedéséhez és ahhoz, hogy minél többen juthassanak gyors és színvonalas egészségügyi ellátáshoz. Szolgáltatáscsomagjaink között számtalan élethelyzetre van megoldás: többek között megtalálható a gyógyszertári kiadások támogatása, a magánegészségügyi kiadásokhoz való hozzájárulás lehetősége és a szolgáltatásalapú egészségbiztosítás finanszírozása is.

Fotó: unsplash.com

<< VISSZA