Patika Egészségpénztár
Hír
Ezeken a klinikákon végeznek COVID-19 tesztet (2020.05.05.)

Egyre több magánegészségügyi szolgáltatónál elérhetők COVID-19 gyorstesztek. Összegyűjtöttük, hogy a Pénztár szolgáltatói partnerei közül melyik klinikán milyen vizsgálatot kínálnak. A tesztek hatékonyságát nem tisztünk megítélni, azt azonban érdemes tudni, hogy a gyorstesztek nem alkalmasak a folyamatban lévő koronafertőzés kimutatására. 

2006-ban Larry Brilliant amerikai epidemiológus szakember egy TED konferencián tartott előadásában hívta fel a hallgatóság figyelmét a pandémia veszélyére. Szerinte ahhoz, hogy az életünk a koronavírus után visszazökkenjen a normál kerékvágásba, legalább három dolognak kell teljesülnie. (Larry Brillianttal készült interjút a WIRED magazinban olvashatja)

  1. Tudnunk kell, hogy a vírus terjedése olyan, mint egy jéghegy, amelynek csak az egy hetedét látjuk a víz felett vagy olyan, mint egy piramis, amelyből mindent látunk. Ha nem végzünk elég tesztet, és csak a hetedét látjuk a fennálló fertőzéseknek, veszélyzónában mozgunk.
  2. El kell készülnie annak a vakcinának vagy gyógyszernek, amely véd a COVID-19 ellen.
  3. Brilliant szerint a legfontosabb, hogy egyre többekről bebizonyosodjon – elsősorban ápolókról, idősgondozásban résztvevőkről, egészségügyi szolgáltatókról, orvosokról, rendőrökről, tűzoltókról és tanárokról -, hogy ők már nem fertőznek, az immunrendszerük ellenáll a vírusnak, amit tesztekkel is bizonyítunk. És kialakítjuk azt a rendszert, amely azonosítja őket: színes karszalag kerül a csuklójukra, mint a fesztiválokon a belépő vagy egy fényképes kártya igazolja, hogy ők veszély nélkül visszaengedhetők a társadalomba. És akkor mi is nyugodtan engedhetjük vissza a gyerekeinket az iskolába, mert tudjuk, a tanár biztosan nem fertőz.

Ahogy Magyarországon is haladunk a tömeges megbetegedés felé, napról napra nő a fertőzésen már átesett emberek nemzetgazdasági jelentősége: ők lehetnek az ország talpra állásának biztonságos motorjai. A szerológiai vizsgálatok – gyorstesztek, vagy más néven IgM/IgG tesztek – nem helyettesítik a PCR-teszteket, amelyek az akut koronafertőzést mutatják, arra viszont jók lehetnek, hogy kiderüljön, valaki tünetmentes hordozó vagy már korábban átesett a fertőzésen és minimális az újbóli fertőzés veszélye. Utóbbi akkor igaz, ha a teszt eredménye IgG pozitív lesz. Ha a gyorsteszt eredménye

  • negatív: az elmúlt 5 napot megelőzően nem találkozott a vírussal. Csak PCR teszttel állapítható meg hitelesen, hogy nem vírushordozó.
  • IgM+: tünetmentes hordozó vagy fertőzött, akinek már lehetnek tünetei. Hozzájárulhat a fertőzöttek korai kiszűréséhez. Ebben az esetben javasolt PCR-teszt végzése.
  • IgM+ és IgG+: tünetmentes hordozó vagy tünetes beteg, már a betegség lecsengő szakaszában. Mindenképp javasolt a házi karantén.
  • IgG+: tünetmentes hordozó vagy már korábban átesett a betegségen. Az IgG a szervezetben a fertőzést követő 12–14 nappal termelődő ellenanyag meglétét mutatja ki.

Ha a szerológiai teszt eredményét egy PCR-teszt is megerősíti, akkor a páciens gyógyultnak és munkaképesnek tekinthető, ami fontos üzenet a munkáltató felé is.

Partnereink ajánlatából

A Waberer Medical Centerben a Németországban gyártott qSARS-CoV-2 IgG/IgM szerológiai tesztet alkalmazzák, mely képes a SARS-CoV-2 vírus elleni antitesteket kimutatni vénás vérből nyert vérsavóból. A teszt rendelkezik az OGYÉI, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyével. A páciensek között a járványhelyzetnek megfelelő idő- és térbeli távolságot tartanak, a teszt eredményét magyarázattal 24 órán belül e-mailben küldik el. A teszt eredményéről fényképes dokumentáció készül.

A CMC Déli Klinikán az amerikai gyógyszerészeti intézet (FDA) és az uniós hatóságok által is jóváhagyott immunológiai diagnosztikai rendszert kínálnak. Jászapáthy Gabriella, a klinika kereskedelmi igazgatója kérdésünkre elmondta, ez nem egy gyorsteszt, hanem egy úgynevezett in-vitro diagnosztikai rendszer, amelyet a WHO Nemzeti Influenza Laboratórium Emeritus vezetőjének, Dr Jankovics Istvánnak az irányításával végeznek. A vizsgálat lehetővé teszi a fertőzés ellen termelődő immunológiai markerek – ellenanyagok – kimutatását. Mindezek alapján egyértelmű lesz, hogy valaki bizonyítottan átesett a COVID-19 betegséget okozó vírusfertőzésen, így járványügyi szempontból nincs akadálya, hogy a munkahelyére bemenjen. A teszt azt is jelzi, ha valaki még nem esett át a fertőzésen ezért potenciális vírushordozó. Számukra továbbra is ajánlott a home office. A vérből történő immunológiai vizsgálat eredményét egy napon belül kapja meg a paciens.

Az Affidea három budapesti egészségközpontjában is elindult a gyorstesztes szerológiai (ellenanyag-kimutatásos) szűrés. Itt is 24 óra alatt ígérnek eredményt, amelyből kiderül, hogy valaki tünetmentesen vagy atípusos tünetekkel átesett-e a COVID–19-fertőzésen, azaz túl van-e a veszélyen – derül ki az egészségközpont közleményéből, amely arra is kitér: a laboreredményből kiderül, hogy a vizsgált páciens enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen éppen akut vagy aktív fertőzési stádiumban van, és emiatt karanténba kell vonulnia. A klinikán nem a kevésbé érzékeny ujjbegyvérből, hanem az ellenanyagot nagyobb koncentrációban tartalmazó, vénás vér centrifugálása után nyert vérsavóból végzik el a vizsgálatot. 

A DermaMedical Bőrgógyászati és Orvos–Esztétikai Központban az Európai Unió által engedélyezett CE, IVD (in vitro diagnosztikai célra történő felhasználásra) jelzésű eszközzel végeznek COVID–19 IgM/IgG specifikus gyorstesztet. Vénából vagy újbegyből vesznek mintát és helyszíni személyes szakorvosi kiértékelést, tájékoztatást és konzultációt biztosítanak.

A Róbert Károly Magánkórházban az ujjbegyből vett egy csepp vérből vizsgálják, hogy jelen van-e az IgM vagy az IgG anyag a paciens szervezetében. A kórház oldalán ahhoz is találunk segítséget, hogy hogyan értelmezzük a teszt eredményét, illetve, hogy mikor érdemes azt megismételni. Az ellenanyag kimutatáson alapuló teszt elérhető a Swiss Clinic két magánrendelőjében, illetve a klinika vállalja a budapesti paciensek otthonában vagy cégeknél – akár vidéken is – a helyszíni szűrést is a Pénzcentrum információi szerint.

Az Emineo is az ujjbegy megszúrásából vett vérből vizsgálja az ellenanyag termelését, de végeznek szűrést a Kelen Kórházban is. A Rózsakert Medical Centerben PCR és szerológiai tesztre is van mód.

Egyes klinikák weboldalán előre kell kifizetni a tesztelést – az árak széles skálán mozognak, a tizenpárezer forinttól akár a negyvenezer forintot is elérhetik  – és ugyanitt lehet időpontot is foglalni. Sok helyen nem szűrnek tünetekkel rendelkezőket. Van, ahol felhívják a paciensek figyelmét, hogy maszkban és gumikesztyűben érkezzenek a klinikára, máshol ezeket a helyszínen biztosítják. A legtöbb klinikán – térítési díjért – előre egyeztetett időpontban online szakorvosi videókonzultációra is van lehetőség.  

A vizsgálatok ára elszámolható az egészségpénztári számla terhére.

Fotó: freepik.com

<< VISSZA