Patika Egészségpénztár
Hír
Így költünk patikakártyával járványhelyzetben (2020.05.04.)

Jót tett a koronavírus az öngondoskodásnak. Sokan előrelátóbbak lettek, megfontoltabban költenek. Azok, akik rendelkeznek egészségpénztári megtakarítással, most sokkal nyugodtabban töltik a napjaikat a karanténban, mint azok, akik semmilyen megtakarítással nem rendelkeztek váratlan helyzetekre.

A pandémiás helyzetben a lakosság elsősorban élelmiszerre és gyógyszerre költ, ezekre a dolgokra viszont többet, mint a járványt megelőző hónapokban – mutatják a kereskedelmi felmérések. A pénztári költések is ezt tükrözik: márciusban és áprilisban megnövekedtek a gyógyszerköltések összegükben és arányukban is az előző év hasonló időszakához képest. A maszk, kézfertőtlenítő, gumikesztyű megvásárolható patikakártyával, akárcsak a vitaminok, OGYÉI engedélyszámmal rendelkező immunerősítők. De szerepe lehet a megnövekedett gyógyszerköltésekben annak is, hogy a kormány szinte legelső járványügyi intézkedése az e-receptek kiváltásának megkönnyítése volt. Mivel most bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse e-receptjét, minden korábbinál erőteljesebben érvényesül, hogy az öngondoskodás után járó szja-visszatérítésnek az egész család – az idősebb hozzátartozók is – a nyertesei.   

A koronavírus-járvány és az ahhoz köthető intézkedések teljesen új helyzetet teremtettek, de a pandémia megítélése egyénenként vegyes képet mutat. A Kantar Hungary piackutató felmérése a 18-65 éves, internetet használó lakosság járványhoz való hozzáállását vizsgálta. A K&H Bank saját kutatása pedig többek között arra kereste a választ, hogy milyen a magyarok jövedelmi helyzete és hogyan érinti a járvány az anyagi biztonságukat.

Átalakultak a mindennapok

A Kantar Hungary eredményei szerint a magyarok 77%-ának alakította át a mindennapjait a koronavírus-járvány, ugyanakkor megkérdezettek 12%-a azt állította, semmi nem változott, nincs hatással az életükre a járvány. A lakosság 66%-a nagyon aggódik a koronavírus-járvány miatt, ezzel szemben 16%-uk, vagyis a lakosság hatoda egyáltalán nem tart a vírustól. A válaszadók 39%-a fél attól, hogy bármennyire is igyekszik megóvni magát, ennek ellenére megfertőződik. Az optimisták vagy inkább magabiztosak táborába 31% tartozik, ők bizonyosak abban, hogy az óvintézkedéseknek és higiéniás előírásoknak eleget téve nem lesz gond.

Mi a helyzet a pénztárcával?

A járványhelyzet a mindennapi kiadásokat is érinti, de ezen a téren is vegyes a kép. A megkérdezettek 58% százaléka egyfajta figyelmeztetésként tekint a koronavírus miatt kialakult helyzetre, vagyis a pénzügyek és anyagi helyzet megtervezésében előrelátóbb lesz. Ez leginkább egyébként a 18-29 éves korosztályra jellemző. 18% szerint viszont a koronavírus-járvány semmilyen hatással nincs az anyagi terveire. A gazdasági helyzetet már jóval többen látják borúsan: mindössze 16%-a a megkérdezetteknek bízik abban, hogy a vírus levonulásával hamar talpra áll a gazdaság, 67% szerint ehhez hosszú időnek kell eltelnie, és jelentős hatása lesz a járványnak a cégekre és a munkahelyekre is.

A K&H lakossági kutatásából az is kiderült, a magyar családok közel 18%-a éppen, hogy csak belefér a havi büdzséjébe, 10%-uk minden hónapban anyagi problémákkal szembesült, 3%-uknak pedig nélkülözniük kell a megélhetés érdekében. A háztartások 32%-ának nincsenek megélhetési problémái, de félretenni nem tudnak, 31%-uk alkalmanként, 8%-uk pedig rendszeresen tud spórolni is a mindennapi kiadások mellett.

Az egészségpénztár ebből a szempontból kitüntetett szerepben van, hiszen bár rendszeres havi megtakarítást jelent legalább a havonta elvárt minimális befizetés erejéig, a mindennapi kiadásokat is lehet finanszírozni az azonnal költető számláról. A 20%-os adótámogatás pedig minden más megtakarítási formánál kedvezőbb tőkegyarapodást jelent éves szinten.  

Fotó:freepik.com

<< VISSZA