Patika Egészségpénztár
Hír
Februártól többet igényelhet lakáshitel-törlesztésre (2021.02.05)

Hónapokon keresztül tartó tárgyalássorozat után január végén született meg a bérmegállapodás, így a 2021-es minimálbér és garantált bérminimum február 1-től hatályos. A bizonyos önsegélyező támogatások alapját is adó minimálbér 167 400 forintra nőtt.

Soha nem fordult még elő, hogy adott év január 1-ben nem ismertük a legkisebb fizetendő bér mértékét. Ezúttal – köszönhetően a COVID-19 okozta gazdasági nehézségeknek – a munkaadók és munkavállalók érdekvédelmi szervezetei csak nagyon nehezen jutottak döntésre. Végül, többfordulós tárgyalássorozat eredményeképpen négy százalékos emelésben állapodtak meg. Rögzítették azt is, hogyha év közben a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó a jelenlegi 15,5 százalékról, 13,5 százalékra csökken – a korábbi, hatéves bérmegállapodásban foglaltak szerint –, akkor a minimálbér havi bruttó 169 ezer, míg a garantált bérminimum havi bruttó 221 100 forintra emelkedik.

A minimálbér összegének megállapítása nem csak a munkavállalóknak fontos pont. Ez alapján határozzák meg a gyed-et, a táppénzt, az álláskeresési járadékot és bizonyos béren kívüli juttatások összegét is. Utóbbi körbe tartoznak az egészségpénztári önsegélyező szolgáltatások közül a lakáshitel-törlesztéshez igényelhető hozzájárulás, a beiskolázási támogatás és a közüzemi díjak finanszírozása.

Elnevezés Támogatás mértéke Támogatás 2021-ben (Ft)
Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó 25 110
Beiskolázási támogatás Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér összege/év 167 400
Közüzemi díjak finanszírozása

Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó

25 110

Mivel a pénztárak működését szabályozó Öpt. úgy fogalmaz, „a tárgyév első napján érvényes minimálbér”, sokáig kérdéses volt, nem jött-e túl későn a megállapodás a pénztári szolgáltatásokra igényelhető támogatások szempontjából. Szerencsére a jogalkotó rendezte az anomáliát egy január 28-án kiadott kormányrendeletben, amelyben egyértelművé tette, hogy ahol jogszabály rendelkezése szerint valamely jogosultság megállapításának vagy felülvizsgálatának a tárgyév januárjában érvényes kötelező legkisebb munkabér vagy a garantált bérminimum az alapja, ott a jogosultságot 2021. február 28. napjáig ismételten meg kell állapítani az új minimálbér alapján.

Ne feledje, az önsegélyező szolgáltatásokra csak a 180 napos egyenleg – a pénztártag számláján 180 napja lévő forintok – terhére tudunk kifizetést teljesíteni. Kivétel ez alól az szja-visszatérítés, amely azonnal költhető az összes pénztári szolgáltatásra!

Az adóforintokból azonnal hozzáférhető önsegélyező szolgáltatások:

  • Baba születése: 1 000 000 Ft

A gyermek megszületésekor és örökbefogadáskor egyszeri készpénztámogatást igényelhetünk újszülöttenként.

  • CSED, GYED, GYES, GYET kiegészítés

Havonta kiegészíthetjük megtakarításunkból az államtól kapott járandóság összegét a törvényben meghatározott mértékben.

  • Beiskolázási támogatás: 167 400 Ft

Az iskolába járó (családi pótlékra jogosító) gyermek után tankönyvre, taneszközre, ruházatra; a felsőoktatási intézményben tanuló 25 év alatti gyermek esetében pedig tandíjra, térítési díjra, kollégiumi díjra, albérleti díjra elszámolhat gyermekenként a minimálbér erejéig.

  • Lakáshitel törlesztés: 25 110 Ft

Kizárólag pénztártag igényelheti a már megfizetett törlesztő-részlethez amennyiben ő az adós, vagy adóstárs a lakáscélú hitelben. A támogatás lakáscélú jelzáloghitelt kiváltó hitelhez is igényelhető.

  • Temetési költség

A pénztártag a közeli hozzátartozója halála esetén a temetés költségeit finanszírozhatja az egészségpénztári megtakarításából.

  • Intézményi idősgondozás: 28 500 Ft

A pénztártag vagy bejelentett közeli hozzátartozója részére, gondozási, ápolási intézményben való elhelyezés napi- vagy havidíjának támogatására lehet igényelni legfeljebb a nyugdíjminimum mértékig. (A Magyar Közlöny december 30-i számában megjelent egy rendelet, amely szerint akár hosszú időre maradhat az öregségi nyugdíj legkisebb összege felülvizsgálati kötelezettség nélkül.)

Borítókép: unsplash.com

<< VISSZA