Patika Egészségpénztár
Önsegélyező szolgáltatások

Kibővített szolgáltatások az eddig megszokott magas színvonalon

Patikakártyával jelenleg is több mint 10 ezer magasan képzett egészségügyi szolgáltatónál költhetnek tagjaink, pl. gyógyszerre, szemüvegre vagy orvosi ellátásra. Örömmel tájékoztatjuk, hogy pénztárunk fennállásának 18. évében az egészség mellett önsegélyező pénztárként is működünk. Az új szolgáltatások között szerepel például a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátás, a közüzemi díjak finanszírozása, a lakáscélú jelzáloghitel törlesztése vagy az idősgondozás.

A Patikapénztár bízik abban, hogy ezzel a lépéssel hozzá tud járulni a lakosság öngondoskodási hajlandóságának széleskörű terjedéséhez, a felelős munkáltatói szerepvállalás elmélyítéséhez, a munkáltató és a munkavállaló közötti bizalomra épülő új típusú vállalati kultúra kialakításához.

A Patikapénztár önsegélyező pénztári szolgáltatásai

Az önsegélyező pénztári szolgáltatások patikakártyával nem vehetők igénybe. A szolgáltatás igénybevételéhez a nyomtatványt valamint az azon meghatározott, az igényléssel egyidejűleg benyújtandó iratokat együttesen kell benyújtani a Pénztárnak.

Az önsegélyező szolgáltatások igénybevétele az egyéni számlára történt befizetéstől számított 180 nap elteltét követően lehetséges.

A szolgáltatások iránti igényt a szolgáltatás alapjául szolgáló esemény bekövetkezését, állapot kialakulását, illetve a szolgáltatásra való jogosultságot igazoló dokumentum kézhezvételét követő 120 napon belül kell a pénztárhoz benyújtani, azt követően a jogosultság érvényét veszti.

• Gyermek megszületése, illetve örökbefogadása esetén igényelhető támogatás
• Csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj kiegészítése
• Gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermeknevelési támogatás összegének kiegészítése
• Nevelési-, tanévkezdési támogatás
• Munkanélküli ellátás támogatása
• Közüzemi díjak finanszírozásának támogatása
• Lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása
• Tűz- és elemi károkhoz kapcsolódó segélyek
• Intézményi idősgondozás támogatása
• Temetés költségeinek támogatása
Az igénybevételhez szükséges letölthető nyomtatványok


Adómegtakarítást jelent az önsegélyező pénztár is

Amellett, hogy az önsegélyező pénztárba fizethetünk egyénileg, a cafeteria rendszer keretében a munkáltató  a munkáltató egyes meghatározott juttatásként, 40,71%-os adózással munkáltatói hozzájárulást adhat a dolgozójának.

A magánszemély az általa befizetett tagdíjból és a további befizetésekből (egyéni tagdíj-kiegészítés) 20 százalékot visszaigényelhet az adott évben befizetett személyi jövedelemadójából (szja). Erről – hasonlóan más önkéntes kasszába teljesített befizetéshez – az adóbevallásban rendelkezhet, a visszajáró összeget pedig jóváírják az önsegélyező pénztári számláján. A hatályos szabályok értelmében a maximálisan visszaigényelhető összeg évente 150 ezer forint.