Patika Egészségpénztár
Hír
Nőtt a bizalom az egészségpénztárak iránt (2021.09.03)

Nőttek az egészség- és önsegélyező pénztári szolgáltatási célú befizetések és a kiadások is 2021. első félévében, derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) augusztus végén publikált statisztikájából. A pénztártagok a legtöbbet a gyógyszertárakban és a magánegészségügyi szolgáltatóknál költik.

Az egészség- és önsegélyező pénztári intézménycsoportba 2021. I. félévében érkezett szolgáltatási célú befizetések összege 14,1%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának értékét. A tagdíjbevételek összege 2021. I. félévben 18,9 milliárd forintot tett ki, mely jelentős mértékben, 20,6%-kal magasabb az előző év I. félévihez képest. A pénztártagok 22,1%-kal több tagdíjat fizettek, a munkáltatóitagdíj-hozzájárulás 14,4%-kal nőtt. A tagok által fizetett tagdíjak részaránya 81%-ra emelkedett a munkáltatói hozzájárulással szemben – állapítja meg az MNB.

A pénztári befizetésekhez kapcsolódó szja-visszatérítés összege az előző év azonos időszakának értékét 4,6%-kal haladta meg, és elérte a 9,6 milliárd forintot.

A befizetések emelkedésével párhuzamosan nőttek a pénztárak szolgáltatási célú kiadásai is, méghozzá 17,6%-kal. Szektorszinten a kifizetések esetében két kategória változott az elmúlt évben: 2021. I. félévében 5 százalékponttal, 35%-ra emelkedett az egészségügyi szolgáltatások részaránya, míg a kifizetések legnagyobb hányadát kitevő gyógyszer, és gyógyászati segédeszköz vételárának támogatása 5 százalékponttal, 55%-ra csökkent 2020 I. félévéhez képest. A tendencia nem új, az átrendeződés két-három éve indult el.

Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása kategória részét képezi a társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások kiegészítése, helyettesítése, mely 39,4%-kal, a szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítás, mely 20,1%-kal, valamint a gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevételének támogatása, mely 5%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának értékét – mutat rá az MNB.

A szektorban a célzott szolgáltatások bevétele 6,5%-kal esett, míg a célzott szolgáltatások tartaléka terhére teljesített kiadások 16,6%-kal nőttek az egy évvel korábbi értékekhez képest idén az első félévben.

Egészség- és önsegélyező pénztári intézménycsoport fedezeti alapot terhelő szolgáltatási kifizetések megoszlása (%) (2021. 1. félév)

Forrás: MNB

A Patika-csoport is kiugróan sikeres idei első félévet tudhat maga mögött. Az egyéni befizetések dinamikusan nőnek, és a munkáltatói tagdíj-hozzájárulásokban sem tapasztaltunk visszaesést. Azok a cégek, amelyek a koronavírus miatti leállás vagy karanténidőszak alatt szüneteltették a célzott szolgáltatásra fizetett támogatást, mára rendezték soraikat, és a munkavállalóik ugyanolyan juttatásokra jogosultak, mint a covid előtti időkben.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA