Élménnyé tettük az azonosítást!

Sem személyes jelenlétre, sem az okmányok postázására nincs szükség ahhoz, hogy a törvény által előírt teljes körű azonosítást elvégezze vagy a személyes adatainak módosítását bejelentse.


2022-08-04 #Azonosítás #GoodID

Augusztustól a GoodID applikációval mobiltelefonja segítségével elvégezheti a teljes körű azonosítást, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy zavartalanul igénybe vehesse a Pénztár szolgáltatásait. A digitális irattárca segítségével néhány kattintással eleget tehet a törvény előírásainak, ha a Play Áruházból vagy az App Store-ból letölti okostelefonjára az alkalmazást.

Az applikációban a felhasználó maga kezeli és osztja meg a személyes adatait gyorsan, egyszerűen és biztonságosan. Használhatja akkor is, ha még nem azonosította magát, vagy abban az esetben, ha a személyes adatai – személyi igazolvány száma, érvényessége, lakcíme – megváltozott.

A Pénztár által használt alkalmazást az ID&Trust Kft. készítette, ugyanaz a cég, amely az eSzemélyi, a japán útlevél és a román egészségügyi kártyák chipjét fejlesztette. A GoodID a Magyar Nemzeti Bank távoli ügyfél-azonosítással kapcsolatos rendelete szerint auditált applikáció.

Mire jó az app?

 • Távolról azonosíthatja magát vagy bejelentheti adatai megváltozását a pénztártag.
 • Segítségével biztonságosan rögzíthetők és tárolhatók a személyes okmányok, törzsvásárlói kártyák, bankkártyák.
 • Elektronikusan aláírhat szerződéseket vagy nyilatkozatokat.
 • Jelszó nélkül beléphet azokra a weboldalakra, ahol elérhető a GoodID belépés.
 • Alkalmas a különböző eseményekre szóló elektronikus jegyek tárolására.

Kinek kell azonosítani magát?

A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) előírása szerint minden pénzügyi intézménynek – így az egészségpénztáraknak is – el kell végezniük ügyfeleik teljes körű átvilágítását. A jogszabály szerint a pénztárnak rendelkeznie kell a lakossági pénztártagok törvényben előírt személyes adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával. A Pmt. előírása szerint a közszereplői státuszt is meg kell állapítani az ügyfél által tett nyilatkozat alapján.

Az adatok és okmánymásolatok hiányában a pénztár nem szolgáltathat az érintett pénztártagoknak: a nem beazonosított pénztártag nem tud a patikakártyájával fizetni, illetve az elszámolásra beküldött számlák kifizetésére sem kerülhet sor.

A GoodID-val az azonosítás távolról elvégezhető mobiltelefonján keresztül munkanapokon, ügyfélfogadási időben.

 • Amennyiben Ön nem azonosított a Pénztárunkban, számítson ügyfélszolgálati munkatársaink megkeresésére annak érdekében, hogy zavartalanul kihasználhassa a szolgáltatásainkat.
 • Ha a NetPénztárban (korábbi nevén az Online ügyintézésben) úgy látja, hogy hiányzik az azonosítása vagy időközben változtak az adatai, és GoodID-val szeretné azonosítani magát, írjon az ugyfelszolgalat@patikapenztar.hu címre. Az e-mail tárgyában tüntesse fel: GoodID azonosítás.

Javasoljuk, hogy töltse le előre az applikációt, fotózza le vele a fényképes személyazonosító okmányát és a lakcímkártyáját, hogy néhány perc alatt elvégezhesse az azonosítást. Fontos, hogy a NetPénztárban frissítse a mobiltelefon-számát és e-mail-címét, hogy ügyintézőink elérjék Önt.

Hogy történik a GoodID-val az azonosítás?

 • A Pénztár ügyintézője felhívja a pénztártagot a mobiltelefonján.
 • A telefonbeszélgetés elején az ügyintéző elküldi az azonosításhoz szükséges linket a pénztártag által megadott e-mail-címre. Az azonosításhoz készítse elő a személyi igazolványát vagy a jogosítványát, és a lakcímkártyáját.
 • A link megnyitását követően az „Azonosítom magamat GoodID-val” gombra kattintva indul az azonosítási folyamat. Amennyiben korábban nem töltötte le az ehhez szükséges app-ot, a link először a Google Play / AppStore áruházba visz.
 • A GoodID-val le kell fényképezni az okmányok mindkét oldalát, majd szelfit készíteni. Ezután az „Adatok elküldése a szolgáltatónak” lépéssel továbbíthatja a biztonságosan rögzített adatokat a Pénztárnak.
 • Az ügyfélszolgálat munkatársa ellenőrzi a pénztártag személyazonosságát.

Többet szeretne tudni a GoodID-ról? Kattintson a GoodID oldalára! Ha kérdése van a teljes körű azonosítással kapcsolatban, hívja ügyfélszolgálatunkat a 06 1 210 9790-es telefonszámon.

 

Borítókép: cristina_zaragoza / unsplash

Ezek is érdekelhetik...

Ezután a lépés után soha nem nullázódik az egyenlege
Ezután a lépés után soha nem nullázódik az egyenlege

Márciustól aktiválható a Mesterkártya, amelynek köszönhetően a pénztártag megbízása alapján automatikusan feltöltjük a pénztári egyenlegét, ha az 5000 forint alá csökken. A befizetés bankkártyás tranzakció, így nem terheli tranzakciós illeték.

Elolvasom
Figyelem! A jövőben inaktívan postázzuk a patikakártyát
Figyelem! A jövőben inaktívan postázzuk a patikakártyát

A korábbi gyakorlattal ellentétben márciustól inaktív állapotú patikakártyát fog kézhez kapni. Így nem kell az ajánlott küldemény átvételével bajlódni, és az sem fordulhat elő, hogy illetéktelenek kezébe kerül a fizetésre alkalmas egészségpénztári kártya.

Elolvasom
Páciensélmény, amit a magánegészségügy kínál
Páciensélmény, amit a magánegészségügy kínál

Elsősorban a költségek és az orvos személye alapján választanak a betegek magánegészségügyi szolgáltatót, de az adott intézményről kialakított véleményüket számos további tényező befolyásolja. A betegre fordított idő, az empátia és az információk biztosítása állnak az élen.

Elolvasom
13 ezer partnerünknél biztosítjuk a gyógyulást
13 ezer partnerünknél biztosítjuk a gyógyulást

Megújult a Patikapénztár oldalán a szolgáltatókereső. A szolgáltató neve, irányítószáma és a lehetséges fizetési módok szerint is válogathat a közel 13 ezer partnerünk között.

Elolvasom
Utolérte a jogszabály az életet
Utolérte a jogszabály az életet

Több ponton is változott az egészség- és önsegélyező pénztárak szabályozása. Többnyire technikai jellegű módosításokról van szó, de néhány változás érinti a pénztártagok mindennapi pénztárhasználati szokásait.

Elolvasom