Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.


2024-04-05

Már elérhető az adóbevallás-tervezet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a KAÜ- azonosítóval rendelkező magánszemélyek számára. Aki ezzel nem rendelkezik, és március 18-ig nem kérte a NAV-ot, hogy postázza számára a tervezetet, az adóhatóság ügyfélszolgálatain veheti át a bevallást, ami tartalmazza az egészségpénztári befizetések és szolgáltatások után járó adókedvezményt, illetve adófizetési kötelezettséget is.

A Pénztártól január legvégén megkapott adóigazolásban találja azokat az információkat, amelyek alapján ellenőrizni tudja az adó-visszatérítés összegét. A legtöbb tagunk az elektronikus ügyintézést preferálja, ezért ők NetPénztárban tudják letölteni a dokumentumot bármikor, ha szükségük van rá a bevallás elkészítéséhez. Mindenkinek javasoljuk, hogy – ha korábban nem tette meg – adja be az e-irat-nyomtatványt, hogy kihasználhassa az elektronikus dokumentum minden előnyét. Szemben a papíralapú nyomtatvánnyal, nem kell keresni, tárolni, nem rágja meg a kiskutya, nem hajtogat belőle papírrepülőt a gyerek. Egy szóval sértetlenül kéznél lesz bármikor, ha kell.

Az adóigazolás tartalmazza a 2023-as adó-visszatérítésre jogosító egyéni és munkáltatói befizetéseket, a 24 hónapos lekötés és a prevenciós célú költés után járó adókedvezményt, az önsegélyező szolgáltatásra igénybe vett célzott támogatás után fizetendő adót, illetve az év során adóköteles szolgáltatásra költött vagy jogosulatlan szolgáltatásra fordított összeget és az azután fizetendő adót.

Idén május 21. a bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Az egészségpénztári befizetése után járó adókedvezmény érvényesítéséhez mindössze egyetlen sort kell kitölteni: a rendelkezőnyilatkozat 8. oldalán a 137. sorban adja meg a pénztár nevét és adószámát, ahova a visszatérítést kéri. Függetlenül attól, hogy hány önkéntes kasszában rendelkezik tagsággal, egy pénztárba kérhet visszatérítést. Csakis abba, ahova az év során befizetett egyénileg vagy a munkáltatója tagdíj-hozzájárulást utalt. Ha a Patikapénztárból szeretné költeni az adó-visszatérítést, az alábbi adatokat írja be:

  • Név: Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  • Adószám: 18238949-1-41
  • Bankszámlaszám: 10700024-02400406-51100005

A tervezet elfogadását követő 30 napon belül a NAV utalja a várt összeget, amit azonnal jólléti vagy egészségszolgáltatásokra költhet. Ha kevésnek találja a várható adóforintokat, mert úgy érzi, ennél többet is el tudna költeni a saját és családja egészségére, ráadásul a lakáshitele törlesztését is kiegészítené a támogatásból vagy jól jönne szeptemberben az iskolakezdéskor, idén fizessen be többet a pénztári számlájára. Ezt a legkönnyebben a Mesterkártya aktiválásával teheti meg. Kösse össze a bankkártyáját és a patikakártyáját egy kattintással, és biztosítsa be, hogy mindig tud fizetni a patikakártyájával.

Ez több, mint csodaterv! A mestertipp lényege, hogy a havi egészségcélú költéseit végiggondolva megadhatja azt az összeget, amit mindig szeretne a pénztári számláján tartani. Gondoljon a váratlan lehetőségekre és a társkártyás családtagjaira is! Például Ön havonta 5000 forintot költ a gyógyszertárban, de a felesége is szokott költeni patikakártyával 10 000 forint körül. Időnként kontaktlencsét is kell venni, és az is lehet, hogy a Pénztárboltban megakad valamin a szemük, ami tompítja a napi ülőmunka testre gyakorolt negatív hatását vagy oldja a stresszt. Egy szónak is száz a vége, jó, ha a patikaszámlán legalább 20 000 forint mindig elérhető anélkül, hogy erre oda kellene figyelni. Ezért Önnek érdemes Mesterkártyára váltania a kényelme és az adó-visszatérítés kihasználása érdekében.

Borítókép: created by www.freepik.com/creativeart

Ezek is érdekelhetik...

Használja ki a gyors kifizetést biztosító számlafeltöltési lehetőséget!
Használja ki a gyors kifizetést biztosító számlafeltöltési lehetőséget!

Kérje a Pénztár nevére készpénzes számláit, és töltse fel azokat online az oldalunkon. A kifizetés néhány napon belül megtörténik, ha a szükséges egyenleg rendelkezésre áll a számláján.

Elolvasom
Közeleg a határidő, amire január óta várunk
Közeleg a határidő, amire január óta várunk

Május 21-ig egészítheti ki a navos adóbevallás-tervezetét, ha nem szeretné elbukni a tavalyi befizetései alapján járó szja-visszatérítést. Az Önnek járó összegről a Pénztár által kiállított adóigazolásból tájékozódhat.

Elolvasom
Felhívás adategyeztetésre
Felhívás adategyeztetésre

Ellenőrizze a NetPénztárban, hogy van-e bármilyen teendője az adategyeztetés kapcsán. Ha az azonosítása öt évvel ezelőtt történt vagy időközben megváltoztak a személyes okmányai, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Elolvasom
Tegye tökéletessé éjszakáit patikakártyával!
Tegye tökéletessé éjszakáit patikakártyával!

A pihentető alvás éppen annyira hozzájárul szervezetünk tökéletes működéséhez, mint az egészséges táplálkozás. Ezért sem mindegy, hogy milyen ágyneműt választunk.

Elolvasom
Ingyenes szűrőprogramot indít a főváros
Ingyenes szűrőprogramot indít a főváros

Budapesten 24 helyszínen május 2-től június 16-ig várják a vizsgálatokra előre regisztráló budapestieket.

Elolvasom