Mutatjuk a gyógyszer és az étrend-kiegészítők közötti különbséget

Nem minden gyógyszertárban vásárolt termék árát lehet visszaigényelni a pénztári megtakarításból. De vajon mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítők között?


2024-03-05

A pénztárban kizárólag a gyógyszerek és az OGYÉI engedélyszámmal rendelkező vitaminok, étrend-kiegészítők számolhatók el. A termékek köre folyamatosan változik, ezért javasoljuk, hogy konkrét esetben ellenőrizze az OGYÉI honlapján lévő listát.

Az étrend-kiegészítők és a gyógyszerek között a legfontosabb különbség, hogy az előbbieknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás, bár ezek is kedvezően hathatnak az egészségi állapotra, csökkenthetik valamilyen betegség kockázati tényezőjét, illetve segíthetik a gyermekek egészségét és fejlődését. Ezt azonban csak abban az esetben lehet az étrend-kiegészítő csomagolásán jelezni, ha általánosan elfogadott tudományos bizonyítékokkal alátámasztható, hogy az étrend-kiegészítő vagy annak valamely összetevője és az egészség között összefüggés van – írja a Webbeteg.

Ahhoz, hogy az étrend-kiegészítő bekerülhessen a drogériák vagy gyógyszertárak polcaira, nincs szükség hosszadalmas engedélyeztetésre, a gyártónak csupán be kell jelentenie a forgalomba hozatalt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) számára. Ezután a termék notifikációs számot kap, ez azonban nem elegendő az egészségpénztári elszámolhatósághoz, mivel ebben az esetben a szigorú, aprólékos és mindenre kiterjedő vizsgálatok – a gyógyszerekkel ellentétben – elmaradhatnak.

Honnan tudhatjuk, hogy mi a gyógyszer és mi az étrend-kiegészítő?

A gyógyszereknél minden csomagoláson megtalálható egy olyan betűkből és számokból álló sor, amely a készítmény engedélyezési számát jelzi. Ez az OGYI- kezdetű betű- és számsor jelzi, hogy a fogalomba hozatalát a felelős hatóság engedélyezte, és azt, hogy a készítmény mely kategóriába sorolható. Az OGYI-T például a gyógyszerek, az OGYI-TN a hagyományos növényi gyógyszerek jelzésére szolgál – magyarázza a Webbeteg cikke. Étrend-kiegészítőkön ezek a számok nem fordulnak elő.

Létezik olyan terméktípus, amely egyszerre érhető el gyógyszerként és étrend-kiegészítőként is, mint például a probiotikumok. Ebben az esetben mindig a gyógyszernek minősülő termék a szigorúbban ellenőrzött.

Ha a vásárlásnál számlát kér, minden esetben a Pénztár nevére és címére kérje, majd töltse fel az oldalunkon a Számlafeltöltés menübe. Ehhez szüksége lesz a netpénztári belépési azonosítóira. Amennyiben a számla tartalmaz adóköteles vagy nem elszámolható terméket, a feldolgozás során erről a feltöltő felületen és e-mailben is értesítjük.

Borítókép: created by unsplash.com/volodymyr hryshchenko

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom