Rendszeres szűréssel megőrizheti a látását

Március 6. a Zöldhályog Világnapja. Minél korábban felismerik és kezelik a glaukómát, annál sikeresebben késleltethető a látásromlás, s így megelőzhető a vakság kialakulása.


2024-03-05

Magyarországon a betegség 200–300 ezer embert érinthet. A betegség előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával egyre nő: míg 40 éves korban nagyjából a lakosság 2%-át érinti, addig 80 éves korban ez az arány már 10%-ra emelkedik. A gyógyíthatatlan betegség létrejötte nem függ az életmódtól, étrendtől, csupán annyi bizonyos, hogy a hajlam örökölhető, és hogy gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Korai diagnózissal, hatékony gyógyszeres kezeléssel és rendszeres orvosi ellenőrzéssel azonban a látás akár egy életen át megőrizhető.

A szakemberek szerint 40 év felett mindenki számára ajánlott a szemorvosi ellenőrzés. „Komplett szűrővizsgálattal ugyanis a betegség kizárható, és a megelőzésnek, illetve a kezelésnek nagy szerepe van a látás fenntartásában. Amikor már látásromlás jelentkezik, abban a fázisban a betegség visszafordíthatatlan” – ismerteti dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár.

Sajnos – mivel a zöldhályog hosszú ideig teljesen tünetmentes – betegek mintegy 50%-a nem kerül felismerésre, már csak a nagyon súlyos látásromlás vagy vakság időszakában, azaz a betegség késői stádiumában. Pedig a szemész fájdalommentes vizsgálattal már akkor is felismeri és sikeresen tudja kezelni a betegséget, amikor a páciensnek még egyáltalán nincsenek panaszai. Ezért rendezik meg 2008 óta minden évben a Glaukóma Világnapját, illetve Világhetét.

Ez jó apropó lehet a pénztártagoknak is, hogy az egészségpénztári megtakarításukat kihasználva felkeressék a szemorvost. Az Önhöz legközelebbi specialistát kényelmesen kiválaszthatja az oldalunkonA szolgáltatóknál feltüntetjük, hogy milyen kedvezményt kínál a patikakártyás fizetés esetén, amely a 20%-os szja-visszatérítés mellett tovább növeli a patikás tagság értékét.

Amennyiben a vizsgálatot megelőzően személyes egészségtervet készíttet és az tartalmazza a zöldhályog-szűrést, plusz 10%-os szja-visszatérítésre is jogosulttá válik a vizsgálat árára vonatkozóan. Ez a kedvezmény az egyéni befizetésre járó 20%-os adóvisszatérítésen felül (de a 150 ezer forintos keretösszegen belül) vehető igénybe. Az egészségterv költsége és az abban előírt szűrővizsgálatokat is finanszírozhatja patikakártyával.

Ha a szemvizsgálat során megállapítják, hogy Önnek szemüvegre vagy kontaktlencsére van szüksége, a lencsét és a keretet is finanszírozhatja az egészségpénztárból. Ebben az esetben kérjük, hogy az orvosi javaslatot is juttassa el hozzánk. Ezt legegyszerűbben az oldalunkon a Számlafeltöltés menüpontra kattintva teheti meg a nap 24 órájában. A felület használata netpénztári regisztrációhoz kötött.

Borítókép: freepik.com/cookie_studio

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom