Videóval segítünk megelőzni az ülőmunka káros hatását

Az ülőmunkából adódó mozgásszervi panaszok egyik fő oka a hosszan tartó, statikus, rossz testhelyzet, ami az irodában dolgozó felnőttek és a diákok életét egyaránt nehezíti. A Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója azoknak nyújt segítséget, akik a sok ülés ellenére szeretnék megőrizni gerincük egészségét.


2022-12-05

Ülő testhelyzetben jellemzően a fej előre tolódik, a vállak előre esnek, a háti gerinc görbülete fokozódik, a medence pedig túlságosan hátra billen. A helytelen testtartás felborítja az izmok egyensúlyát: egyes izmok zsugorodnak, mások megnyúlnak, túlterhelődnek. Ezért alakulhat ki az állandósuló nyak- és hátfájdalom – írja a semmelweis.hu.

Mivel ilyenkor az ágyéki gerinc helyzete is eltér a normálistól, a porckorongokra extrém nagy nyomás nehezedik, ami derékfájdalmat okozhat. A rossz testtartás miatt romolhat az alsó végtagi keringés, és a belső szervek optimális működésére is káros hatással lehet. A mozgásszervi problémák másik okát a sokszor ismételt, apró mozdulatok jelentik, mint például a billentyűzet, vagy az egér használata. Ezek teniszkönyököt, ínhüvelygyulladást vagy karpális alagút szindrómát is okozhatnak, utóbbi a kéztő fájdalmas, gyakran zsibbadással járó betegsége.

A panaszok kialakulásának megelőzésében és kezelésében kiemelt szerepe van a végtagok átmozgatásának. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez mutat egyszerű, otthoni vagy irodai környezetben is elvégezhető gyakorlatokat.

Az ülőmunka káros hatásainak kivédésében a rendszeres sport és a gyógytorna is sokat segíthet, és nagyon fontos az ergonomikus, az emberi test sajátosságaihoz igazított munkakörnyezet kialakítása is. Súlyos panaszokkal azonban mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A javasolt kezelések elszámolhatóak az egészségpénztári megtakarítás terhére. Amennyiben pedig a pénztártag rendelkezik általa elfogadott (aláírt), legfeljebb 2 éves egészségtervvel, amelyben az orvos gyógytornát (is) javasol, a torna árának 10%-a is visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból a befizetés után járó 20%-on felül.

A visszaigényelhető adó mértékéről a pénztár adóigazolást állít ki minden év január végén. A tagok többsége ezt elektronikusan kapja meg. És Ön? 

Igényeljen elektronikus adóigazolást és egyenlegközlőt!

Éljen online szolgáltatásunkkal, hogy a NetPénztárban lévő fiókjába tölthessük fel önnek az adó-visszatérítéshez szükséges igazolást és az éves költéseit mutató számlaértesítőt.

Most egyszerűen megteheti:

  • Töltse ki a nyilatkozatot
  • Nyomtassa ki, írja alá és 2 tanúval hitelesítse, majd adja postára (1022 Budapest, Bimbó út 18.) vagy a letöltött pdf nyomtatványt hitelesítse AVDH szolgáltatással és juttassa el hozzánk e-mailen az ugyfelszolgalat@patikapenztar.hu címre

Ne felejtsen el regisztrálni a NetPénztárban, ha még nem tette meg. A fiókjában minden évben megtalálja az adóigazolást és a számlaértesítőt. A feltöltésről a nyilatkozatban megadott e-mail-címére küldünk értesítést.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom