A cukorbetegeket és a nőket különösen veszélyezteti ez a betegség

Minden tizedik nőt és a férfiak nyolc százalékát is érinti az úgynevezett befagyott váll szindróma, amely olykor hetekig-hónapokig tartó táppénzre kényszeríti az érintett, 40-60 éves korosztályt. Különösen veszélyeztetettek a cukorbetegek, közel harmaduknál alakul ki a befagyott váll szindróma.


2022-06-03

A vállízület a legnagyobb mozgásterjedelmű ízületünk, amely a mindennapi életünkben összetett funkciót lát el. A befagyott váll, az ízület fokozatos elmerevedésével, éjszakai nyugalmat is zavaró, erős fájdalommal járó betegség, melynek hátterében az ízületi tok és szalagrendszer kezdetben akut, majd később hegesedéssel járó krónikus gyulladása áll. Az eleinte mérsékelt, akár jelentéktelennek tűnő panaszok fokozatosan erősödnek, egy idő után a mindennapi életben is jelentős nehézséget, munkaképtelenséget okozva – mondja dr. Antal Imre egyetemi adjunktus, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika Váll- és Könyöksebészeti részlegének vezetője.

A betegség észrevétlen kialakulásához az is hozzájárul, hogy a beteg kezdetben a vállízület lassan fokozódó merevségét a lapocka mozgásainak segítségével még kompenzálni tudja, de később már ez a lehetőség is kimerül. A páciensek részben az erős fájdalom miatt fordulnak orvoshoz, részben akkor keresik fel a szakembert, amikor a mozgás elvesztése miatt már nem tudnak rendesen dolgozni, autót vezetni, öltözködni, tisztálkodni vagy fogat mosni, fésülködni sem, és egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan tudják mozgatni a karjukat – teszi hozzá dr. Antal Imre. Bizonyos esetekben egy korábbi baleset vagy műtét állhat a betegség hátterében, kialakulásának oka azonban az esetek 60–70 százalékában ismeretlen eredetű és semmilyen konkrét kiváltó tényezőre nem vezethető vissza. A befagyott váll diagnózisának megállapításában a vállfunkció vizsgálatán kívül képalkotó eljárások (röntgen, ultrahang, MRI) is szerepet kapnak.

Dr. Antal Imre, hangsúlyozza: a betegség kezelésének három alappillére az együttműködő, gyógyulni akaró páciens, az orvos és a gyógytornász. A gyógyulás több hónapot is igénybe vevő lassú folyamat, ami mindegyik résztvevőtől türelmet igényel. A szakember kiemelte, a befagyott váll kezelése a gyakorlatban alapvetően nem műtéti – úgynevezett konzervatív – eljárással történik. Szájon át szedhető, illetve erősebb fájdalomnál az ízületbe adott gyulladáscsökkentő injekcióval történik, így mérséklik a panaszokat, hogy a párhuzamosan elkezdett és nélkülözhetetlen gyógytorna segítségével visszahozhassák az elveszett vállmozgásokat. Fontos, hogy a megtanult tornát a beteg otthonában is rendszeresen végezze, például a Semmelweis Egyetem otthon is végezhető gyakorlatsora segítségével. (Forrás: Semmelweis Egyetem)

Borítókép: freepik/kjpargeter

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom