Megnyílt a közös európai egészségügyi adattér

Az Európai Bizottság 2025-re szeretné elérni, hogy az összes az egészségügyi adat digitalizálva legyen egy közös európai digitális térben.


2022-06-03 #EU #Egészségügy

Az európai egészségügyi adattér létrehozása EU-szerte óriási változást jelent az egészségügyi ellátás biztosításának módjában. Lehetővé fogja tenni az emberek számára, hogy egészségügyi adataik felett rendelkezzenek saját országukban vagy más tagállamokban. A Covid19-világjárvány idején a digitális eszközök elterjedése nagy mértékben felgyorsult, ugyanakkor a tagállamok közötti szabályok, struktúrák és folyamatok összetettsége megnehezíti a személyes egészségügyi adatokhoz való hozzáférést és azok megosztását, különösen határokon átnyúlóan.

– Az Európai Egészségügyi Adattér segíteni fog nekünk abban, hogy maradéktalanul kihasználhassuk a digitalizációban rejlő előnyöket. Egységes szabályokat, standardokat és eljárásokat, továbbá közös infrastruktúrát és kormányzási keretet fog biztosítani EU-szerte, ami az ellátóintézmények és a betegek javát egyaránt szolgálja, ráadásul serkenti az innovációt – mutatott rá Sandra Gallina. Az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság (DG SANTE) vezetője szerint az egészségügyi adattér megnyílása akár életmentő is lehet, hiszen minden rólunk vagy a gyerekeinkről szóló egészségügyi információhoz egyszerűen, térítésmentesen és azonnal hozzájutunk bárhol is tartózkodunk és bárhol is van szükségünk orvosi ellátásra.

– Képzeljük csak el, mekkora könnyebbséget jelent, ha saját magunk be tudunk tekinteni egészségügyi adatainkba. Ha például valaki külföldön beteg lesz, megmutathatja az őt kezelő orvosnak, hogy milyen egészségügyi ellátásban volt korábban része. Azonnal utánanézhet, mikor kapott utoljára tetanuszoltást, vagy ellenőrizheti utazás előtt, hogy gyermekeinek az oltásai rendben vannak-e. Így mindannyian sokkal felelősségteljesebben intézhetjük az egészségünkkel kapcsolatos ügyeinket. Könnyű lesz új adatokat megadni és naprakészen tartani az egészségügyi adataink nyilvántartását. Nem kell a fiókok mélyén kutatni, vagy a kezelőorvosunknak telefonálni ahhoz, hogy beszerezzük a múltbeli kezelésekkel, műtétekkel stb. kapcsolatos adatokat. Ráadásul lehetőségünk lesz arra is, hogy friss információkkal bővítsük a nyilvántartást, javítsuk a hibákat, korlátozzuk mások számára a hozzáférést, és ellenőrizzük, mely orvosok tekintettek bele adatainkba – mondta a Bizottság egészségügyi- és élelmiszerbiztonsági hírlevelében megjelenő interjúban a szakember.

A közös európai egészségügyi adattér az általános adatvédelmi rendeletre (GDPR), az adatkormányzásról szóló rendeletjavaslatra, az adatmegosztási jogszabály-tervezetre és a kiberbiztonsági irányelvre alapoz. Ezeket a kezdeményezéseket kiegészíti, és testreszabottabb szabályokat biztosít az egészségügyi ágazat számára a tervek szerint, amiből nem csak a lakosság profitál. Az adatok hozzáférhetősége az egészségügyben dolgozók, a hatóságok, a gyógyszergyártók, a kutatók és a döntéshozók mindennapi munkájára is hatással lesz. Az orvosoknak az általuk kezelt betegekkel kapcsolatos összes információ a rendelkezésükre áll majd, könnyebben tudnak az adott páciens igényeinek megfelelő, megalapozott döntést hozni. A kutatók gyorsabban, lényegesen több adathoz férnek hozzá, a gyógyszergyártók számára pedig a személyre szabott orvoslás felé nyit kaput a megbízható és rendszeresen frissülő adatbázis.

Borítókép: freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Szezonális slágertermékek egészségpénztári számláról
Szezonális slágertermékek egészségpénztári számláról

Minden évszakban megvannak a tipikus slágertermékek. Szerencsére nagyon sok esetben az egészségszámlánkat is kihasználhatjuk a szezonális cikkek beszerzésére. Akár a gluténmentes jégkrém árát is visszakaphatjuk a Pénztárból.

Elolvasom
Akár az albérleti díjat is fizethetjük a Pénztárból
Akár az albérleti díjat is fizethetjük a Pénztárból

Az infláció az albérletárakat sem kíméli. 2021 óta töretlenül drágul a lakásbérlés, idén januárban 22%-kal kellett többet fizetni Budapesten egy lakásért a megelőző év hasonló időszakához képest. Jól jöhet az egészségpénztárban gyűjtött megtakarításunk az egyetemet kezdő gyermekünk lakbérének fedezésére is.

Elolvasom
A Pénztárbolt nyári ajánlata tagjainknak
A Pénztárbolt nyári ajánlata tagjainknak

Hamarosan minden arra jogosult pénztártagunk számláján ott lesz a tavalyi befizetései alapján járó adójóváírás. Összegyűjtöttünk néhány hasznos terméket a Pénztárbolt kínálatából, amelyek az ön háztartásából sem hiányozhatnak.

Elolvasom
Másfélfok: még fejfájósabb évtizedek jöhetnek
Másfélfok: még fejfájósabb évtizedek jöhetnek

Egyre több vizsgálat támasztja alá, hogy a klímaváltozás és a légszennyezés hatására súlyosbodhatnak a különböző neurológiai betegségben, demenciában vagy például migrénes fejfájásban szenvedő betegek tünetei, idézte a MedicalOnline a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál cikkét.

Elolvasom
A mentális egészséghez elengedhetetlen a nyaralás
A mentális egészséghez elengedhetetlen a nyaralás

A Kiwi.com korábbi felmérése szerint a magyarok kétharmada úgy érzi, a nyaralás határozottan hozzájárul a mentális egészség javításához, és évi egy-két utazás lenne elegendő ahhoz, hogy feltöltekezhessenek.

Elolvasom