Megújultak a biztosítási csomagjaink

Ráncfelvarráson estek át a Pénztár által kínált egyéni csoportos egészségbiztosítási csomagok március 1-től.


2024-03-05

Ha magánemberként szeretnénk egészségbiztosítást kötni, érdemes ezt egészségpénztáron keresztül megtenni. A biztosítók lényegesen drágábban és alacsonyabb szolgáltatástartalommal kínálnak biztosítást az utcáról betérőknek, mint az egészségpénztáron keresztül kialakított csoportos szolgáltatásfinanszírozó csomagok. Ráadásul így azt az előnyt is élvezhetjük, hogy a biztosítási évfordulót megelőzően a Pénztár igyekszik a korábbinál is előnyösebb feltételeket kialakítani a biztosítóval a tagjaitól érkezett visszajelzések alapján.

Szögezzük le, a biztosítás havi díját nem a Pénztár határozza meg, hanem a vele csoportos biztosítási szerződést kötő biztosító, jelen esetben az Allianz Hungária Zrt. Abban viszont komoly szerepe van a Pénztárnak, hogy ezért az összegért milyen ellátást kapunk, milyen kezeléseket finanszíroz a biztosító és milyen feltételekkel. Az általunk kínált 3. csomag például már évente egyszer prevenciós szűrést is tartalmaz.

Az egészségügyi ellátás emelkedő áraira tekintettel március 1-től kis mértékben nőttek a havi biztosítási díjak, de még így is messze elmaradnak az egyéni, a biztosítók által közvetlenül a lakosságnak kínált díjaktól. Figyelembe véve, hogy a pénztári befizetéseinkre – amiből az egészségbiztosítás díját is fedezzük – 20% adóvisszatérítést is kapunk, még kedvezőbb az ajánlatunk. Beleszámítva a 6%-os működési költségünket is, 7000–13 000 forint közötti összegért sorban állás nélküli magánegészségügyi ellátást kínálunk.

A díjemeléssel párhuzamosan 20%-kal megemelkedtek a szolgáltatások – járóbeteg ellátás, diagnosztika, nagyértékű diagnosztika – éves keretösszegei is, illetve egyes vizsgálatok – például a nőgyógyászat – esetében az alkalmankénti limit is nőtt. Ez az az összeg, amely határig a biztosítás terhére lehet igénybe venni az ellátást. 

A biztosítási keretösszeg feletti ellátásért minden esetben tudunk fizetni a patikakártyánkkal, hogy begyűjtsük az azután járó 20%-os adóvisszatérítést.

Szintén új, hogy az endoszkópiát átsorolta a Biztosító a nagyértékű diagnosztikai vizsgálatok közé és hogy az anyajegylevétel és a szövettan is téríthető a biztosításból. Utólagos térítés esetén pedig maximum 60 napon belül fizet a biztosító.

A fenti változások március 1-től élnek. A Pénztár áprilisban fogja először az emelt díjat beterhelni a biztosított pénztártag egészségpénztári számlájára és megfizetni a Biztosítónak. Az összeg a májusra vonatkozó díjat fedezi. Kérjük, gondoskodjon róla, hogy a biztosítás díja minden hónap 15-ig rendelkezésre álljon az egyéni számláján.

Biztosítással kapcsolatos gyakori kérdések

  • Mit jelent a 2 hónap várakozási idő?

A két hónap várakozási idő alatt Ön már biztosított, de a biztosító nem teljesít szolgáltatást. Folyamatos díjfizetés esetén a 3. hónapban igényelhet először ellátást a biztosítása terhére. Ez azt jelenti, hogy ha például március 15-ig a Pénztáron keresztül megköti a biztosítást és a díjfizetéshez szükséges fedezet rendelkezése áll az egyéni számláján, április 1-től él a biztosítási jogviszonya. Ebben az esetben ellátásra legkorábban június 1-től lesz jogosult.

A türelmi idő alatt felmerülő orvosi ellátások költségét finanszírozza patikakártyával, és használja ki a 20%-os adóvisszatérítés jelentette árelőnyt.

  • Milyen ellátást vehetek igénybe a biztosítás terhére?

A szolgáltatásfinanszírozó magánbiztosítás a magánegészségügyi intézményekben igénybe vett ellátást finanszírozza a biztosítási feltételeknek megfelelően. Mint minden esetben, az ördög a részletekben rejlik, ezért érdemes biztosításkötés előtt tanulmányozni a Pénztár oldalán az ügyfél-tájékoztatót.  Ebben szolgáltatási csoportonként részletesen megtalálható, hogy mire és milyen összeghatárig terjed ki a biztosítás, van-e önrész bizonyos ellátás esetében, mi az, ami nem biztosítási esemény, azaz nem téríti a kezelés árát a biztosító.

Optimális költséggel finanszírozhatja szükséges egészségügyi ellátását, ha észszerűen kombinálja a biztosítási csomagját és az egyéni befizetése terhére igénybe vett kezeléseket. A biztosítás által nem fedezett ellátásért fizessen patikakártyával, és igényelje vissza a Pénztárba a befizetései után járó adókedvezményt

  • Kell-e háziorvosi beutaló a vizsgálatokhoz?

A biztosítottként lényegesen egyszerűbben és gyorsabban juthatunk a megfelelő orvoshoz, mint a közellátásban. A biztosítás igénybevételéhez nincs szüksége háziorvosi beutalóra, nem kell hosszasan telefonálgatnunk időpontért a szakrendelőbe. Panasz esetén az ellátásszervezőt (jelen esetben a Teladoc call centerét) kell felhívni. Itt 2-3 munkanapon belül biztosítják, hogy az elmondott panaszok alapján a megfelelő szakorvos fogadjon bennünket a hozzánk legközelebb eső magánegészségügyi intézményben. Az időpontot a Teladoc szervezi le, a fizetés pedig a biztosítása terhére történik, vagyis távozáskor nem kell kifizetni a vizsgálat árát, azt a Biztosító utólag téríti a szolgáltatónak a kiállított számla ellenében.

  • Lehet-e vegyesen igénybe venni a biztosítást és az állami ellátást?

Jelen pillanatban Magyarországon nincs co-payment finanszírozási lehetőség az egészségügyi ellátásban, vagyis nem létezik olyan megoldás, hogy az ellátásszervező a kezelés egy részét állami intézményben, másik részét magánellátás keretében szervezze le a paciens számára. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy adott problémával az állami úton indul el a TB-finanszírozás terhére, a patikakártyájával fizet és kihasználja a 20%-os szja-visszatérítést vagy a magánbiztosítását veszi igénybe. A legköltséghatékonyabb megoldás a 3 lehetőség ötvözése.

  • Fedezi-e a biztosítás a prevenciós vizsgálatokat?

A biztosítások nem, vagy csak nagyon limitált módon fedezik a szűréseket és megelőző kezeléseket, hiszen ezek nem számítanak biztosítási eseménynek. Az általunk kínált opcionális csoportos egészségbiztosítási csomagok sem fedezik a szűrővizsgálat céljából igénybe vett járóbeteg vagy diagnosztikai ellátást. Egyedül a 3. csomag tartalmaz egy alap szűrővizsgálati csomagot (lásd részletesen itt), amelyet biztosítási évente egyszer vehet igénybe a biztosított. 

Bizonyos betegségek korai felismerésére irányuló szűrések esetében érdemes az egészségpénztári megtakarítás terhére elvégeztetni a vizsgálatot. Amennyiben a háziorvos vagy szakorvos által kiállított és a Pénztárhoz benyújtott orvosi javaslaton szerepel az adott vizsgálat, a pénztári befizetés után járó 20% szja-visszatérítésen felül a vizsgálat árának 10%-a is visszaigényelhető a befizetett adóból. Így összesen 30%-ot térít vissza az állam ilyenkor.

Hogyan köthetek biztosítást az egyéni befizetésem terhére?

Minimális adminisztrációval, néhány kattintással megkötheti a Pénztár által kínált biztosítást. Biztosított lehet minden 16–65 év közötti pénztártag, aki nyilatkozatban vállalja a havi biztosítási díj megfizetését. A biztosítás kiterjeszthető a pénztártag 65 évesnél nem idősebb szolgáltatásra jogosult közeli hozzátartozójára is.

A biztosító kockázatviselése a Biztosítotti nyilatkozat és az adatkezelési nyilatkozat aláírását követő hónap 1. napjával indul, amennyiben a dokumentumok helyesen kitöltve és hiánytalanul a pénztár rendelkezésére állnak tárgyhó 15-ig, a biztosítási díjhoz szükséges fedezet rendelkezésre áll az egyéni számláján és azt a pénztár át tudja utalni a biztosító felé. A biztosítás létrejöttének feltétele, hogy a nyilatkozatok eredeti aláírt példányát eljuttassa a Pénztárhoz.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom