Patika Egészségpénztár
Hír
Kinek van szüksége poszt-COVID rehabilitációra? (2021.12.03)

A lassan már két éve húzódó COVID járvány alatt minden 9. lakos fertőződött meg a kutatások szerint. A megfelelő felépüléshez elengedhetetlen a betegség utáni rehabilitáció, amely elősegíti, hogy a páciens visszanyerje a megbetegedés előtti állapotát.

A COVID-19 vírusban megbetegedők jelentős része tünetmentes vagy csak enyhe tünetek megjelenését észlelik, így legtöbben nem kerülnek kórházba. Kisebb arányú, de mégis jelentős viszont azok száma, akik tartós egészségkárosodást szenvednek.

Kutatások szerint az emberek mindössze 65% tér vissza korábbi egészségi szintjére a fertőzést követő 1 hónapon belül. A koronavírus fertőzés aktív szakaszát követő újonnan kialakult panaszokat nevezzük poszt-COVID szindrómának, amelyek általában a betegséget követő 4–6 héten belül jelentkeznek. Ezek a panaszok legfőképpen a légző-, és keringésrendszert érintik, emellett társulhatnak ízületi- és gerincproblémák is. Mindemellett a közérzetet is befolyásolhatja, megjelenhet a fáradékonyság, súlyosabb esetekben depresszió is kialakulhat. Ezek a tünetek ronthatják az élet minőségét és jelentős terhet róhatnak a mindennapokra. A poszt-COVID szindróma tünetei nem függenek sem a COVID súlyosságától, sem életkortól vagy nemtől.

Amennyiben a beteg korábban már átesett a fertőzésen, de még mindig légszomjat, erős fáradékonyságot, heves szívverésérzést, alvászavart, szédülékenységet, illetve tartósan nem múló ízlelés- és szaglászavart vagy -vesztést tapasztal, vélhetően poszt-COVID betegség kialakulásáról beszélhetünk. 

Mit tegyünk, ha nem múlnak a panaszok?

Általánosságban elmondható, hogy a súlyos fertőzés átvészelését követően, nagyobb a kockázata a poszt-COVID tünetegyüttes kialakulásának.A legyengült, egyensúlyából kizökkentett szervezet megnöveli az egyéb fertőzések és betegségek kialakulásának kockázatát is. Egyes esetekben elégséges gyógyszerek, illetve vitaminok alkalmazása, viszont sok esetben javasolt a kifejezetten a hosszú távú problémák orvosolására kialakított rehabilitációs folyamat.

A rehabilitáció általában egy hosszabb folyamat, amely többek közt légzőgyakorlatokat, a fizikai aktivitás fokozatos bevezetését a mindennapokba, illetve rendszeres pulzus- és vérnyomásellenőrzést tartalmaz. Amennyiben összetettebb tünetek jelentkeznek, a beteg állapotának felméréséhez számos szakma bevonása is szükséges lehet (pl. kardiológia, belgyógyászat, fizikoterápia, mozgásterápia). A tapasztalat azt mutatja, hogy optimális rehabilitációval a hosszú távú tünetek is kiküszöbölhetőek, vagy legalábbis számottevően mérsékelhetőek. Fontos, hogy a betegek egyénre szabott ellátásban részesüljenek, az alapbetegségek, életkörülményeket, elvárásokat és motivációt szem előtt tartva. Szakértők javasolják a környezetváltoztatást, amely kizökkenti a beteget a megszokott légköréből és elősegíti a rehabilitáció hatékonyságát.

Szolgáltató partnerünk ajánlata

A hévízi Hotel Európa fit a víruson átesett betegek közérzetének javítása és egészségük élénkítése céljából alakította ki a pandémia utáni rehabilitációs csomagját, amely a hévízi Tradicionális Kúra gyógykezelésein alapul. Hét éjszakás foglalás esetén, a vendégeknek lehetőségük van egy előzetes telefonos konzultációra, amelyet egy helyszíni szakorvosi vizsgálat követ érkezésükkor, mely egy állapotfelmérést és egy fizikai kondíció vizsgálatot tartalmaz a terápiás program indulásakor és zárásakor. Ezen felül, EKG vizsgálatra és belgyógyászati szakvizsgálatra is van lehetőség. Az állapotfelmérést követően a szakorvos összeállít egy ajánlott kezelési programtervet, mely napi egy egészségmegőrző kezelést foglal magában. További információkért látogasson el a szálloda weboldalára: europafit.hu

<< VISSZA