Patika Egészségpénztár
Hír
Megéri az önsegélyező szolgáltatásra kapott támogatás! (2022.01.05)

24,92%-ra mérséklődött néhány célzott támogatás adója, amit a munkavállalóknak kell fizetniük az igénybe vett összeg után. Használja ki a lehetőséget, válassza a cafeteriakeretén belül az egészségpénztárba fizetett juttatást, amelyet akár lakáshitel-törlesztésre is fordíthat!

Mivel megszűnt a bérjövedelmek után fizetendő, 1,5%-os szakképzési hozzájárulás, és a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2,5%-kal csökkent, 13%-ra, az egyes meghatározott juttatásként adózó egészségpénztárba fizetett célzott támogatás terhei is csökkentek. Az egészségtámogatás munkáltatói adója 33,04%-ra mérséklődött, a családok megélhetését könnyítő szolgáltatások után pedig a munkavállalók által fizetendő járulék lett kevesebb, 24,92% 2022-ben.

Bevezetése óta 350 cég választotta a Patika-csoport célzott szolgáltatási csomagjait. Ők közel 1,5 milliárd forinttal támogatták munkavállalóikat a bérnél kedvezőbb adózású egészségcélú juttatással vagy járultak hozzá munkatársaik lakáshitel-törlesztéséhez, gyerekekkel kapcsolatos kiadásaikhoz.

Számoljon velünk! Használja a kalkulátorunkat, hogy lássa, mekkora összeget vihet haza a bruttó cafeteriakeretéből juttatások szerint.

Milyen célokra kérheti a támogatást a Patikapénztárban?

1. Patikakártyával költhető egészségügyi kiadások

 • Gyógyszer, optika, gyógyászati segédeszköz vásárlás
 • Magánegészségügyi ellátás, szűrővizsgálatok
 • Egészségbérlet, egészségbiztosítás

2. Tandíj, beiskolázási támogatás (akár felsőfokú képzésben résztvevő gyermek számára is)

3. Jelzálogalapú lakáshitel-törlesztés támogatása

4. Gyermek születése és örökbefogadása kapcsán felhasználható támogatások

 • Készpénz-juttatás gyermek születése, örökbefogadása esetén
 • CSED, GYED, GYES, GYET

Az egészségügyi kiadások mérséklésére fordítható céges juttatás után az egyéni pénztártag nem fizet adót, ugyanakkor az úgynevezett önsegélyező szolgáltatások közé sorolt lakáshitel-törlesztés kiegészítése, beiskolázási támogatás vagy egyéb gyermekhez kapcsolódó támogatás egyéb jövedelemként adóköteles. A közteher mértéke tavaly 26,535% volt, idén viszont 24,92%-ra csökkent, amit a magánszemélynek utólag – az adott évre vonatkozó adóbevallásával egyidejűleg – kell megfizetnie.

Hogyan igényelhetem a szolgáltatást célzott támogatásból?

Függetlenül attól, hogy a pénztártag az egyénileg befizetett 180 napos egyenlege, vagy a munkáltatótól kapott célzott támogatás terhére veszi igénybe a szolgáltatást, az alábbi dokumentumokra lesz szüksége szolgáltatás igénylőlap mellett:

CSED, GYED, GYES, GYET támogatáshoz benyújtandó iratok:

 • szolgáltatásra jogosult kedvezményezettet bejelentő lap (ha még nem jelentette be a kedvezményezettjét és az ő jogán venné igénybe a szolgáltatást),
 • az első igényléskor kapott hivatalos igazolás az ellátás megállapításáról,
 • az átutalást igazoló folyószámla kivonat vagy postai kifizetési szelvény másolata a folyósítás ideje alatt havonta.

Tanévkezdési, beiskolázási támogatáshoz benyújtandó iratok:

 • szolgáltatásra jogosult kedvezményezettet bejelentő lap (ha még nem jelentette be a kedvezményezettjét és az ő jogán venné igénybe a szolgáltatást),
 • az iskolalátogatási igazolás másolata,
 • a Magyar Államkincstár által kiállított a családi pótlékra jogosultságról szóló igazolás másolata,
 • a termékek megvásárlását igazoló számlák, egyszerűsített számlák, bizonylatok eredeti példányai, elektronikus dokumentumok másolata.

Lakáscélú jelzáloghitel-törlesztés támogatásához benyújtandó iratok:

 • a lakáscélú kölcsön és jelzálog szerződés vagy hiteles másolata,
 • a hitelintézet igazolása az elmúlt háromhavi törlesztő részlet összegéről (hiteles bankkivonat is megfelelő).

Ne feledje, az idén igénybe vett célzott önsegélyező támogatások utáni adót az idei évre vonatkozó adóbevallás benyújtásával egyidejűen, május 20-ig kell megfizetnie. A kimutatást a Pénztár minden tagja számára elkészíti és postázza 2022. január 31-ig. Ha Ön elektronikusan kérte az adóigazolását és az előző évi költéseit mutató számlaértesítőt, a dokumentumokat az online ügyintézésben tudja letölteni.

Borítókép: freepik.com / isometric macrovector

<< VISSZA